Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Καταδίκη της Ελλάδας / No, you have not been to Farmakonisi
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταδίκη της Ελλάδας / No, you have not been to Farmakonisi

ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ

Αν σας ζητήσει κανείς να του εξηγήσετε τι σημαίνει η λέξη «ντροπή», οι πρόσφατες εξελίξεις για το πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι είναι ένας πολύ καλός οδηγός. Ντροπή για τους πολίτες μιας χώρας που συνεχώς εκτίθεται και η κυβέρνησή της σφυρίζει αδιάφορα. Αλλά και η έλλειψη αυτής από τα τότε και νυν γαλάζια κυβερνητικά στελέχη, που έκαναν σαν να μη χάθηκαν άδικα 11 άνθρωποι.

Η καμπάνα των 330.000 ευρώ που υποχρεούται να πληρώσει η χώρα μας μετά την καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα δικαιώματα του Ανθρώπου, 8,5 χρόνια μετά το ναυάγιο, είναι ήσσονος σημασίας μπροστά στην πραγματική ουσία της απόφασης. Οι 16 επιζώντες, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι πρόκειται για επιχείρηση επαναπροώθησης από το ελληνικό Λιμενικό, δικαιώθηκαν και παράλληλα η χώρα μας καταδικάστηκε για πολύ σοβαρές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μία απόφαση κόλαφος, που δεν τιμάει ιδιαίτερα μία χώρα που θέλει να συμπεριλαμβάνεται στον λεγόμενο δυτικό κόσμο.

Κάποτε λαλίστατοι, τώρα σιωπή

Το 2014, τα στελέχη της Ν.Δ. δεν είχαν κανένα πρόβλημα να τοποθετηθούν για το θέμα, και μάλιστα να υπερασπιστούν τις πρακτικές που οδηγούσαν στο να γίνει το Αιγαίο υγρό νεκροταφείο μεταναστών/τριών και προσφύγων/ισσών.

Ο σημερινός πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, όντας υποψήφιος βουλευτής για τη Β’ Αθήνας τον Σεπτέμβριο του 2015, έλεγε σε τηλεοπτική εμφάνιση με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα της Κουμουνδούρου λέει ψέματα για το Φαρμακονήσι. «Θα βουλιάξει το Λιμενικό βάρκες; Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά;» διερωτάτο ο Κ. Μητσοτάκης και καλούσε τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ να ανακαλέσει γιατί θα εκτεθεί. Βέβαια, αυτός που εκτίθεται σήμερα είναι ο πρωθυπουργός.

«Αοπλους εισβολείς» έβλεπε η Βούλτεψη

Η σημερινή υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, μόλις 11 ημέρες μετά το τραγικό ναυάγιο, έλεγε στο Mega με την ιδιότητα της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας ότι όσοι λένε για το Φαρμακονήσι τούς έχουν... τρελάνει. «Όλη μέρα ασχολούνται με τους πρόσφυγες σε εισαγωγικά, που τελικά είναι άοπλοι εισβολείς - όπλο στα χέρια της Τουρκίας. Όταν από το 1995 στο Φαρμακονήσι, το οποίο η Τουρκία θεωρεί τουρκικό νησί υπό ελληνική κατοχή, γίνονται αποβάσεις κατά δεκάδες, μαθηματικά, σύμφωνα με τον νόμο των πιθανοτήτων, θα συμβεί και ατύχημα». Για τη Σοφία Βούλτεψη, με όποια σημασία έχει η σημερινή της θέση, ο θάνατος 11 ανθρώπων με ευθύνη της κυβέρνησης είναι απλά μία ορθή μαθηματική αλληλουχία.

ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ

Βαρβιτσιώτης κατά Διεθνούς Αμνηστίας

Ο πλέον αρμόδιος -ως υπουργός Ναυτιλίας το 2014- σημερινός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σημείωνε σε εκπομπή του Αlpha ότι οι εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας ή κάποιων άλλων... κακοπροαίρετων «που χρηματοδοτούνται μόνο και μόνο για να γράφουν κακά περιστατικά» δεν είναι αξιόπιστες, ενώ κατηγορούσε τον τότε επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μουίζνιεκς ότι «επιχειρεί να δημιουργήσει πολιτικό θέμα στην Ελλάδα».

Στο μιντιακό τοπίο, ο Γιάννης Πρετεντέρης έριχνε την ευθύνη στους ίδιους τους πρόσφυγες, αφού μάλλον φταίνε από τη στιγμή που ήρθαν... ακάλεστοι και μάλιστα χειμωνιάτικα.

Τώρα σιωπή και η μπάλα στην εξέδρα

Σε αντίθεση με την έντονη δημόσια δραστηριότητα, σήμερα έχει πέσει σιγή ασυρμάτου για το Φαρμακονήσι από τα κυβερνητικά στελέχη. Οι μόνες τοποθετήσεις δίνονται μόνο εάν ερωτηθούν από δημοσιογράφους. Ενδεικτικά, ο βουλευτής Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Γιώργο Μελιγγώνη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, εμφανίστηκε ικανοποιημένος με το γεγονός ότι η απόφαση δεν αφορά τα push-backs, ενώ ισχυρίστηκε ότι έχουν σωθεί εκατοντάδες ζωές στο Αιγαίο από τις Αρχές. Λες και αυτό μειώνει τη σημασία των 11 απωλειών στο Φαρμακονήσι. Στο ίδιο κανάλι και στην Αναστασία Γιάμαλη ο -μέχρι το 2021 αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου- Γιώργος Κουμουτσάκος αρκέστηκε να κατηγορήσει τον Ερντογάν ότι εργαλειοποιεί τους/τις μετανάστες/τριες και πρόσφυγες/ισσες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL