Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
Το σημερινό «Όχι»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το σημερινό «Όχι»

Ερντογάν
EPA

Τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας το 1999 ζήσαμε ένα μοναδικό αίσθημα μέθεξης και ανάτασης, όταν μόνοι εμείς από όλη την Ευρώπη βρεθήκαμε να αποτελούμε το 97% που τασσόταν εναντίον των βομβαρδισμών, όταν δεν υπήρξε ένας άνθρωπος των γραμμάτων ο οποίος -έστω από σνομπισμό!- να εκφέρει άποψη φιλική με τη συγκεκριμένη πολιτική του ΝΑΤΟ. Έτσι και το «Όχι» της 28ης Οκτωβρίου 1940 είχε παλλαϊκή συναίνεση, και μάλιστα συναίνεση που συμπεριλάμβανε το ΚΚΕ των φυλακών της μεταξικής δικτατορίας. Ο αρχηγός του Νίκος Ζαχαριάδης σε μια έξαρση του αντιφασιστικού πνεύματος, με τη γνωστή επιστολή του, έκφραζε την εθνική ομοψυχία έναντι των υποψήφιων κατακτητών. «Ο φασισμός του Μουσολίνι χτύπησε την Ελλάδα πισώπλατα, δολοφονικά και ξετσίπωτα, με σκοπό να την υποδουλώσει και να την εξανδραποδίσει. Σήμερα όλοι οι Έλληνες παλεύουμε για τη λευτεριά, την τιμή, την εθνική μας ανεξαρτησία. Η πάλη θα είναι πολύ δύσκολη και πολύ σκληρή. Ο λαός της Ελλάδας διεξάγει σήμερα έναν πόλεμο εθνικοαπελευθερωτικό, ενάντια στον φασισμό του Μουσολίνι. (...) Στον πόλεμο αυτό, που τον διευθύνει η κυβέρνηση Μεταξά, όλοι μας πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, δίχως επιφύλαξη».

Με δεδομένο ότι Ιστορία δεν κάνουμε για να περνάμε την ώρα μας, αλλά για να βγάζουμε συμπεράσματα χρήσιμα στο παρόν, το σημερινό «Όχι» -αντί να στρέφεται σε μια προκάτ εικόνα- έχει σαν κύριο αποδέκτη την Τουρκία. Απευθύνεται στην κυβέρνηση Ερντογάν αλλά και σε όποια κυβέρνηση τον διαδεχθεί. Αυτό το «Όχι» το συμμερίζεται ο ελληνικός λαός και όλοι οι άνθρωποι της ειρήνης μέσα σε μια δύσκολη κατάσταση, στην οποία ενεδρεύουν πολλά λοξοδρομίσματα. Η πολιτική της ζεϊμπεκιάς και του κατευνασμού του θηρίου με το άνοιγμα των πυλών της Ε.Ε. απέτυχε, μια άλλη πολιτική δεν είναι απλώς εφικτή, αλλά επιβεβλημένη. «Η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται σε επίπεδα που δεν τα είχαμε γνωρίσει μέχρι σήμερα και αυτό απαιτεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλος ο ελληνικός λαός να είναι στρατευμένος σε ένα κοινό εθνικό μέτωπο» είπε ο πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ξαναγυρίζουμε λοιπόν στα λόγια ενός άρθρου δημοσιευμένου στην ΑΥΓΗ στις 24.10.2020: «Το τουρκικό αυτοκρατορικό όνειρο θεραπεύεται μόνο με την ήττα». Κι εμείς ας είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τους γείτονες να σκεφθούν πριν από την ήττα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL