Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.0°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.1°C
0 BF 100%
Ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα

ανεμογεννήτρια
(Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Η χωροθέτηση των ανεμογεννητριών είναι το πρώτο επίδικο θέμα στο οποίο οι «σύμφωνοι» με την αιολική ενέργεια ποιούν την νήσσαν. Ενώ είναι θέμα «χώρου τοποθέτησης», το μετατρέπουν σε θέμα «συμφωνίας ή όχι». Αυτή την κακόπιστη και υποκριτική στάση συμμερίζονται οι διάφορες παρέες που (ισχυρίζονται πως) ανήκουν στον χώρο των πρασίνων. Ντροπή τους.

Οσο ψηλότερα τις βάζουν στα βουνά τόσο μεγαλύτερο είναι το οδικό δίκτυο εντός των δασικών ή άλλων εκτάσεων. Τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά στο τοπίο, τόσο περισσότερο θίγουν τους πληθυσμούς των άγριων ζώων - που χάνουν τους χώρους της αναπαραγωγής των και τρέπονται σε φυγή. Τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά στη χλωρίδα που γίνεται με την εγκατάσταση των «πέδιλων» πάνω στα οποία αναπτύσσονται οι γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες. Αβέβαιο είναι το μέλλον των πουλιών, σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση για το Καθεστώς Διατήρησης των Πουλιών στον Κόσμο: 1 στα 2 πουλιά που απαντώνται στον πλανήτη έχουν γνωρίσει πληθυσμιακή συρρίκνωση, 1 στα 8 απειλείται με εξαφάνιση. Όσον αφορά την απομάκρυνση των ανεμογεννητριών έπειτα από είκοσι χρόνια λειτουργίας, ουδέν ψευδέστερο: οι αεριτζήδες έχουν τη δυνατότητα να τις αναπληρώνουν για άλλη μια εικοσαετία και βλέπουμε…

Οι άνθρωποι πατούν πάνω στη φθήνια των οικοπέδων όπου μπορεί να φιλοξενηθούν οι εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας. Στην Ελλάδα, χώρα όπου η γεωργία καταλαμβάνει έκταση 28,2 εκατομμυρίων στρεμμάτων και επομένως μένουν τουλάχιστον 30 εκατομμύρια στρέμματα «χαμηλής παραγωγικότητας» για την πιθανή εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, το ασήμαντο κόστος της γης αποτρέπει αυτή την εγκατάσταση.

Η Εύβοια και η Σκύρος είναι τα μεγάλα θύματα της συγκεκριμένης πρακτικής. Παρά το γεγονός ότι η πρώτη έχει τουλάχιστον 700 ανεμογεννήτριες τοποθετημένες στα βουνά της, τις περισσότερες κατά παράβαση του Natura 2000, προωθείται η εγκατάσταση και άλλων.

Δεν υπάρχουν παρά ελάχιστοι Ευβοείς ή Σκυριανοί που να μην αισθάνονται αποτροπιασμό μπροστά σ’ αυτή την πρακτική. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα: οι κάτοικοι που δεν είναι γηγενείς, που έχουν αγάπη για τη φύση και διατηρούν εξοχικές κατοικίες βλέπουν τη μείωση της αξίας της γης τους.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου 518 ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ της επιτάχυνσης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, έναντι 88 κατά και 85 αποχών. Απόφαση «χωροταξικά» σωστή, αλλά απομένουν τα μέσα για την εφαρμογή της…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL