Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
Ιωάννα Κολοβού - Πλειστηριασμοί / Η πόρτα ασφαλείας των φτωχών είναι η αλληλεγγύη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιωάννα Κολοβού - Πλειστηριασμοί / Η πόρτα ασφαλείας των φτωχών είναι η αλληλεγγύη

13256637a.jpg

Με μαυρισμένο το μπράτσο της, η Ιωάννα Κολοβού κοιτάζει το σπίτι της απέξω προς τα μέσα, καθισμένη στα σκαλοπάτια της πολυκατοικίας που ανεβοκατεβαίνει από το 1974 στην οδό Αβύδου στου Ζωγράφου. Μέσα μπορεί ακόμη να δει την απλώστρα με τα τελευταία ρούχα που άπλωσε. Τα υπάρχοντά της μαγαρισμένα, όπως μας λέει, απ’ τα χέρια που τα σήκωναν με περισσή αδιαφορία από την καθημερινή τους θέση -μάρτυρες των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η οικογένεια- για να τα βάλουν σε κούτες και να της τα πάρουν κι αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντικρίζει το ψυχρό πρόσωπο της αναλγησίας στο πρόσωπο του δικαστικού επιμελητή Παύλου Καλκιτανίδη που την τράβηξε με βιαιότητα απ’ το χέρι για να την πετάξει έξω, προκαλώντας τον τραυματισμό της. Του ανθρώπου που δεν της επέτρεψε να πάει στην τουαλέτα παρότι έχει έγγραφο που πιστοποιεί ιατρικό της πρόβλημα με αιμορραγία και της είπε, αν θέλει, να πάει σε γείτονα. Εκείνου που έσπρωχνε μαζί με τους αστυνομικούς γείτονες και αλληλέγγυους ώστε να μην μπουν μέσα. Που της απάντησε στην παράκληση να πάρει έστω κάποια πράγματα απ’ το σπίτι και ενώ ήξερε ότι καταγραφόταν σε βίντεο «τίποτα δεν θα πάρεις, έξω».

«Φώναζε σπάσ’ την, σπάσ’ την!»

Ο εφιάλτης της Ι. Κολοβού ξεκίνησε με το χάραμα. «Ήρθαν 5.30 το πρωί, νύχτα», λέει στην ΑΥΓΗ. Πρώτα εμφανίστηκε ένα περιπολικό, μετά ο δικαστικός επιμελητής και η συνέχεια δόθηκε μέσα στην πολυκατοικία. «Χτύπησαν τάχα μου 2-3 φορές την πόρτα, όχι το κουδούνι, και μετά αυτός φώναξε “σπάσ’ την, σπάσ’ την” και τη σπάσανε. Βάλανε πριόνι ηλεκτρικό και τραβάγανε τα κομμάτια της προς τα έξω».

Οι γείτονες ανησύχησαν. Ξύπνησαν απ’ τον ήχο του πριονιού και τα ουρλιαχτά. «Ο επιμελητής ήταν απαράδεκτος. Τη γράπωσαν και την πέταξαν έξω. Ούτε το παλτό της δεν την άφησαν να πάρει» λέει στην ΑΥΓΗ γείτονας που έχει μεγαλώσει μαζί με την Ι. Κολοβού στο ίδιο σπίτι. Όπως λέει, υπήρχαν περίοδοι που κυριολεκτικά δεν είχε να φάει και αδυνατούσε να πληρώσει τα κοινόχρηστα, τα οποία καλύπτονταν όμως από την αλληλεγγύη των ενοίκων. Όταν κατάφερε να συγκεντρώσει κάποια χρήματα, το πρώτο που κοίταξε ήταν να πληρώσει τα κοινόχρηστα των χρόνων που όφειλε, γιατί δεν ένιωθε καλά απέναντι στους ανθρώπους που τη στήριζαν. Τα υπόλοιπα πήγαν στις οφειλές προς την τράπεζα, η οποία όμως ήθελε κι άλλα για να σταματήσει τη διαδικασία.

Το χρέος των 15.000 ευρώ δεν προέκυψε από δάνειο, όπως τονίζει, αλλά από πιστωτικές κάρτες της Εθνικής Τράπεζας, στην οποία πληρώνει για χρόνια τις δόσεις που της αναλογούσαν. Από το 2011 τα πράγματα είχαν δυσκολέψει, με τη ζωή της να σημαδεύεται από τους αλλεπάλληλους θανάτους του συζύγου της και του αδελφού της, έχοντας μετά ως μοναδικό οικονομικό στήριγμα μια σύνταξη 700 ευρώ. Η απόφαση δε να ενταχθεί στο πρόγραμμα της Εθνικής Τράπεζας «Όλα σε ένα νοικοκυρεμένα» και να ενοποιήσει τα χρέη της, σε αντίθεση με τις συμβουλές της τράπεζας, επιδείνωσε την κατάσταση λόγω των υψηλών επιτοκίων, που είχαν ως αποτέλεσμα το χρέος να εκτοξευτεί στα 45.000 ευρώ. «Πλήρωνα τις δόσεις και τα λεφτά που έδινα πήγαιναν για τους τόκους».

Το σπίτι της έγινε σπίτι χιλιάδων

Από την εξέλιξη επωφελήθηκε η... εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων και airbnb Lotus 4 IKE που αγόρασε κοψοχρονιά το ακίνητο σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό στις 16 Μαρτίου. Η εταιρεία αρνήθηκε κατ’ επανάληψη να ακούσει την πλευρά της Ι. Κολοβού και να της δώσει έστω κάποιο χρόνο παραμονής στην κατοικία με ένα προσιτό ενοίκιο. Ενώ, όπως ειπώθηκε ακόμη, το σπίτι προοριζόταν για ιδιοκατοίκηση.

Τον χρόνο που δεν της έδωσε η Lotus τής τον εξασφάλισε η κινηματική συμπαράσταση. Διαπιστώθηκε επίσης από νομικής πλευράς ότι η εταιρεία δεν είχε εγγράψει ακόμη το ακίνητο στο κτηματολόγιο, οπότε οι προσπάθειες έξωσης της Ι. Κολοβού που άρχισαν την 1η Ιουλίου δεν έφτασαν να παραβιάσουν την πόρτα της.

Χθες η Ι. Κολοβού έλεγε μετά το ξήλωμα του οικιακού της ασύλου ότι ένιωθε άθλια. Έδειχνε να το έχει αποδεχτεί. «Με πέταξαν έξω, πάει, αυτό ήταν, τελείωσε» έλεγε περίλυπη στην πρωινή εκπομπή του ρ/σ Στο Κόκκινο. Τις επόμενες ώρες όμως το κλίμα αντιστράφηκε και οι ελπίδες αναπτερώθηκαν. Πρώτα με τον κόσμο που πήγε εκεί να στηρίξει και μετά με την είσοδό του στο σπίτι, όπου παρακάμφθηκαν τα επίμονα σπρωξίματα αστυνομίας και δικαστικού επιμελητή, ενώ τα χέρια τους στη φωτιά έβαλαν και οι Όλγα Γεροβασίλη, Θανάσης Θεοχαρόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.), Κρίτων Αρσένης (ΜέΡΑ 25) και Χρήστος Κατσώτης (ΚΚΕ).

Η ανάσα έγινε ακόμη βαθύτερη με τη μεγαλειώδη απογευματινή διαδήλωση. Ένα ποτάμι κόσμου από πέρα έως πέρα έβλεπε απ' το μπαλκόνι της στον 5ο όροφο η Ι. Κολοβού, που θύμιζε από τα ψηλά τις ημέρες του αντιφασιστικού εφετείου. Κατέβηκαν 2.000 άνθρωποι περίπου, είτε με την κινηματική πρωτοβουλία για τους πλειστηριασμούς είτε με το συνδικάτο τους είτε με τον φοιτητικό τους σύλλογο είτε ως απλοί γείτονες, ενώ στα πολιτικά πρόσωπα προστέθηκαν από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ οι Νίκος Παππάς και Ρένα Δούρου. Όλοι μαζί περπάτησαν στη γειτονιά και εξέπεμψαν μήνυμα ότι έγινε μόλις η αρχή. Στα συνθήματά τους συμπυκνωνόταν όλη η δυναμική της αντίδρασης: «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζών - εξώσεις στις βίλες των αφεντικών», «Ούτε στην Αβύδου, ούτε πουθενά - τσακίστε τα “κοράκια” σε κάθε γειτονιά». Η Ι. Κολοβού με τον γιο και τα γατάκια τους κοιμήθηκαν χθες στο σπίτι. Σήμερα ξημερώνει πάλι αγώνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL