Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.4°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C20.4°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.4°C19.6°C
1 BF 42%
Κιβωτός του Κόσμου / Καταγγέλλει ότι υπό το βλέμμα ιερωμένων έφηβοι τρόφιμοι χτυπούσαν παιδιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κιβωτός του Κόσμου / Καταγγέλλει ότι υπό το βλέμμα ιερωμένων έφηβοι τρόφιμοι χτυπούσαν παιδιά

ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΟΛΩΝΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Στην ιστοθέση της Κιβωτού η δομή του Κολωνού περιγράφεται ως «σπίτι Φιλοξενίας των αγοριών» που λειτουργεί από το 2009 και στεγάζει «30 αγόρια ηλικίας από 5 έως 18 ετών» που «μεγαλώνουν σε μια εστία φροντίδας, ασφάλειας και ελπίδας», ενώ για τις συνθήκες που προσφέρονται αναφέρεται ότι «η Παναγία κρατάει μέσα στην αγκαλιά της τον μικρό Χριστό μας, έτσι και το δικό μας σπίτι είναι μια μεγάλη αγκαλιά για όλα τα παιδιά που χρειάζονται τη φροντίδα και τη θαλπωρή μας». 

Η μαρτυρία που δημοσιοποιήθηκε στο Mega από εθελόντρια που είχε πάει εκεί για να προσφέρει την εργασία της, δίνει μία εικόνα που απέχει παρασάγγας από αυτήν της χριστιανικής φροντίδας και θαλπωρής για το παιδί...

Η κα Γιώτα περιγράφει ότι «ξεκίνησα την πρώτη και μοναδική μου μέρα βοηθώντας την προετοιμασία του μεσημεριανού ... άρχισαν κάποια στιγμή να έρχονται τα παιδάκια, σε μια πολύ μεγάλη αίθουσα με πολλά τραπέζια ... ήρθαν και κάποιοι ιερωμένοι, δύο ή τρεις, καθώς και κάποιοι άλλοι μεγάλοι, άνδρες, με πολιτικά ρούχα ... έγινε προσευχή, ξεκίνησε το φαγητό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κάποια στιγμή είδα ένα παιδί που ίσως δεν ήταν πάνω από 15 ετών να χαστουκίζει ένα παιδάκι ... σοκαρίστηκα ... ρώτησα τη μαγείρισσα, μου εξήγησε πως σε κάθε τραπέζι υπάρχει ένα μεγαλύτερο παιδί που ελέγχει όλα τα υπόλοιπα, κάτι σαν ομαδάρχης», όπως είπε.

Αμέσως μετά έγινε σαφές ότι το περιστατικό αυτό δεν ήταν «μεμονωμένο» αλλά διαδεδομένο, αποδεκτό και επαναλαμβανόμενο. «Δεν θυμάμαι πόσες φορές επαναλήφθηκε, δύο, τρεις, σε διάφορα τραπέζια, το ίδιο μεσημέρι ... ήταν μια κανονική κατάσταση αυτή», τόνισε η κα Γιώτα.

Οι σοκαριστικές εμπειρίες της εθελόντριας δεν τελείωσαν εκεί. Όπως είπε, «όταν τελείωσε το φαγητό, είχαν περισσέψει κάποιες μερίδες ... έρχονταν κάποια παιδάκια και ζητούσαν λίγο παραπάνω ... πήγα να δώσω σε κάποιο ένα πιάτο ... η μαγείρισσα μου είπε "όχι, σε αυτό το παιδί ειδικά δεν θα δώσεις άλλο" ... δεν κατάλαβα γιατί». 

Πρακτικά, περιγράφεται μία κατάσταση εντός της δομής κατά την οποία έφηβοι βιαιοπραγούν εις βάρος παιδιών, εν γνώσει και υπό το βλέμμα ιερωμένων, με άλλους ενήλικους εθελοντές όχι απλώς να μην αντιδρούν αλλά να καλύπτουν και να αποδέχονται αυτές τις συμπεριφορές. Ταυτόχρονα, υπήρχε διαφορετική τακτική στην προσφορά τροφής από παιδί σε παιδί, με κριτήρια που δεν είχαν να κάνουν με τις τρέχουσες ανάγκες του...

Τα παραπάνω διέλυσαν άμεσα την εικόνα που είχε σχηματίσει η εθελόντρια για την Κιβωτό του Κόσμου και τους λόγους που πήγε να προσφέρει την εργασία τους. «Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ διαφορετική από αυτό που προσδοκούσα, για τον λόγο που πήγα ... τελείωσα την εργασία μου, έφυγα με πολύ βαριά καρδιά για αυτά τα παιδιά. Και δεν ξαναπήγα», όπως είπε. Παραδέχθηκε παράλληλα ότι δεν προχώρησε σε επίσημη καταγγελία, που θα μπορούσε να κινητοποιήσει έναν ελεγκτικό μηχανισμό, παρά μόνο μετέφερε την εμπειρία της όπου μπορούσε ιδιωτικά...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL