Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Γιώργος Πατούλης / Κρυφτούλι πίσω από τα σκουπίδια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Πατούλης / Κρυφτούλι πίσω από τα σκουπίδια

132075717a.jpg

Συνεχίζει τους τακτικισμούς με τη διαχείριση απορριμμάτων η διοίκηση Πατούλη, αρνούμενη να προχωρήσει σε δημόσια διαβούλευση την ώρα που το κόστος των υποδομών και των δράσεων εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ! Αφού, λοιπόν, η διοίκηση Πατούλη απέφυγε να παραστεί στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με αυτό το θέμα, με την αντιπολίτευση να τον καταγγέλλει για αντιθεσμική συμπεριφορά, ακολούθως αποφεύγει και την επίσημη διαβούλευση. Μπορεί η διοίκηση Πατούλη να ανήρτησε στην ιστοσελίδα του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), που συνοδεύει υποχρεωτικά το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, αλλά «ξέχασε» να την αναρτήσει στο opengov.gr για να ξεκινήσει η επίσημη διαβούλευση!

Αυτοί οι αντιθεσμικοί τακτικισμοί της διοίκησης Πατούλη μαζί με την άρνησή της να συζητήσει επίσημα το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο, αλλά κινούν και βάσιμες υποψίες ότι η διαχείριση απορριμμάτων θα επιβαρύνει εσαεί την περιοχή της Φυλής και του Σχιστού με θηριώδεις μονάδες καύσης απορριμμάτων, μακριά από την εθνική δέσμευση για ενίσχυση της ανακύκλωσης και οικολογική διαχείριση των υλικών και των υπολειμμάτων από τα απορρίμματα.

Κοστοβόρο σχέδιο

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το κείμενο της ΣΜΠΕ, το εκτιμώμενο κόστος για τη διαχείριση απορριμμάτων της Αττικής αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό τα 500 εκατ. ευρώ αφορούν τα πάρκα κυκλικής οικονομίας (Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων και Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων) με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, το ταμείο ανάκαμψης και ιδιωτικούς πόρους. Τα 274 εκατ. ευρώ αφορούν δράσεις πρόληψης, επανάχρησης και διαλογής στην πηγή με χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Τα 150 εκατ. ευρώ αφορούν το δίκτυο των αποκεντρωμένων Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Τα 64 εκατ. ευρώ αφορούν υποδομές μεταφόρτωσης και διάθεσης υπολειμμάτων (Σταθμοί Μεταφόρτωσης, Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και ολοκλήρωση αποκαταστάσεων χώρων) με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τα 30 εκατ. ευρώ αφορούν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι το υπέρμετρα κοστοβόρο σχέδιο Πατούλη θέτει ως στόχο το 2030 η ταφή των απορριμμάτων να περιορίζεται στο 10% των υπολειμμάτων, μιας που η ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων αποκτά κεντρικό ρόλο στη διαχείριση απορριμμάτων της Αττικής. Αυτό ακριβώς σχεδιάζεται για τις μονάδες της Φυλής και του Σχιστού. Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ΣΜΠΕ και του ΠΕΣΔΑ, ο σχεδιασμός αναφέρει ότι οι μόνοι Χώροι Υγειονομικής Ταφής που θα λειτουργήσουν είναι της Φυλής, του Γραμματικού και των Κυθήρων. Ωστόσο, στη ΣΜΠΕ αναφέρεται «η διασφάλιση της ασφαλούς υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων της επεξεργασίας με κατάλληλη διαστασιολόγηση βάσει του νέου ΠΕΣΔΑ».

Ταυτόχρονα, προβλέπεται «η παύση λειτουργίας, αποκατάσταση και ανάπλαση των κορεσμένων κυττάρων των ΧΥΤΑ και αποκατάσταση/ανάπλαση παλαιών Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ)».

Βέβαια, η ΣΜΠΕ πάσχει στο σκέλος των χωροθετήσεων των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, τα λεγόμενα πάρκα κυκλικής οικονομίας, αφού για τα τρία από τα έξι πάρκα κυκλικής οικονομίας δεν υπάρχουν χωροθετήσεις. Ενώ κομβικής σημασίας είναι το πάρκο κυκλικής οικονομίας του κεντρικού τομέα της Αττικής, για το οποίο αναφέρεται στο κείμενο της ΣΜΠΕ ότι «η διαδικασία αναζήτησης και εντοπισμού κατάλληλου χώρου είναι σε εξέλιξη». Ενώ για το νοτιοανατολικό πάρκο κυκλικής οικονομίας και το πάρκο του βόρειου τομέα Αττικής «θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022 το αργότερο».

Βιάζεται λόγω εκλογών

Και ενώ οι χωροθετήσεις είναι κομβικής σημασίας για κάθε ΠΕΣΔΑ, η διοίκηση Πατούλη δείχνει να βιάζεται να επιδείξει έργο- καθώς πλέον μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο- χωρίς να δεσμεύεται! Προκειμένου, λοιπόν, η διοίκηση Πατούλη να κρατήσει όσο το δυνατόν πιο μακριά τις τυχόν αντιδράσεις, επιλέγει να μην θέσει σε επίσημη διαβούλευση τη ΣΜΠΕ -που συνιστά υποχρεωτική διαδικασία για την έγκριση του ΠΕΣΔΑ- πράγμα, όμως, που την καθιστά έκθετη. Αυτό ακριβώς καταδεικνύει και το απαντητικό έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος, έπειτα από ερώτημα του «Δυτικού Μετώπου», περιγράφοντας τη συνολική θεσμοθετημένη διαδικασία υποχρεωτικής διαβούλευσης που απαιτείται να τηρήσει η διοίκηση Πατούλη.

Από την πλευρά του το «Δυτικό Μέτωπο», επισημαίνοντας ότι «δεν νοείται διαβούλευση για τη ΣΜΠΕ, δηλαδή για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ΠΕΣΔΑ, χωρίς συζήτηση της ουσίας του ΠΕΣΔΑ», δεσμεύεται ότι θα παρέμβει με τον πιο επίσημο τρόπο στη δημόσια διαβούλευση. Παράλληλα, καλεί τις περιφερειακές παρατάξεις της αντιπολίτευσης και τους δήμους της Αττικής «να αντιδράσουν ώστε να επιβληθεί μια γενικευμένη συζήτηση επί του περιεχομένου του ΠΕΣΔΑ». «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε το νέο ΠΕΣΔΑ να ‘συζητηθεί’ μόνο σε ημερίδες ‘κλειστού τύπου’ μακριά από τα δημοτικά συμβούλια και τους πολίτες της Αττικής» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το «Δυτικό Μέτωπο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL