Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.9°C23.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.2°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
22.0°C22.1°C
0 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.8°C21.5°C
4 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
4 BF 35%
Δημήτρης Λιγνάδης / Εφ' όλης της ύλης θα ξαναδικαστεί σε δεύτερο βαθμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Λιγνάδης / Εφ' όλης της ύλης θα ξαναδικαστεί σε δεύτερο βαθμό

13200818a.jpg

Στο Εφετείο η δίκη του Λιγνάδη θα ξεκινήσει από την αρχή. Η φράση μοιάζει στερεοτυπική, αλλά εν προκειμένω είναι η κυριολεξία.  Όσα έγιναν στη δίκη σε πρώτο βαθμό, με εξαίρεση την κατηγορία για τον τέταρτο βιασμό, η οποία ουσιαστικά κατέπεσε με τη μη εμφάνιση του καταγγέλλοντα, δεν θα έχουν σχεδόν την παραμικρή επίδραση και σχεδόν καμία ισχύ. Αρχικά ο διορισμένος πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου πέτυχε -όχι χωρίς τη σημαντική αρωγή της προέδρου της έδρας- να κερδίσει το ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσής του. Κέρδος που δεν ήταν άσχετο με την «επιτυχία» της προέδρου να τον αθωώσει έστω για έναν επιπλέον βιασμό και στη συνέχεια να καταφέρει να συρρικνώσει την ποινή του στο μέτρο που αυτός μπορούσε να επικαλεστεί ότι αν παρέμενε στη φυλακή, θα την είχε εκτίσει πριν το Εφετείο. Χθες όμως ήρθε η εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Χαλβά, κατά παραγγελία της προϊσταμένης της Μαρίας Γκανέ, να ακυρώσει ουσιαστικά το σύνολο της απόφασης, κάνοντας το Εφετείο μια δίκη από μηδενική βάση.

Η Β. Χαλβά έκανε δεκτό το σύνολο των αιτημάτων του συνηγόρου των θυμάτων Γιάννη Βλάχου ασκώντας έφεση όχι μόνο στην απόφαση που αφορά την πρωτόδικη αθώωση του Λιγνάδη από την κατηγορία του τρίτου βιασμού, αλλά επίσης και για το χαμηλό επίπεδο ποινών που του επιβλήθηκαν για τους άλλους δύο. Υπενθυμίζεται ότι ο Λιγνάδης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών για τον έναν βιασμό και μόλις 5 ετών για τον δεύτερο, με το σύνολο της ποινής να ορίζεται μετά τη συγχώνευση στα 12 χρόνια. Για να καταλάβουμε το μέγεθος της επιείκειας στην ποινή, αρκεί να θυμηθούμε μια άλλη πρόσφατη δίκη, αυτή του ιστιοπλόου προπονητή που κατηγορούνταν για τον βιασμό της 11χρονης τότε αθλήτριάς του. Ο προπονητής αυτός αθωώθηκε εντελώς από την κατηγορία του βιασμού -προς μεγάλη αγανάκτηση ενός μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης, συμπεριλαμβανομένων των φεμινιστικών οργανώσεων- και καταδικάστηκε μόνο για το αδίκημα της ασέλγειας. Και η ποινή που του επιβλήθηκε, χωρίς να υπάρχει καταδίκη για βιασμό, ήταν 13 χρόνια, δηλαδή ένα έτος κάθειρξης περισσότερο από την ποινή που επιβλήθηκε στον Λιγνάδη, που καταδικάστηκε για δύο βιασμούς!

Οταν είχε ζητήσει τον φάκελο της απόφασης η επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, είχε ουσιαστικά προαναγγείλει ότι θα εξετάσει τις ποινές, καθώς είχε ζητήσει να της παραδοθούν και οι αναφορές του εισαγγελέα της δίκης Κ. Κουντριά, ο οποίος είχε προτείνει όχι μόνο την καταδίκη του Λιγνάδη και για τον τρίτο βιασμό, αλλά και ποινή 12 ετών για κάθε βιασμό - κάτι που θα ανέβαζε την ποινή του νεοδημοκράτη σκηνοθέτη έως και τα 18 χρόνια.

Η Β. Χαλβά άσκησε έφεση και για τις δύο ποινές, κάτι που σημαίνει ότι στο Εφετείο ο Λιγνάδης απειλείται ξανά με τις μέγιστες ποινές που προβλέπονται για το αδίκημα του βιασμού ανηλίκου. Το ζητούμενο βέβαια είναι να υπάρξει ταχύτητα στη δημοσίευση της απόφασης σε πρώτο βαθμό ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες για το Εφετείο, δεδομένου ότι έως τότε ο Λιγνάδης θα κυκλοφορεί ελεύθερος.

Βλάχος: Τεράστια ανακούφιση

Σχολιάζοντας την έφεση που ασκήθηκε από την Εισαγγελία, ο συνήγορος των θυμάτων Γ. Βλάχος έκανε την ακόλουθη δήλωση στην ΑΥΓΗ:

«Η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, ασκώντας το δικαίωμά της, προσέβαλε με έφεση την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ως προς την αθώωση του Λιγνάδη για έναν από τους καταγγελθέντες βιασμούς και ως προς το ύψος των ποινών που του επιβλήθηκαν πρωτοδίκως. Η απόφαση για αναστολή εκτέλεσης της ποινής δεν προσβάλλεται με τακτικά ένδικα μέσα. Στο Εφετείο ο κατηγορούμενος θα δικαστεί για τρία εγκλήματα βιασμού και θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο επιβολής πολύ αυστηρότερων ποινών. Η εξέλιξη αυτή έγινε δεκτή με τεράστια ανακούφιση από τα θύματα, που, ενώ είχαν δικαιωθεί, απογοητεύθηκαν από τις ιδιαιτέρως χαμηλές ποινές, δυσανάλογες της απαξίας των εγκλημάτων, κυρίως όμως από την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του καταδικασμένου. Ο κατηγορούμενος έχει ήδη καταδικαστεί πρωτοδίκως ως βιαστής ανηλίκων. Η Δικαιοσύνη, ύψιστη καταφυγή των αδικημένων και προστάτιδα της κοινωνίας, ακούει, βλέπει, κρίνει και επανεξετάζει τυχόν εσφαλμένες αποφάσεις της με νόμιμες διαδικασίες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL