Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Λίνα Μενδώνη / Νομιμοποιεί την αρχαιοκαπηλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λίνα Μενδώνη / Νομιμοποιεί την αρχαιοκαπηλία

Η Λίνα Μενδώνη στη Βουλή
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Η βόμβα αυτή τη φορά δεν ήρθε από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, αλλά από την ίδια την υπουργό Πολιτισμού μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο λίγο πριν την ψηφοφορία για την κύρωση της σκανδαλώδους σύμβασης για τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενώ τόσες ημέρες η υπουργός δεν γνώριζε τίποτα για τα πεπραγμένα, αναγκάστηκε τελικά να καταθέσει την ύστατη ώρα το καταστατικό του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, που εδρεύει στο Ντέλαγουερ των ΗΠΑ, μετά τις έντονες πιέσεις που ασκούσαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης από τη Δευτέρα. Οι βουλευτές είδαν τα ονόματα της διοίκησης του Ινστιτούτου τελευταία στιγμή, χωρίς να έχουν δυνατότητα να ξαναπάρουν τον λόγο για να τοποθετηθούν επ' αυτών. Και, ω του θαύματος, αποκαλύφθηκε σε όλη της την έκταση η επιχείρηση που έστησε η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να νομιμοποιηθεί η κατοχή των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων στο περιβόητο Ινστιτούτο αρχαιοτήτων που, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των αρχαιολόγων, αποτελούν προϊόντα αρχαιοκαπηλίας.

Όπως αποδεικνύεται από το καταστατικό του, το διοικητικό του συμβούλιο αποτελείται από μέλη των οικογενειών Στερν και Γουλανδρή καθώς και από μέλη των επιχειρήσεων ή των οργανισμών δραστηριοποίησής τους. Συγκεκριμένα, η διοίκησή του αποτελείται από τον Έντουαρντ Στερν, γιο του συλλέκτη Λέοναρντ Στερν, και τον Ρόναλντ Μπανγκς, στέλεχος της εταιρείας του Στερν The Hartz Mountain Corporation, από τον Πέτρο-Γιάννη Γουλανδρή, την Κασσάνδρα Μαρινοπούλου, πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, και τον Τζον Κουμάνταρο που δραστηριοποιείται στην Αυστραλία.

132211121-Β.jpg


Σία Αναγνωστοπούλου: Μητσοτάκης-Μενδώνη παρανομούν, «φτύνουν» κατά πρόσωπο τον ελληνικό λαό


Έντονη είναι η αντίδραση της Σίας Αναγνωστοπούλου, τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Θα δώσουμε μάχη με ό,τι μέσο διαθέτουμε για να μην εφαρμοστεί αυτό το ανοσιούργημα» επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι «μια πολύ καλή μπίζνα αρχαιοκαπηλίας με τέλος... καλό για όσους εμπλέκονταν σε αυτή (Στερν και υιός) ολοκληρώθηκε με μεγάλο θύμα τον ελληνικό λαό».

Η τομεάρχης Πολιτισμού τονίζει ότι «η υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ. νομιμοποίησαν με την ψήφο τους την κατάπτυστη και παράνομη συμφωνία μεταξύ ενός δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη (!) συλλογών αρχαιοτήτων, του Στερν, μιας εικονικής εταιρείας offshore που κατ’ ευφημισμόν ονομάζεται και Ινστιτούτο του Ντέλαγουερ, του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, στο οποίο η κατάσχεση των παράνομων συλλογών του ‘πάει σύννεφο’ το τελευταίο διάστημα, και στο ιδιωτικό Μουσείο Γουλανδρή».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η κυρία Μενδώνη, η υπουργός που γνωρίζει καλά πώς να ξελασπώνει στις δύσκολες στιγμές τον μηχανισμό, ο πρωθυπουργός και οι βουλευτές της Ν.Δ. που ψήφισαν και βάφτισαν επαναπατρισμό την ανακύκλωση των 161 κυκλαδικών ειδωλίων στα μέλη της οικογένειας Στερν, δώρισαν την περιουσία του ελληνικού λαού ερήμην του στον ‘συλλέκτη’, στην οικογένειά του και την οικογένεια Γουλανδρή».


Δέσποινα Κουτσούμπα: Τεράστιο σκάνδαλο


«Πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο» μας λέει η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και παραπέμπει στη βιβλική φράση «Και έσεται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης». Όπως τονίζει η Δέσποινα Κουτσούμπα, «ξεκίνησε χθες η συζήτηση στη Βουλή και νομίζαμε ότι το χειρότερο που συνέβαινε ήταν το ξέπλυμα της αρχαιοκαπηλίας και κατέληξε με το να καταλάβουμε ότι υπάρχει κάτι πολύ χειρότερο. Κάποιοι στήνουν μπίζνες με αντικείμενο τα αρχαία».

«Η πολυσυζητημένη εταιρεία ειδικού σκοπού στον φορολογικό παράδεισο στο Ντέλαγουερ, στην οποία από χθες και με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας περιέρχεται η κατοχή των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων, είναι μία εταιρεία βιτρίνα που έχουν στήσει η οικογένεια Γουλανδρή και η οικογένεια Στερν για να φτιάξουν ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο από ευρήματα που προέρχονται από αρχαιοκαπηλία» μας εξηγεί η πρόεδρος του ΣΕΑ, προσθέτοντας ότι «αφού η υπουργός επί μία εβδομάδα αρνιόταν να δώσει το καταστατικό και τη σύνθεση του Δ.Σ. του Ινστιτούτου, όταν αναγκάστηκε τελικά να το κάνει φάνηκε ότι η διοίκηση της εταιρείας αυτής αποτελείται από τον γιο του κ. Στερν και ένα στέλεχος των επιχειρήσεών του και τρία μέλη της οικογένεια Γουλανδρή. Άρα ο κ. Στερν δωρίζει τη συλλογή του στον γιο του κερδίζοντας τεράστια φοροαπαλλαγή και αποφεύγοντας τις διώξεις του εισαγγελέα της Νέας Υόρκης για αρχαιοκαπηλική δράση. Η εταιρεία αυτή, όπως μας ενημέρωσε η υπουργός μέσα στη Βουλή, έχει σκοπό να προσελκύσει και άλλες αρχαιότητες από άλλους συλλέκτες στη Νέα Υόρκη. Εντυπωσιακό επίσης ήταν το γεγονός ότι η Λίνα Μενδώνη χρησιμοποίησε πρώτο πληθυντικό λέγοντας ‘το Ινστιτούτο που φτιάξαμε στη Νέα Υόρκη’, ομολογώντας την άμεση εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης. Καταλαβαίνω γιατί οι οικογένειες Γουλανδρή και Στερν θέλουν να κάνουν μπίζνες μεταξύ τους. Από την εμπλοκή του Ελληνικού Δημοσίου όμως, διά του πρωθυπουργού και της υπουργού Πολιτισμού, ποιος ωφελείται και πώς».


Κλεμμένα είναι, δεν επαναπατρίζονται


Όπως γίνεται αντιληπτό, όχι μόνο για τον επαναπατρισμό των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων δεν ψήφισε χθες η ελληνική Βουλή, αλλά διά της κυβερνητικής πλειοψηφίας νομιμοποίησε την κατοχή τους από το Ινστιτούτο του Στερν, το οποίο είναι το μόνο που θα αποφασίσει μετά τον 25ετή δανεισμό τους για την τύχη τους. Την ίδια ώρα, στο συμφωνητικό της έκθεσής τους στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης προβλέπεται ρητά ότι το Ινστιτούτο θα εξασφαλίσει για τα υπόλοιπα 25 χρόνια είτε τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες είτε ισάξιες και ισάριθμες από αρχαιότητες προερχόμενες από μουσεία της Ελλάδας. Πουθενά μάλιστα δεν αναφέρεται το Μουσείο της Νάξου. Το Ινστιτούτο και το Μουσείο Γουλανδρή θα αποφασίζουν αν το Μουσείο Γουλανδρή έχει την ευαρέσκεια να δανείσει κάποιες από αυτές τις αρχαιότητες σε κάποιο άλλο μουσείο. Δηλαδή ‘Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει’».

Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε οι αρχαιολόγοι, οι συντηρητές, οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού αντέδρασαν έντονα και χθες το πρωί, την ώρα που ξεκινούσε η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, αναρτούσαν το μεγάλο πανό που έγραφε «Κλεμμένα είναι» στην είσοδο του υπουργείου στην Μπουμπουλίνας. Επί δέκα ημέρες η φωνή τους ενάντια στην κύρωση της σκανδαλώδους συμφωνίας για τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες ενώθηκε με συλλογή υπογραφών και τις φωνές εναντίωσης των ίδιων των πολιτών, βουλευτών και φορέων των Κυκλάδων, με αποκορύφωμα τη βαρυσήμαντη δήλωση της Μαρίας Καραμανώφ, προέδρου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και τ. αντιπροέδρου του ΣτΕ, που επισήμανε ότι η σύμβαση που κύρωσε τελικά το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι «μια σύμβαση αναμφισβήτητα επαχθής και απαξιωτική για το Ελληνικό Δημόσιο. Μολονότι κύριος της συλλογής (ιδιότητα την οποία δεν αμφισβητούν οι αντισυμβαλλόμενοί του), παραιτείται ουσιαστικά από το δικαίωμά του να επιτύχει τον άμεσο και πλήρη επαναπατρισμό της».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL