Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Αλέξανδρος Νικολαΐδης / Τι είναι το σπάνιο καρκίνωμα NUT από το οποίο πέθανε ο Ολυμπιονίκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλέξανδρος Νικολαΐδης / Τι είναι το σπάνιο καρκίνωμα NUT από το οποίο πέθανε ο Ολυμπιονίκης

Νικολαΐδης
INTIME/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ

Το καρκίνωμα NUT (NC), από το οποίο έφυγε από τη ζωή ο ολυμπιονίκης και αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Νικολαΐδης, επίσης γνωστό ως καρκίνωμα NUT μέσης γραμμής, είναι ένας τύπος σπάνιου καρκίνου που μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα. Σύμφωνα με το cancer.gov, συνήθως, βρίσκεται στο κεφάλι, το λαιμό και τους πνεύμονες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το NC αναπτύσσεται από τα πλακώδη κύτταρα του σώματος, τα οποία είναι κύτταρα που αποτελούν το δέρμα και την επένδυση ορισμένων οργάνων, όπως οι πνεύμονες και το στομάχι.

Είναι άγνωστης προέλευσης, αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Το NC είναι τόσο σπάνιο που υπάρχουν λίγα δεδομένα για το πόσοι άνθρωποι το έχουν. Άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να αναπτύξουν NC.

Για πρώτη φορά ανέφεραν τον σπάνιο τύπο καρκίνου ο Kees και ο Kubonishi το 1991. Μόλις το 2015, ο καρκίνος NUT συμπεριλήφθηκε επίσημα στην τέταρτη έκδοση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για όγκους πνεύμονα, υπεζωκότα, θύμου και καρδιάς. Το πλήρες όνομα είναι «καρκίνος μεσαίας γραμμής με πυρηνική πρωτεΐνη της αναδιάταξης γονιδίων όρχεων (NUT)», επίσης γνωστή ως «καρκίνος με μετατόπιση t (15, 19) (q13, p13.1)».

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης διαγνώστηκε πριν από δύο χρόνια με καρκίνωμα ΝUT, και όπως ανέφερε στη συγκλονιστική αποχαιρετιστήρια ανάρτησή του, «εννέα στους δέκα Έλληνες γιατρούς που το διαβάζουν, το ακούν για πρώτη φορά και θα σπεύσουν να το ψάξουν». Ήταν ο πρώτος καταγεγραμμένος ασθενής στην Ελλάδα με αυτό τον τύπο καρκίνου.

Ένας από τους γιατρούς, που ευχαρίστησε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης για τη φροντίδα που του προσέφεραν, είναι ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθ. Δημόπουλος, ο οποίος μίλησε στον Alpha. «Είναι μία ιδιαίτερα δυσάρεστη ημέρα. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του Αλέξανδρου για τη συμπαράσταση που του έδειξαν στην προσπάθεια αυτή και τον αγώνα που έκανε για 2 χρόνια για τον καρκίνο και να έχουν δύναμη να τον θυμούνται και να τιμούν τη μνήμη του» σημείωσε.

«Όντως, διεγνώσθη με μία πολύ σπάνια μορφή καρκίνου του πνεύμονα σε προχωρημένο ήδη στάδιο από την περίοδο της διάγνωσης. Αντιμετωπίστηκε με όλες τις ενδεδειγμένες θεραπευτικές αγωγές, ωφελήθηκε από αυτές για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά δυστυχώς το ότι διαγνώστηκε η νόσος σε μεταστατικό στάδιο δεν του έδωσε τη δυνατότητα να το ξεπεράσει» είπε ο γιατρός, ο οποίος βρισκόταν όλο αυτό το διάστημα στο πλευρό του Αλέξανδρου Νικολαΐδη.

«Όντας παθολόγος, ογκολόγος και ερχόμενος καθημερινά σε επαφή με ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, προφανώς είναι μία δύσκολη περίοδος ιδιαίτερα όταν αφορούν νέα άτομα, ιδιαίτερα όταν αυτά αισθάνονται το βάρος της οικογένειας, των μικρών παιδιών, τον φόβο ότι μπορεί να τα αφήσουν πίσω, χωρίς να έχουν βοηθήσει στην ολοκλήρωση των σπουδών τους και στην αποκατάστασή τους, δημιουργεί ένα επιπλέον άγχος. Γι’ αυτό ενδεχομένως και οι λίγοι ή περισσότεροι μήνες παράτασης ζωής να έχουν σημασία, ακόμη και ψυχολογική γι’ αυτούς» πρόσθεσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL