Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Γιάννης Μιχαηλίδης / Παράταση στον κίνδυνο για τη ζωή του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιάννης Μιχαηλίδης / Παράταση στον κίνδυνο για τη ζωή του

13201077copy.jpg

«Θέλουμε απλά δικαιοσύνη». Αυτή η κουβέντα ακούστηκε την Κυριακή το βράδυ από τα μικρόφωνα της συναυλίας στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου για τον Δημήτρη Μιχαηλίδη. Εκεί που ενώθηκαν δεκάδες καλλιτέχνες, κυρίως απ’ τη hip hop σκηνή, για να στηρίξουν τη δράση αλληλεγγύης στον αναρχικό αγωνιστή που σήμερα μετράει 65 ημέρες απεργία πείνας. Κάτω απ’ τη σκηνή βρίσκονταν χιλιάδες. Αυτή την εικόνα ήθελαν ν’ αποφύγουν στα Προπύλαια και προέκυψε η απαγόρευση της ανακοινωμένης συναυλίας εκεί με την παρουσία ισχυρότατων δυνάμεων της αστυνομίας, ανήμερα της επετείου για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Αυτή την εικόνα ήθελαν ν’ αποφύγουν ενόψει της χθεσινής συζήτησης του αιτήματος για υφ’ όρων αποφυλάκιση του Γιάννη Μιχαηλίδη στο Συμβούλιο Εφετών Λαμίας, έπειτα από έφεση που ασκήθηκε στη δεύτερη απορριπτική απόφαση που έλαβε στις 7 Ιουλίου το Δικαστικό Συμβούλιο της Άμφισσας. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε αναλυτικά το αίτημα του κρατούμενου και η κατάστασή του και, αφού προχώρησαν σε αρκετές ερωτήσεις, οι δικαστές δεσμεύτηκαν ότι θα ανακοινώσουν την απόφαση «άμεσα», χωρίς όμως να διευκρινίζουν το πόσο άμεσα κι αν αυτό θα συμβεί σήμερα ή την... Παρασκευή.

Κι αυτό τη στιγμή που κάθε ώρα που περνά μετρά διαφορετικά για τον απεργό πείνας, απόλυτα επιβαρυντικά στο κορμί του, και ενισχύει την κοινωνική αγανάκτηση, καθώς χρειάστηκε να περάσουν 18 ολόκληρες ημέρες για να γίνει το νέο δικαστήριο κι ενώ βρισκόταν ήδη ενάμιση μήνα σε απεργία πείνας.

Από χθες κρατάμε σίγουρα πάντως τη στιγμή που μπήκε στην αίθουσα η οικογένεια του Γιάννη Μιχαηλίδη. Ο συγκεντρωμένος κόσμος φώναξε συνθήματα συμπαράστασης και ο πατέρας του γύρισε και χαιρέτησε με υψωμένη γροθιά τους αλληλέγγυους.

Ν. Φίλης: Μας γύρισαν στον Ζαγοριανάκο

Ιδιαίτερα αιχμηρός για την απαγόρευση της συναυλίας υπήρξε με δήλωσή του ο Νίκος Φίλης. «Ανήμερα της επετείου για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, προχθές Κυριακή, απαγορεύτηκε συναυλία στα Προπύλαια για τον απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη, ενώ την Παρασκευή στα Εξάρχεια απαγορεύτηκε και χτυπήθηκε από την αστυνομία πορεία κατά των βιασμών. Τελικά η Αποκατάσταση της Δημοκρατίας... ‘εορτάστηκε’ με (στιγμιαία...) παλινδρόμηση στην αλήστου μνήμης διαταγή Ζαγοριανάκου ‘αποφασίζομεν και διατάσσομεν’» σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι «το παραλήρημα Συρίγου για τον ‘μύθο του Πολυτεχνείου’ δεν είναι εξαίρεση».

Ο Ν. Φίλης κάλεσε τους δικαστές «να εφαρμόσουν τον νόμο, όχι με δύο μέτρα και δύο σταθμά» και «να μην έχουμε τα μεθεόρτια της Αποκατάστασης με ένα τραγικό συμβάν, με το ενδεχόμενο να πεθάνει ο πρώτος απεργός πείνας μετά τη Μεταπολίτευση στη χώρα μας».

Θέση για την υπόθεση παίρνουν κι άλλες πλευρές. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, κάτω από το αίτημα για αποφυλάκιση του Γ. Μιχαηλίδη υπήρχαν 528 υπογραφές δικηγόρων και νομικών, ενώ η τελευταία χρονικά παρέμβαση ήταν εκείνη της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία εξέφρασε την ανησυχία της για τον 34χρονο κρατούμενο και κάλεσε τις ελληνικές Αρχές να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους να προστατεύουν και να στηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL