Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Περσικός Κόλπος / Αποδεσμεύθηκαν τα ελληνικά τάνκερ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περσικός Κόλπος / Αποδεσμεύθηκαν τα ελληνικά τάνκερ

Prudent Warrior
marinetraffic.com

Αποδεσμευθήκαν από το Ιράν τα δύο υπό ελληνική σημαία τάνκερ «Prudent Warrior» και «Delta Poseidon» τα οποία «κρατούνταν» στον Περσικό κόλπο για επτά μήνες, έπειτα από επιδρομή μονάδας των Φρουρών της Επανάστασης.

Τα τάνκερ αναχώρησαν σήμερα, μετά από πολύμηνες συνομιλίες με το Ιράν, παρέμεναν δεσμευμένα από τις 27 Μαΐου 2022, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η σημερινή μέρα είναι πολύ ευχάριστη για τους ναυτικούς μας, αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα, αφού έλαβε τέλος μια δυσάρεστη και ιδιαιτέρως σύνθετη υπόθεση. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στη σημερινή ευτυχή κατάληξη» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης σε δήλωσή του.

Για την ιστορία υπενθυμίζεται ότι το Μάϊο πολλοί έκαναν λόγο για αντίποινα του Ιράν για την απάντληση ιρανικού πετρελαίου από ρωσικό πλοίο που δεσμεύτηκε στις ελληνικές ακτές. Το δεξαμενόπλοιο «Pegas» ή «Lana» είχε δεσμευτεί από τις ελληνικές αρχές και κατέπλευσε στον κόλπο της Καρύστου τη 14η Απριλίου από τη Μαρμαρίδα της Τουρκίας, μεταφέροντας στις δεξαμενές του πάνω από 100.000 τόνους πετρελαίου.

Αρχικά, το δεξαμενόπλοιο δεσμεύθηκε με απόφαση της Αρχής για το Ξέπλυμα, με το επιχείρημα ότι ανήκε στη ρωσική Promsvyazbank. Πρόκειται για μία από τις τράπεζες της Ρωσίας εναντίον της οποίας έχουν τεθεί σε ισχύ οικονομικές κυρώσεις μετά τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεσολάβησαν μερικά εικοσιτετράωρα έως ότου αποσαφηνιστεί ότι τη 17η Μαρτίου, δηλαδή πριν από τον κατάπλου του σε ελληνικό λιμάνι, το πλοίο είχε μεταβιβαστεί στην Transmorflot, που ναι μεν έχει την έδρα της στη Ρωσία, αλλά δεν συγκαταλέγεται στις εταιρείες που υπόκεινται σε οικονομικές κυρώσεις.

Η Αρχή ήρε την απόφαση δέσμευσης, ωστόσο, το πλοίο παρέμεινε στο αγκυροβόλιο της Καρύστου, κατόπιν παρέμβασης των ΗΠΑ. Αυτό συνέβη γιατί το «Pegas» ή «Lana» βρισκόταν ήδη από το καλοκαίρι του 2021 στη «μαύρη» λίστα των ΗΠΑ για μεταφορά ιρανικού πετρελαίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL