Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
1 BF 92%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.6°C
4 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.8°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.7°C15.8°C
3 BF 88%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
8 °C
7.9°C8.9°C
0 BF 100%
Θεσσαλονίκη / Η πλειοψηφία Ζέρβα απέρριψε ψήφισμα κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Η πλειοψηφία Ζέρβα απέρριψε ψήφισμα κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας

Πηγή φωτό voria.gr

Την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ζήτησαν σε παρέμβαση τους σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης φοιτητές. Οι φοιτητές ζήτησαν από τον δήμο αλλά και από τις δημοτικές παρατάξεις να πάρουν θέση

Όπως κατήγγειλε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου το μέλος του ΔΣ φοιτητών Ιστορίας Αρχαιολογίας Σαβίνα Κουρίζη, οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν στρατοπεδεύσει μόνιμα μέσα στο Πανεπιστημιακό ίδρυμα και έχουν προβεί σε αναίτιους ελέγχους φοιτητών και καθηγητών εντός του ιδρύματος.

Παράλληλα η εκπρόσωπος των φοιτητικών συλλόγων έκανε αναφορά στα πρόσφατα επεισόδια με συλλήψεις φοιτητών εντός του πανεπιστημιακού χώρου καθώς και στο βράδυ της συναυλίας με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Έξω από το δημαρχείο όπου διεξαγόταν το Δημοτικό Συμβούλιο, την ώρα της παρέμβασης ήταν συγκεντρωμένοι φοιτητές, οι οποίοι κρατούσαν πανό ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία.

Η Ρία Καλφακάκου από την δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί» μίλησε για την «αναίτια επίθεση της αστυνομίας σε μια συναυλία όπου ο κόσμος πήγε να ακούσει έναν καλλιτέχνη και στον χώρο έριξαν χημικά. Οφείλουμε αυτό το περιστατικό να το καταδικάσουμε, αυτόν τον τρόπο καταστολής που έχει επιλέξει η κυβέρνηση».

Μιλώντας στη συνεδρίαση η  δημοτική σύμβουλος επικεφαλής της παράταξης «Πόλη Ανάποδα» Λουκία Αργυριάδου τόνισε ότι «δεν γίνεται τα παιδιά μας να πηγαίνουν να σπουδάσουν και να κινδυνεύουν να σπάσουν τα κόκαλά τους από τα γκλοπ των αστυνομικών δυνάμεων. Οφείλει το Δ.Σ. να πάρει θέση και να ζητήσει την απομάκρυνση έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση και να βρούμε λύσεις», τόνισε από την πλευρά της.

Ψήφισμα από τις δημοτικές παρατάξεις

Οι δημοτικές παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Πόλη Ανάποδα» κατέθεσαν ψήφισμα με το οποίο ζητούσαν την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων από το ΑΠΘ, το οποίο και καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, με αρκετούς συμβούλους της πλειοψηφίας να ψηφίζουν λευκό.

Όπως μεταδίδει το alterthess.gr, υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν οι: Λ. Αργυριάδου, Ρ. Καλφακάκου, Μ. Τρεμόπουλος, Μ. Καραγιάννη, Γ. Αβαρλής, Α. Κουράκης και Μ. Κωνσταντινίδης.

Αναλυτικά το ψήφισμα που απορρίφθηκε:

«Ο Δήμος της Θεσσαλονίκης έχει το προνόμιο να φιλοξενεί δύο σημαντικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος μόρφωσης και έρευνας, χώρος της ελεύθερης έκφρασης, της ανάπτυξης και διάδοσης ιδεών, χώρος Ελευθερίας και Δημοκρατίας.

Τους τελευταίους μήνες ωστόσο, το δημόσιο πανεπιστήμιο και ειδικά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε ένα καθεστώς διαρκούς έντασης. Η καθημερινή παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων το έχει μετατρέψει σε πεδίο μάχης. Αποκορύφωμα το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται εντός του πανεπιστημίου επιτέθηκαν με χημικά σε ένα μεγάλο, ειρηνικό πλήθος που παρακολουθούσε μια συναυλία.

Το Πανεπιστήμιο της πόλης είναι και πρέπει να παραμείνει χώρος γνώσης και δημοκρατικής λειτουργίας. Δεν πρέπει να μετατραπεί σε μόνιμο «πεδίο βολής» κατά φοιτητών, διδασκόντων και εργαζόμενων.

Αντίθετα, πρέπει να ενισχυθεί, να αναβαθμιστεί, να μην υπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα. Οι φοιτητές έχουν ανάγκη από βιβλία, προσωπικό, πτυχία με επαγγελματικά δικαιώματα, στέγαση, σίτιση και όχι από χημικά.

Είναι σαφές ότι όσο η Αστυνομία παραμένει εντός του πανεπιστημίου, αυτό δεν θα μπορέσει να αποκαταστήσει την ομαλή λειτουργία του. Η πανεπιστημιακή κοινότητα μπορεί και οφείλει να διαχειριστεί τα ζητήματά της, διατηρώντας τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα της, όπως το Σύνταγμα ορίζει και όπως έχουν ήδη ζητήσει Σύγκλητοι πολλών ιδρυμάτων της χώρας.

Στο ίδιο πνεύμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ζητά την άμεση και μόνιμη αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων (ΜΑΤ, Ο.Π.Π.Ι. κ.α.) από τον χώρο του πανεπιστημίου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL