Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Τζόρτζια Μελόνι / Αμφισβήτηση της Γερμανίας και του ρόλου της στην ΕΕ «με το καλημέρα»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τζόρτζια Μελόνι / Αμφισβήτηση της Γερμανίας και του ρόλου της στην ΕΕ «με το καλημέρα»

ΟΡΜΠΑΝ ΜΕΛΟΝΙ
Όρμπαν και Μελόνι στο συνέδριο της νεολαίας των Ιταλών Αδερφών το 2019 - EPA/Fabio Frustaci

Σαφή μηνύματα για μεταστροφή της Ιταλίας και απομάκρυνση από τον συντονισμό με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο έστειλε η Τζόρτζια Μελόνι. Κατά την πρώτη ομιλία της ως πρωθυπουργός της Ιταλίας, μεταξύ άλλων κατηγόρησε τη Γερμανία για τη στάση της κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης στην ΕΕ και διερωτήθηκε αν αυτή αντιπροσωπεύει «ευρωπαϊσμό», ενώ έκανε σαφές ότι προσεγγίζει διαφορετικά τον Όρμπαν και την Ουγγαρία σε σχέση με την επίσημη γραμμή των Βρυξελλών, όπως αναφέρει σε εκτενές θέμα του το Euractiv.

«Αναφέρεστε πάντα στον Όρμπαν, αλλά είναι η στάση της Γερμανίας αυτό που ονομάζουμε ευρωπαϊσμό; ... Μου φαίνεται ότι η ΕΕ έχει χάσει κάποια τρένα, και όχι εξαιτίας των “κυρίαρχων”, οι οποίοι δεν κυβερνούν στην ΕΕ», όπως είπε. Σημειώνεται ότι ο Όρμπαν ήταν από τους πρώτους που τη συνεχάρησαν για τον νέο της ρόλο.

Αν η προσέγγιση Ρώμης και Βουδαπέστης μοιάζει να είναι ήδη γεγονός, οι σχέσεις με το Βερολίνο δείχνουν να επιδεινώνονται ταχέως, καθώς η κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατών, Πράσινων και Φιλελεύθερων δεν βλέπει με καλό μάτι την άνοδο της ιταλικής ακροδεξιάς στην εξουσία, έστω και στο πλαίσιο συγκυβέρνησης. Μιλώντας στη EURACTIV Γερμανίας πριν από την ιταλική ψηφοφορία, ο Άξελ Σέφερ, πρόεδρος της γερμανοϊταλικής κοινοβουλευτικής ομάδας στη νομοθετική εξουσία, δήλωσε ότι ένας ακροδεξιός επικεφαλής της κυβέρνησης στη Ρώμη θα ήταν «καταστροφή για την Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο Σέφερ χαρακτήρισε επίσης την σύμμαχο του Μελόνι, τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ως «αναβολέα για έναν μεταφασίστα».

Ο Όρμπαν την ίδια ώρα εμφανίζεται να απολαμβάνει την ευχέρεια κινήσεων που του παρέχουν οι εξελίξεις. Σχολιάζοντας τις σχέσεις με τη Γερμανία, υποστήριξε ότι «οι πολιτικοί ηγέτες έχουν πολλά να κάνουν για να διασφαλίσουν ότι η παραδοσιακά καλή γερμανοουγγρική συνεργασία θα συνεχιστεί ... Η κοινωνία της Ουγγαρίας είναι πολύ πιο πλουραλιστική, ελεύθερη και ειρηνική από τη γερμανική κοινωνία […] Στα επόμενα δέκα με είκοσι χρόνια, όλο και περισσότεροι Δυτικοευρωπαίοι θα μετακομίσουν στην Ουγγαρία, επειδή η Ουγγαρία είναι μια ασφαλής, χριστιανική χώρα, υπερήφανη για τις παραδόσεις της».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL