Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Εξοικονόμηση ενέργειας / Κοροϊδία - Ανακοίνωσαν ξανά τα μέτρα του Ιουνίου με απειλές προς τους δήμους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξοικονόμηση ενέργειας / Κοροϊδία - Ανακοίνωσαν ξανά τα μέτρα του Ιουνίου με απειλές προς τους δήμους

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη στήθηκαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες σήμερα Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου και ανακοίνωσαν ξανά τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ  που μετά βαίων και κλάδων είχαν ανακοινώσει στις αρχές Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εξοικονόμηση ενέργειας στον δημόσιο τομέα  κατά 10% σε σχέση με το 2019, μέσα από αμφιλεγόμενα μέτρα και απειλές, πλέον, κατά των ΟΤΑ για απαγόρευση προσλήψεων σε περίπτωση μη επίτευξης του στόχου.

Η επιχείρηση κοροιδίας των πολιτών μέσα από ακόμα ένα επικοινωνιακό σόου, έκρυβε, όμως, και ομολογία αποτυχίας καθώς δυο μήνες μετά αποκαλύπτεται από τον ίδιο τον πολιτικά υπεύθυνο, Μάκη Βορίδη, ότι μόλις 211 φορείς από τους 2.395 ενεργοποίησαν το απλό μέτρο του ορισμού υπευθύνου εξοικονόμησης ενέργειας με  καταχώρηση στοιχείων.

Οι Οικονόμου, Σκρέκας, Βορίδης και Σκυλακάκης, επανέλαβαν τα ίδια μέτρα που είχαν ανακοινώσει τον Ιούνιο και τα οποία από τις αρχές Ιουλίου έχουν εξειδικευτεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ - ΦΕΚ Β3424/2-7-2022).

Η μοναδική διαφοροποίηση σε σχέση με τα μέτρα Ιουνίου είναι οι απειλές προς τους ΟΤΑ για κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, Συγκεκριμένα εξετάζεται το αν θα ενταχθούν στον προγραμματισμό προσλήψεων και στον κύκλο κνητικότητας που ξεκινά τον Οκτώβριο.

Τα μέτρα που ισχύουν εδώ και δυο μήνες προβλέπουν:

-Καθορισμός εσωτερικής θερμοκρασίας (μέγιστης/ελάχιστης) τόσο σε θερμαινόμενα/ κλιματιζόμενα όσο και σε μη κτίρια βάσει των προδιαγραφών του προτύπου ΕΛΟΤ EN 15251:2007. Η εσωτερική θερμοκρασία των κτιρίων γραφείων του δημόσιου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, κατά τη θερινή περίοδο τηρείται στους 27ο C και κατά τη χειμερινή στους 19ο C.

-Απενεργοποίηση ψύξης/θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.

-Απενεργοποίηση εξοπλισμού γραφείου σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.

-Χρήση του νυχτερινού αερισμού των κτιρίων, όπου αυτό είναι δυνατό.

-Σκίαση του κτιρίου προς βελτίωση της ενεργειακής του συμπεριφοράς, εφόσον αυτό δεν μειώνει σε μη ανεκτό επίπεδο το φυσικό φωτισμό των εσωτερικών χώρων.

-Μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 10% τουλάχιστον, ενδεικτικά μέσω βελτιστοποίησης του χρονοπρογραμματισμού του οδοφωτισμού και εξορθολογισμού του καλλωπιστικού/διακοσμητικού φωτισμού

-Δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των αντλιοστασίων (π.χ. τοποθέτηση inverter)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL