Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.5°C20.9°C
4 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.6°C23.9°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
21.6°C25.4°C
4 BF 43%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.9°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.6°C21.9°C
2 BF 49%
Μίνα Γκάγκα / Βλέπει «κανονικότητα» και «καλύτερο χειμώνα» παρά το φονικό καλοκαίρι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μίνα Γκάγκα / Βλέπει «κανονικότητα» και «καλύτερο χειμώνα» παρά το φονικό καλοκαίρι

ΓΚΑΓΚΑ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Απτόητη συνεχίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το υπουργείο Υγείας να προβάλλουν εικόνα ευησυχασμού για την πανδημία, παρά τις πολύ μεγάλες ανθρώπινες απώλειες σε σχέση με τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως προκύπτει από όσα είπε στην κρατική τηλεόραση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

«Πιστεύουμε ότι μπαίνουμε σε μία κανονικότητα. Έχουμε κρούσματα, καθημερινά, αλλά είμαστε λίγο-πολύ όλοι ανοσοποιημένοι. Νομίζω ότι μπροστά μας έχουμε έναν χειμώνα καλύτερο, πολύ καλύτερο», υποστήριξε ξεκινώντας η κα Γκάγκα.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα παρουσιάζει σήμερα την τέταρτη μεγαλύτερη θνησιμότητα αναλογικά με τον πληθυσμό στην ΕΕ, ενώ το καλοκαίρι ήταν τις περισσότερες εβδομάδες στην χειρότερη θέση, μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ.

Η δραματική επιδείνωση της κατάστασης στην χώρα μας σε σχέση με τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ είναι εμφανής αν συγκρίνει κανείς την 5η χειρότερη θέση σε απώλειες αναλογικά με τον πληθυσμό σήμερα, με την 10η θέση σε απώλειες αναλογικά με τον πληθυσμό από την αρχή της πανδημίας. Ωστόσο, επειδή τώρα δεν υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ και πεθαίνουν κυρίως ηλικιωμένοι και ευπαθείς σε απλές κλίνες ΜΕΘ, το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρουσιάζουν την κατάσταση σχεδόν ως... ειδυλλιακή, αρκεί να φοράμε μάσκες και να επανέλθει ο πληθυσμός στην διαδικασία του εμβολιασμού.

Σε ερώτηση για το αν θα επιβεβαιωθεί η πληροφορία ότι το υπουργείο Υγείας θα χαρίσει τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 και ότι από 1ης Ιανουαρίου θα επιστρέψουν στην εργασία τους οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, η κα Γκάγκα μίλησε για τελικές αποφάσεις που αναμένονται, αλλά αναφέρθηκε στους δεύτερους.

Υποστήριξε ότι οι ανεμβολίαστοι είναι «αρκετά λιγότεροι, πάρα πολλοί νόσησαν και έχουν επιστρέψει, είναι μέσα στα νοσοκομεία». Μετά το αλαλούμ με τα πιστοποιητικά νόσησης (αρχικά εξάμηνης διάρκειας, μετά τρίμηνης, τελικά ξανά εξάμηνης) που οδηγούσε υγειονομικούς να «μπαινοβγαίνουν» σε αναστολή εργαζόμενοι ακόμη και για λίγες ημέρες, το υπουργείο Υγείας φαίνεται ότι ποντάρει στο ότι νόσησαν πολλοί ανεμβολίαστοι, ώστε να μην παραδεχθεί ότι υποχώρησε τελικά. Έτσι, παρότι υπάρχει πλειάδα αναφορών σε συνεχείς επαναμολύνσεις από τον κορωνοϊό ακόμη και σε διάστημα εβδομάδων, εμφανίζεται πλέον το πιστοποιητικό νόσησης ως ικανοποιητική εγγύηση για την... επάκρεια προσωπικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL