Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Εξάρχεια / Σεξιστικές επιθέσεις και απειλές μπροστά από τις λαμαρίνες του μετρό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξάρχεια / Σεξιστικές επιθέσεις και απειλές μπροστά από τις λαμαρίνες του μετρό

132209211ψοπυ.jpg

Δύο νεαροί δικηγόροι, 28 και 26 χρόνων, περπατούν κατά τη 1 το βράδυ στην πλατεία Εξαρχείων με σκοπό να βρουν το παρκαρισμένο τους όχημα. Τι πιο σύνηθες να συμβαίνει αυτό ένα Σάββατο; Νέος κόσμος δηλαδή, που πηγαίνει κι έρχεται από μια πλατεία κεντρικής περιοχής στην Αθήνα, όπου γύρω-γύρω έχει μαγαζιά και σινεμά. Κι όμως. Για τη διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν εκείνη την ώρα βάρδια έξω από το παλιό Φλοράλ (επί των οδών Αραχώβης και Θεμιστοκλέους), στην Μπλε Πολυκατοικία, η εμφάνιση των δύο νέων παιδιών μπροστά τους κρίθηκε ύποπτη και τους σταμάτησαν.  Όταν οι δύο ζήτησαν από τους αστυνομικούς, σε απόλυτα ήρεμο ύφος, τον λόγο που γινόταν ο έλεγχος, αυτό που ακολούθησε ήταν μια ωμή επίδειξη αυταρχισμού.

Ο ένας αστυνομικός έπιασε με κεφαλοκλείδωμα τον δικηγόρο που είχε μπροστά του και σε συνεργασία με τους συναδέλφους του τον πήγαν με τη βία προς τα κατεβασμένα σιδερένια ρολά του καφέ. «Εκείνη και την επόμενη μέρα πονούσε στον αυχένα του και την πλάτη» λέει στην ΑΥΓΗ ο φίλος του και ο ένας από τους δύο ανθρώπους που σύρθηκαν στα καλά καθούμενα, δεμένοι πισθάγκωνα με χειροπέδες, στο Α.Τ. των Εξαρχείων. Ακόμη και σήμερα, κοντά μία εβδομάδα μετά το συμβάν (3.9), αδυνατεί να καταλάβει τι ήταν εκείνο ακριβώς που ώθησε τους αστυνομικούς πρώτα να τους σταματήσουν και στη συνέχεια να τους αντιμετωπίσουν με τόση βιαιότητα.

Αστυνομική βία...

«Προφανώς οι δυνάμεις των ΜΑΤ ενοχλήθηκαν από την ερώτησή μας. Δεν τους άρεσε η αντίδρασή μας.  Ήθελαν κάποιους που θα τους δώσουν απευθείας τα στοιχεία χωρίς να ρωτήσουν κάτι. Εμείς, απλώς, έχοντας και την ιδιότητά μας τη θεσμική ως δικηγόροι και επειδή γνωρίζουμε τη διαδικασία, κάναμε αυτή την ερώτηση. Προφανώς, όμως, θα συνεργαζόμασταν και θα δίναμε κανονικά τις ταυτότητές μας».

Την υπέρμετρη βία που ασκήθηκε στα δύο παιδιά επιβεβαιώνει με δηλώσεις της στην εφημερίδα μας και κάτοικος που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας στο συμβάν. «Καθόμασταν τρεις μαμάδες σε μαγαζί πέριξ της πλατείας. Είδαμε τα ΜΑΤ να ανεβαίνουν τρέχοντας πάνω στη γωνία όπου βρίσκεται το Φλοράλ και ακούσαμε φωνές. Εκεί είχαν τον έναν από τους δύο, τον είχαν πετάξει πάνω στα σίδερα και τον πίεζαν. Αυτός ο άνθρωπος είχε μαζί τη δικηγορική του ταυτότητα και φώναζε “είμαι δικηγόρος, είμαι δικηγόρος! Γιατί, ρε παιδιά, τι έγινε;”. Στις δικές μας ερωτήσεις οι αστυνομικοί δεν απαντούσαν, φώναζαν, έσπρωξαν με ασπίδες και εμένα και άλλη μία από τις γυναίκες που ήμασταν μαζί και το συνέχισαν. Εγώ είμαι 42 ετών, η γυναίκα που έφαγε τις περισσότερες ασπιδιές 54 και η άλλη 48».

Απτόητη η αστυνομία, περιέφερε τα δύο παιδιά στην πλατεία Εξαρχείων σαν κοινούς εγκληματίες, τον ένα δεμένο με τις χειροπέδες πίσω από την αρχή της μετακίνησης, τον άλλο στην πορεία (σημειώνεται ότι λίγα στενά παραπάνω, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, εκτυλίσσεται ανενόχλητα και καθημερινά εκτεταμένη διακίνηση ναρκωτικών) και τους επιβίβασε σε τζιπάκια της ΟΠΚΕ. Η ταλαιπωρία και η κακομεταχείρισή τους όμως δεν θα ολοκληρώνονταν σ’ αυτό το σημείο. Κατά την παραμονή τους στο τμήμα, ο δικηγόρος που είχε την «τύχη» να μην κάνει εκείνος την ερώτηση πρώτα και να υποστεί τη βίαιη αντίδραση των αστυνομικών, υποχρεώθηκε σε σωματικό έλεγχο διά της αφαίρεσης όλων του των ρούχων! «Εντάξει, το εσώρουχο δεν το έβγαλα, “απλώς” το κατέβασα για να δουν ότι δεν κρύβω κάπου ναρκωτικά. Στην ουσία ναι έβγαλα όλα μου τα ρούχα.  Έβγαλα τις κάλτσες μου, τα παπούτσια μου, την μπλούζα μου, όλα, ό,τι φορούσα. Τους έδωσα και την τσάντα μου».

Τελικώς, ο ίδιος αφέθηκε ελεύθερος γιατί η προσαγωγή του δεν μετατράπηκε σε σύλληψη, όπως αντιθέτως συνέβη με τον φίλο του, που βρίσκεται να τον βαρύνουν σήμερα οι κατηγορίες για «βία κατά αστυνομικών υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων» όπως και «εξύβριση». Τα βίντεο και οι μαρτυρίες δεν επιβεβαιώνουν πάντως καμία από τις δύο…

...και προκλήσεις κατά συρροή

Οπως τονίζει μάλιστα η αυτόπτης μάρτυρας-κάτοικος στην ΑΥΓΗ, οι αστυνομικοί ήταν ιδιαίτερα προκλητικοί απέναντι και στον κόσμο που μαζεύτηκε. «Αφού τους βάλανε και μέσα στο αυτοκίνητο (σ.σ.: τους δύο δικηγόρους) και μέχρι να φύγουνε, ακούγονταν διάφορες φράσεις προς εμάς, όπως: “Θα σας πάρουν σε φέρετρα”».

Εδώ αντανακλάται και η νέα καθημερινότητα που έχει διαμορφωθεί πάνω στην πλατεία Εξαρχείων από τη στιγμή που μπήκαν οι λαμαρίνες για την κατασκευή του μετρό.  Όπως επίσης καταγγέλλει η ίδια κάτοικος, «υπάρχει μια κατάσταση στην πλατεία με διαρκείς παρενοχλήσεις. Αυτές οι παρενοχλήσεις στις γυναίκες είναι καθαρά σεξουαλικού τύπου -για το παρουσιαστικό τους και τι θα τους κάνουν- και στους άντρες είναι απειλές με φρασεολογία “θα πεθάνετε”. Χωρίς διάθεση υπερβολής». Ενώ πρέπει να τονιστεί ότι σχετική φρασεολογία έχει καταγραφεί ακόμη και σε βάρος φωτορεπόρτερ την ώρα που κάλυπταν διαδήλωση.

Σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό το συμβάν, παρενέβη για το θέμα ακόμη και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός με επιστολή του στον υπουργό και κοινοποίηση στις αρμόδιες αρχές. Από τη μεριά της, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι διατάχθηκε «προκαταρκτική διοικητική εξέταση» χωρίς καμία όμως αναφορά στα κρίσιμα στοιχεία της καταγγελίας, κάνοντας λόγο απλώς για «περιστατικό στην πλατεία». Ενώ πρόκειται για ΠΔΕ και όχι ΕΔΕ, που είναι αναβαθμισμένη διαδικασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL