Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.2°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C14.5°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.7°C22.0°C
6 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.3°C25.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
3 BF 100%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Η επιτελική ανεπάρκεια, σπίρτο στις πυρκαγιές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Η επιτελική ανεπάρκεια, σπίρτο στις πυρκαγιές

13198793a.jpg

Πέρα από την εμμονή στο αναποτελεσματικό μοντέλο δασοπυρόσβεσης με τη θεοποίηση της εναέριας καταστολής, φαίνεται ότι οι κυβερνώντες δεν διδάχτηκαν τίποτε από την περσινή καταστροφή, που είχε ως αποτέλεσμα 1,3 εκατ. στρέμματα να γίνουν αποκαΐδια, αφού δεν έπραξαν ούτε τα αυτονόητα και προφανή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, του οποίου η ολιγοήμερη διαβούλευση ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, αναδύονται η «επιτελική» ανεπάρκεια και η αδιαφορία της κυβέρνησης για τις τραγικά υποστελεχωμένες δημόσιες υπηρεσίες, αφού εν μέσω αντιπυρικής περιόδου προβλέπονται σε σειρά διατάξεων η πρόσληψη προσωπικού με εξάμηνες συμβάσεις «για την άμεση ανταπόκριση των δασικών υπηρεσιών στις αυξημένες ανάγκες πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών» και η 12μηνη παράταση συμβάσεων εργαζόμενων για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τις περσινές πυρκαγιές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσο για το πολυδιαφημισμένο από το ΥΠΕΝ Εθνικό Πρόγραμμα Προστασίας Δασών «Antinero», με χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και 22 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ και απευθείας αναθέσεις, για καθαρισμούς, διάνοιξη δασικών δρόμων και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, καρκινοβατεί. Κατόπιν εορτής, αφού η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε από την 1η Μαΐου και το Σάββατο 4 Ιουνίου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στον Υμηττό που αποκάλυψε την κυβερνητική γύμνια, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εμφανίστηκε 4 ημέρες αργότερα παραθέτοντας δασαρχεία ανά την επικράτεια, στην περιοχή ευθύνης των οποίων είχαν αρχίσει ή επρόκειτο να ξεκινήσουν εργασίες καθαρισμού χωρίς ακριβή χρονοδιαγράμματα (έναρξη - ολοκλήρωση) και επιμέρους προϋπολογισμούς. Εργασίες, που ο κύριος όγκος τους όφειλε να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Απριλίου! Πρόγραμμα που ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε…

Επικίνδυνες καθυστερήσεις για καθαρισμούς και στην Αττική  

Ενδεικτικά, μόλις στις 7 Ιουλίου και με μεγάλη καθυστέρηση εγκρίθηκε από το ΥΠΕΝ το τεύχος της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών για τη διενέργεια της διαδικασίας απευθείας ανάθεσης από το ΤΑΙΠΕΔ για καθαρισμούς δασών και δασικών εκτάσεων πέριξ εμβληματικών αρχαιολογικών χώρων και πάρκων, και περιαστικών δασών στην Αττική. Κατά την απόφαση, που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, το έργο αφορά «Εργασίες ειδικών δασοτεχνικών έργων για τον καθαρισμό δασών και δασικών εκτάσεων περιμετρικά των αρχαιολογικών περιοχών χωρικής αρμοδιότητας των Δασαρχείων Πύργου, Ολυμπίας, Σπάρτης και Διεύθυνσης Δασών Πιερίας, υλοτόμηση καμένων ιστάμενων δέντρων και καθαρισμοί σπασμένων κορμών - κλαδιών ιστορικού πυρήνα Τατοΐου περιοχής αρμοδιότητας Δασαρχείου Πάρνηθας και δασοκομικοί χειρισμοί - καθαρισμοί δασικής βλάστησης αλσυλλίων, πάρκων και περιαστικών δασών Περιφερειακής Ενότητας Αττικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Δασών Αθηνών και Δασαρχείου Πεντέλης», που χρηματοδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό…

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει οριστεί ως αρμόδια Αρχή των διαδικασιών ανάθεσης στο όνομα και για λογαριασμό του ΥΠΕΝ. Αναθέσεις που διεξάγονται σε καθεστώς αδιαφάνειας. Πάντως, στην πράξη ένταξης του υπουργείου Οικονομικών με ημερομηνία 4.1.2022 του «Σχεδίου Προστασίας Δασών» στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «για την υλοποίηση δράσεων αντιπυρικής προστασίας σε άμεσα προτεραιοποιημένες περιοχές με στόχο τη θωράκιση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας από πυρκαγιές κατά το έτος 2022» ως εκτιμώμενος προϋπολογισμός αναγράφεται το ποσό των 32,5 εκατ. με ΦΠΑ και ημερομηνία ολοκλήρωσης τη 10η Ιουλίου 2022, η οποία έχει παρέλθει, όπως και για την εκπόνηση μελετών καθαρισμού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL