Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Αγία Πελαγία Ηράκλειο / Οργή για τους νεκρούς, τις καταστροφές και το επιτελικό κράτος που πιάστηκε στον ύπνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγία Πελαγία Ηράκλειο / Οργή για τους νεκρούς, τις καταστροφές και το επιτελικό κράτος που πιάστηκε στον ύπνο

ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
(ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI)

Το άλλοθι της κλιματικής κρίσης έχουν αρχίσει να προβάλουν τα κυβερνητικά στελέχη στην προσπάθειά τους να μετριάσουν την οργή των κατοίκων της Αγίας Πελαγίας, τουριστικού θερέτρου του Ηρακλείου, που θρηνούν δύο νεκρούς και ολική καταστροφή σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Οι κάτοικοι της Αγίας Πελαγίας κάνουν λόγο για προαναγγελθείσα καταστροφή καταγγέλλοντας εγκληματικά έργα ενώ οι επιστήμονες του meteo, Σ. Ντάφης και Κ. Λαγουβάρδος, ξεκαθαρίζουν ότι τα μεγάλα ύψη βροχής που προκάλεσαν τη φονική πλημμύρα είχαν προβλεφθεί εγκαίρως από τα επιχειρησιακά προγνωστικά μοντέλα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
(ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI)

Μάλιστα, οι δύο επιστήμονες επισημαίνουν ότι «η έλλειψη συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ όλων των φορέων που εμπλέκονται στη μελέτη και πρόγνωση των έντονων καιρικών φαινομένων δημιουργεί προβλήματα στην πρόληψη και στην έγκυρη προειδοποίηση του πληθυσμού». 

ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
(ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI)

Να σημειωθεί ότι για την Αγία Πελαγία Ηρακλείου δεν ενεργοποιήθηκε το 112 προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι, γεγονός που γεννά σοβαρά ερωτήματα για το επιτελικό κράτος που με μεγάλη ευκολία σε άλλες περιπτώσεις στέλνει ενημερωτικό μήνυμα σε κατοίκους για αποφυγή μετακινήσεων λόγω αναμενόμενης εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων.

ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
(ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η διαδικασία καταγραφής των ζημιών βρίσκεται σε εξέλιξη με τους κατοίκους να μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή. Να σημειωθεί ότι κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε την πληγείσα περιοχής ανανοίνωσε δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει άμεση στήριξη στο Δήμο Μαλεβιζίου με 400.000 ευρώ και άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες μέσω της κρατικής αρωγής.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κακοκαιρία ανέδειξε την ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους

Για σφοδρή κακοκαιρία που ανέδειξε για μια ακόμα φορά την ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους τόσο στην πρόληψη των καταστροφών όσο και στην προστασία των πολιτών κατά την εξέλιξη του φαινομένου, έκαναν λόγο οι οι Ν. Παππάς και Κ. Ζαχαριάδης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παράλληλα, ζητούν από τους αρμόδιους φορείς και την κυβέρνηση Μητσοτάκη να κινηθούν συντονισμένα για:

-Την αποκατάσταση ζημιών σε κρίσιμες υποδομές.
-Την άμεση καταβολή των 600 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πλημμυροπαθών.
-Τη γρήγορη καταγραφή των ζημιών από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών.
-Την τάχιστη δρομολόγηση και καταβολή των 5.000 και 8.000 ευρώ για την αντικατάσταση της οικοσκευής και τις επισκευές σπιτιών και επιχειρήσεων, αντίστοιχα.
-Την κάλυψη του τηλεπικοινωνιακού κόστους των πλημμυροπαθών.
-Την καταβολή έκτακτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL