Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Κιβωτός του Κόσμου / Πρώην εθελόντρια καταγγέλλει ότι ΕΛΑΣ και Δικαιοσύνη γνώριζαν ήδη από το 2015
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κιβωτός του Κόσμου / Πρώην εθελόντρια καταγγέλλει ότι ΕΛΑΣ και Δικαιοσύνη γνώριζαν ήδη από το 2015

ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗ ΒΟΝΙΤΣΑ
Google Maps

Αυξάνονται συνεχώς οι νέες μαρτυρίες από τρόφιμους - θύματα βίας μέσα στην Κιβωτό του Κόσμου, ενώ αποκαλύπτονται συνεχώς πληροφορίες που συντείνουν στο ότι εδώ και πολλά χρόνια οι Αρχές είχαν επίσημα στοιχεία-ενδείξεις για όσα συνέβαιναν στις δομές της οργάνωσης, χωρίς να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι μηχανισμοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

O ΣΚΑΪ παραθέτει μαρτυρία εθελόντριας στη δομή της Πωγωνιανής (ή Βόστινας) στην Ήπειρο, που είχε καταγγείλει ήδη από το 2015 περιστατικά βίας κατά παιδιών. Όπως αναφέρει, «είχα δει τον υπεύθυνο των παιδαγωγών τότε να χτυπάει ένα κοριτσάκι 12 χρονών. Το ίδιο κορίτσι, να το χαστουκίζει». Επίσης, αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό με βρέφος, στο οποίο δεν εμπλέκεται ο συγκεκριμένος, κατά το οποίο προκλήθηκε εξάρθρωση στο χέρι από βίαιο τράβηγμα, όπως είπε ο γιατρός που το εξέτασε την επόμενη ημέρα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

«Ενημέρωσα αμέσως την διευθύντρια της δομής πιστεύοντας ότι θα γίνει κάτι, είπα "ο τάδε παιδαγωγός χτύπησε το τάδε παιδί", "ο αγκώνας του βρέφους βρέθηκε τραυματισμένος". Η διευθύντρια δεν έκανε τίποτα, δεν άλλαξε κανέναν από τη θέση του, δεν απέλυσε τον παιδαγωγό, όπως έπρεπε», είπε η πρώην εθελόντρια της Κιβωτού.

«Πήρα προσωπικά τηλέφωνο τον π. Αντώνιο στην Αθήνα. Δεν έβγαινε στο τηλέφωνο, δεν μπορούσα να τον βρω. Έτσι, άλλη ημέρα προσποιήθηκα ότι ήμουν κυρία που ήθελε να κάνει μεγάλη δωρεά. Τότε βγήκε. Και του είπα ότι στην Κιβωτό χρησιμοποιούνται τακτικές τιμωρητικές, πέφτει πολύ ξύλο από παιδαγωγούς. Η αντίδρασή του ήταν ότι λέω ψέματα. Άρχισε να μου φωνάζει ότι ψεύδομαι και ότι είμαι τρελή».

«Καταγγελίες έκανα σε δύο υπηρεσίες, για να μπορέσει να έχει αποτέλεσμα. Επίσημη, επώνυμη καταγγελία στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου και στο Δήμο Ιωαννιτών στην υπεύθυνη υπηρεσία της Πρόνοιας», συνέχισε η εθελόντρια. «Ξέρω ότι η ΕΛΑΣ έκανε έφοδο στην Πωγωνιανή παρουσία εισαγγελέα ανηλίκων, πήρε κανονικότατα καταθέσεις από τα παιδιά. Αργότερα, πήγα και βρήκα έναν από τους αστυνομικούς. Μου είπε ότι αυτά που είπαν τα παιδιά ήταν τρομερά σε σχέση με αυτά που είχα καταγγείλει εγώ. Η υπόθεση πήγε στην εισαγγελία Ιωαννίνων. Η εισαγγελέας ξέρω ότι πήρε καταθέσεις και από παιδαγωγούς. Και από εκεί και πέρα, δεν μάθαμε ποτέ τι είπαν αυτά τα παιδιά. Εκεί, σταμάτησε η υπόθεση».

Το ρεπορτάζ του καναλιού αναφέρει ότι η έρευνα της ΕΛΑΣ ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2015 και ο φάκελός της υποβλήθηκε αμέσως στην εισαγγελία Ιωαννίνων, αλλά έκτοτε δεν υπάρχει ούτε ανακοίνωση ότι τέθηκε στο αρχείο ούτε άσκηση κάποιας ποινικής δίωξης. Η εθελόντρια απολύθηκε από τη δομή έξι μήνες μετά.

Το Open αναφέρεται σε μαρτυρία από 22χρονο που σήμερα ζει στην Ολλανδία και που ως «αγόρι που μαζί με τον αδερφό του μπήκαν στις δομές της Κιβωτού αρχικά στην Αθήνα και στη συνέχεια στην Καλαμάτα, το 2013» και παρέμειναν εκεί έξι χρόνια.

«Έχουμε δει βία και ψυχολογική βία και φασαρίες από το πουθενά, χωρίς λόγο τιμωρίες. Έφαγε ένα χαστούκι ο αδερφός μου, έφαγε άλλο χαστούκι μια κοπέλα. ο αδερφός μου, το πρώτο χαστούκι που είδα το έφαγε επειδή κουνούσε μια τσάντα πέρα-δώθε. Με το που το έμαθα, το επόμενο πρωί που πήγα στο σχολείο το έσκασα από εκεί, έφυγα και πήγα να βρω τους συγγενείς μου, να τους πω "παιδιά τα πράγματα είναι άσχημα εκεί μέσα"», λέει ο 22χρονος.

«Μόλις επέστρεψα, ήμουν στην απομόνωση για ένα μήνα, το πρόγραμμά μου ήταν φαγητό το πρωί, σχολείο, γυρνούσα από το σχολείο, φαγητό και δουλειά. Ξανά σπίτι, φαγητό και ύπνο. Δεν πήγαινα να διαβάσω κάθε μέρα όπως τα άλλα παιδιά, δεν με πήγαιναν να διαβάσω επειδή είχα κάνει αυτό το πράγμα. Με είχαν αφήσει με τις ίδιες κάλτσες επτά ημέρες σερί».

Ο 22χρονος σήμερα ανέφερε ότι ο αδερφός του πολλές φορές είχε δεχθεί κακοποιητικές συμπεριφορές από συγκεκριμένο άτομο, με το όνομα «Πασχάλης», στις δομές, που είχε γίνει «ο φόβος και ο τρόμος» των παιδιών. Κατά την ίδια μαρτυρία πρόκειται για άτομο που ανέλαβε παιδαγωγός ενώ πρωτύτερα ήταν αποθηκάριος.

«Και τον αδερφό μου τον έχει ξαναχτυπήσει και άλλο ένα παιδί, τραμπούκιζαν ανήλικα. Σίγουρα, πολλές φορές σε έχουν κάνει να νιώσεις άσχημα με τον τρόπο τους. Θυμάμαι μία χαρακτηριστική στιγμή πριν φύγω από την Κιβωτό που ο συγκεκριμένος μου είπε "εσύ θα αποτύχεις, θα γίνεις πρεζάκιας σαν τους γονείς σου και θα έρχεσαι ξανά να ζητάς την βοήθεια της Κιβωτού». Όπως είπε ο 22χρονος, «έγινα 18 και είπα "παιδιά πάω να βρω το δρόμο μόνος μου, ευχαριστώ και φεύγω"», ενώ νωρίτερα όταν ο πατέρας του είχε κινηθεί για να τον πάρει «δεν έβγαλε άκρη ποτέ»...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL