Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.2°C18.7°C
0 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
13.7°C19.1°C
1 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.8°C17.2°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.1°C
0 BF 100%
Πολυτεχνείο / Πύλες γεμάτες γαρίφαλα και φοιτητές με πινέλα για τα πανό του σήμερα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολυτεχνείο / Πύλες γεμάτες γαρίφαλα και φοιτητές με πινέλα για τα πανό του σήμερα

132534014.jpg

Ποιο είναι το σημείο επαφής του σήμερα με τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν 49 χρόνια πριν; Ίσως η φρέσκια κόλλα στην ακόμη μία αφίσα που βρήκε τη θέση της στον τοίχο στη Στουρνάρη. Ίσως οι κοινές λέξεις που συνεχίζουν ν’ ανταλλάσσονται χέρι με χέρι με τα φυλλάδια των πολιτικών σχημάτων. «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία». Ίσως πάλι τα τραγούδια που ακούγονται και ξεμακραίνουν ακόμη περισσότερο το νήμα που κρατά ενωμένα τα χρόνια και τις αγωνιζόμενες γενιές. «Επέσατε θύματα αδέλφια εσείς…» έπαιζε απ’ τα μεγάφωνα. Κάποτε το έψελνε με το αίμα νωπό ακόμη δίπλα η πομπή που συνόδευε τα θύματα της 3ης Δεκέμβρη του ’44 από σφαίρες της αστυνομίας κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του ΕΑΜ. Σήμερα, με ανοιχτά τα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής, ο αγώνας του Πολυτεχνείου συνεχίζει ν’ αποτελεί σημείο αναφοράς. Συνεχίζει να είναι μία εξέγερση που ενοχλεί, όπως σημειώνει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, κι αυτό «γιατί θυμίζει ότι η διέξοδος βρίσκεται πάντα στη συλλογική δράση και πάλη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και μπορεί να μην υπάρχει ένα καθεστώς με στρατιωτική περιβολή, υπάρχει όμως ένα καθεστώς που παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα, όπως η ιδιωτικότητα στην επικοινωνία, που διαμορφώνει συνθήκες εργασίας μεσαίωνα, που εντείνει τις ανισότητες και κάνει την αδικία κανόνα. Ο αγώνας απέναντι σε αυτή τη συνθήκη είχε χθες το πρόσωπο των αμέτρητων φοιτητών που βρίσκονταν στα τραπεζάκια πίσω απ’ τον τυπωμένο πολιτικό τους λόγο. Στους συναδέλφους τους που είχαν απλώσει σε κάποιο πλάτωμα της σχολής τα πανό και έγραφαν με το πινέλο. Στους γονείς με τα παιδάκια και τα γαρίφαλα στις μικρές παλάμες. Η κίνηση του κόσμου στο Πολυτεχνείο δείχνει μια κοινωνία σε κίνηση. Και η χθεσινή εικόνα, κατά την πρώτη ημέρα του τριήμερου εορτασμού, δείχνει ότι θα υπάρξει συνέχεια μετά την απεργία της 9ης Νοέμβρη στην εκδήλωση δυσαρέσκειας για τις πολιτικές που εφαρμόζονται.

Κάπου εκεί εδράζεται και η απόφαση της κυβέρνησης να μετατραπεί σε φρούριο γι’ ακόμη μια φορά η πόλη με την επιστράτευση 5.500 και πλέον αστυνομικών (αρχικώς, γινόταν λόγος για 6.500, ενώ δεν διευκρινίζεται αν ο αριθμός περιλαμβάνει και τους αστυνομικούς με πολιτικά). Η φύλαξη θα συμπληρώνεται στον δρόμο από τις αύρες (τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα εκτόξευσης νερού της ΕΛ.ΑΣ.) και από αέρος από drones και ελικόπτερο, που θα δίνουν συνεχώς εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων. Όπως επισημαίνεται, ιδιαίτερη έμφαση πρόκειται να δοθεί στη φύλαξη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, πρεσβειών και κυβερνητικών κτηρίων, ενώ πάντα θα υπάρχει ένα άγρυπνο βλέμμα στραμμένο προς τις ταράτσες των πολυκατοικιών στα Εξάρχεια.

Στο μεταξύ, όσοι θέλουν ν’ αφήσουν ακόμη ένα λουλούδι στην τσαλακωμένη πόρτα του ΕΜΠ μπορούν είτε να το πράξουν σήμερα από τις 8.30 το πρωί έως τις 9 το βράδυ είτε αύριο, ανήμερα της επετείου, από τις 8.30 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι.

Από πολιτικούς αρχηγούς τον δικό του χαιρετισμό στην Ιστορία έδωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ παρευρέθηκε στη συνέχεια σ’ εκδήλωση της Νεολαίας του κόμματος που γινόταν στον χώρο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL