Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Λόφος Στρέφη / Καθεστώς αστυνομοκρατίας στο όνομα της «ανάπλασης»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λόφος Στρέφη / Καθεστώς αστυνομοκρατίας στο όνομα της «ανάπλασης»

132058117copy.jpg

Ακούνε τον ασύρματο έξω απ’ το παντζούρι τους και τρέχουν να ντυθούν. Γι’ άλλη μια φορά οι Εξαρχειώτες ξύπνησαν χθες το πρωί με τα ΜΑΤ κυριολεκτικά έξω από την πόρτα τους κι είδαν τον λόφο τους ν’ απειλείται από την επιτάχυνση της ανάπλασης, για την οποία δεν ρωτήθηκαν ποτέ. Μιας ανάπλασης η οποία δεν έρχεται στην πραγματικότητα να καλύψει τις ανάγκες του ίδιου του χώρου, ούτε και της γειτονιάς, αλλά προσβλέπει, όπως ομολογεί η σχετική μελέτη, στην «αύξηση της ακίνητης περιουσίας στην περιοχή πλησίον, συνδυαστικά με την αναβάθμιση της συνολικής περιοχής των Εξαρχείων». 

Ολα ξεκίνησαν στις 7.30 με 8 το πρωί. Οι διμοιρίες από το Α.Τ. της Καλλιδρομίου κατηφόριζαν η μία μετά την άλλη και παρατάσσονταν περιμετρικά του λόφου, με σκοπιές που ξεκινούσαν από τις αρχές των γύρω δρόμων. Ο κόσμος ειδοποιούσε μέσω των social media κι έβγαινε σιγά-σιγά έξω. 

Ζητούσαν ταυτότητα από κάτοικο για να περάσει

Κι ενώ ακουγόταν ο ήχος από τις μπότες των αστυνομικών που ανέβαιναν τα σκαλάκια με ζωγραφισμένο το έμβλημα του Αστέρα Εξαρχείων επί της Εμμ. Μπενάκη, ένας από τους κατοίκους επιχείρησε να περάσει χωρίς κάποια δεύτερη σκέψη τον φραγμό που ήδη υπήρχε από άλλη διμοιρία. Βγήκε από πόρτα που ήταν μπροστά τους, κίνηση που δεν στάθηκε ωστόσο αρκετή ώστε να πείσει ότι ήταν κάτοικος και δικαιούταν να προχωρήσει κανονικά, όπως ορίζει το ειδικό αστυνομικό καθεστώς που έχει επιβληθεί τις τελευταίες δύο ημέρες. Του ζητήθηκε επίμονα ταυτότητα και μόνο έτσι κατάφερε να μετακινηθεί σε μια τοποθεσία που βρίσκεται 15 μέτρα δίπλα απ’ το σπίτι του και στην οποία βρίσκεται σχεδόν κάθε ημέρα.

Περιστατικά αντίστοιχης αυθαιρεσίας καταγράφηκαν και σ’ άλλα σημεία του λόφου. Όπως μας κατήγγειλε κάτοικος, βρέθηκε μπροστά σε συμβάν όπου παρεμποδίστηκε άλλο άτομο να πάει στη δουλειά του μέσω του λόφου, όπως κάνει κάθε ημέρα, ενώ στον ίδιο αστυνομικός με τον οποίο άνοιξε κουβέντα του επέδειξε απειλητικά το όπλο. Εικόνα γνώριμη τις τελευταίες ημέρες και στις κινητοποιήσεις που γίνονται γενικότερα στο κέντρο, με πιο πρόσφατη εκείνη αστυνομικού των ΜΑΤ στο Σύνταγμα, στη διαδήλωση ενάντια στις γυναικοκτονίες. 

Εργασίες υπό αστυνομική προστασία

Η επιχείρηση των ΜΑΤ όπως και την Τρίτη αφορούσε την «προστασία υπαλλήλων», όπως ανέφερε ο επικεφαλής συντονισμού, με δύο μηχανικούς να πηγαίνουν στα σημεία του λόφου που αναμένονται οι μεγαλύτερες παρεμβάσεις. Μεταξύ αυτών, προβλέπονται αντιπλημμυρικά έργα, για την υλοποίηση των οποίων, βάσει της μελέτης που είχε εκπονηθεί με χρηματοδότηση της κτηματομεσιτικής Prodea Investments, χρειάζεται να κοπούν αρκετά δέντρα, τα συντριπτικά περισσότερα από τα οποία είναι πεύκα και κυπαρίσσια δεκαετιών. 

Κατά την παρουσία των μηχανικών, κάτοικοι και μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης Υπεράσπισης του Στρέφη επιχείρησαν να παραθέσουν τους λόγους που αντιδρούν στο έργο - άλλοτε πιο γλαφυρά («Και τώρα που θα κόψετε τα δέντρα πού θα φτιάχνουν φωλιά τα πουλιά;») κι άλλοτε πιο συγκεκριμένα, απαριθμώντας τις επεμβάσεις που θ’ αλλάξουν τον χαρακτήρα του Στρέφη, όπως είναι, πέραν των αντιπλημμυρικών, οι τσιμεντένιες διαδρομές, το μπαλκόνι πάνω στον βράχο, οι κάμερες, τα φυλάκια και τα βαριά κιγκλιδώματα. Τελικά, μηχανικοί και αστυνομία αποχώρησαν δύο ώρες μετά, στις 10, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επανέλθουν. 

«Απέναντι στο μόνιμο καθεστώς τρόμου που προσπαθεί να επιβάλει η δημοτική Αρχή του Μπακογιάννη, απαντάμε με την καθημερινή μας επανοικειοποίηση του λόφου», διεμήνυσε μετά τη λήξη του συναγερμού η Ανοιχτή Συνέλευση του Στρέφη οργανώνοντας χθες στις 6.30 συλλογικό καθάρισμα του λόφου. «Μετά τη χρόνια εγκατάλειψή του, οι κάτοικοι συνεχίζουμε να φροντίζουμε τον λόφο και να παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Συλλογικά καθαρίζουμε και φροντίζουμε τον λόφο για εμάς και όσ@ το απολαμβάνουν, ανθρώπινα ή μη όντα», συνέχισε στην ανακοίνωσή της η πρωτοβουλία.

Για σήμερα, Πέμπτη, και ενώ είναι άγνωστο τι θα έχει συμβεί τις προηγούμενες ώρες, έχει προγραμματιστεί προβολή ταινίας και μπαρ οικονομικής ενίσχυσης στις 9 το βράδυ. 

Στο πλευρό των κατοίκων υπενθυμίζουμε ότι βρίσκεται και η Ανοιχτή Πόλη αναφέροντας, σε ανακοίνωση μετά την πρώτη ημέρα αποκλεισμού του λόφου, ότι ο χώρος «έχει ανάγκη από παρεμβάσεις, οι οποίες όμως θα αποφασιστούν στο πλαίσιο της Δημοτικής Κοινότητας, με την ενεργή συμμετοχή των δημοτών και των συλλογικοτήτων τους και που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της γειτονιάς, των κατοίκων της και των επισκεπτών της. Οι αντιδράσεις των κατοίκων απέναντι σε μια διαχείριση του λόφου που αντιμετωπίζει την παρουσία και τις διεκδικήσεις τους ως πρόβλημα είναι δικαιολογημένες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL