Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.3°C17.8°C
4 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 39%
Υπουργείο Εσωτερικών / Επανέρχονται οι μετακλητοί ως επικεφαλής των επτά Αποκεντρωμένων Διοικήσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Εσωτερικών / Επανέρχονται οι μετακλητοί ως επικεφαλής των επτά Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Έπεα πτερόεντα αποδεικνύονται για ακόμη μια φορά οι διακηρύξεις Μητσοτάκη για την αποπολιτικοποίηση του επιτελικού κράτους, μιας που με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής στο σχετικό νομοσχέδιο, προβλέπεται ότι πλέον οι 7 επικεφαλής των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων δεν θα είναι υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά μετακλητοί.

Η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά μέρος της εμπέδωσης του «επιτελικού κράτους», όπως κατά την πρώτη ανάγνωση του σχετικού νομοσχεδίου είπε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, και συνιστά «ξεκίνημα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αναβάθμιση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων». Χαρακτήρισε, μάλιστα, «δυσλειτουργία» την επιλογή των επικεφαλής των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, που είχαν βαθμό γενικού διευθυντή.

Ολική επαναφορά

Ερμηνεύοντας, λοιπόν, τον ρόλο του επιτελικού κράτους με όρους μετακλητών, ο Μ. Βορίδης υπερασπίστηκε την τοποθέτηση μετακλητών στη θέση των 7 επικεφαλής των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και, υποβιβάζοντας τους συντονιστές, που μετά το 2015 με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι επικεφαλής, σε υφισταμένους των μετακλητών, που θα είναι τοποθετημένοι με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών. «Ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα είναι πολιτικό πρόσωπο, θα είναι τοποθετημένος πολιτικά και αυτός παίρνει την ευθύνη της λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως» τόνισε ο Μ. Βορίδης.

Έτσι, λοιπόν, προβλέπεται ότι σε καθεμία από τις 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις προΐσταται ως γραμματέας ο μετακλητός υπάλληλος, που θα αντιστοιχεί σε θέση ειδικού γραμματέα με απολαβές 1.150 ευρώ. Τη θέση μπορούν να καταλάβουν, επίσης, και ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως και δικηγόροι με έμμισθη εντολή από το Δημόσιο. Οι γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων θα υπάγονται στα ίδια κωλύματα εκλογιμότητας, δηλαδή στην παραίτηση 18 μηνών πριν από την τακτική προκήρυξη εκλογών.

Μέχρι τον διορισμό των γραμματέων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων τα καθήκοντά τους θα τα ασκούν οι συντονιστές. Ενώ μετά την τοποθέτηση των γραμματέων, ως συντονιστές, δηλαδή ως διοικητικοί υφιστάμενοι των πρώτων, θα έχουν ως προς την ιεραρχική δομή της υπηρεσίας θέση προϊσταμένου ως οι αντίστοιχοι γενικοί διευθυντές των υπουργείων. Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας στο ΑΣΕΠ για τις θέσεις συντονιστών θα έχουν οι τακτικοί δημόσιοι υπάλληλοι σε φορέα Γενικής Κυβέρνησης. Σημειωτέον ότι ο συντονιστής με τριετή θητεία διορίζεται και παύεται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών. Σε περίπτωση λήξης της θητείας του συντονιστή, τα καθήκοντά του αναλαμβάνει ο αρχαιότερος προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης.

Κομματικοποίηση του κράτους

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, πάντως, ότι ο συντονιστής αναλαμβάνει όλο το διοικητικό βάρος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενώ ο μετακλητός γραμματέας της υπηρεσίας θα κάνει τον «επιτελικό» σχεδιασμό, που θα υπάγεται στη στοχοθεσία του υπουργού Εσωτερικών. Παράλληλα, ο μετακλητός γραμματέας θα μπορεί να συστήνει με απόφασή του επιτροπές ή ομάδες εργασίας, που θα αποτελούνται από δημόσιους λειτουργούς, δημοσίους υπαλλήλους καθώς και ιδιώτες εμπειρογνώμονες για τη μελέτη, τη συλλογή, την επεξεργασία στοιχείων ή την εκτέλεση έργου συναφούς με τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών των οποίων προΐσταται. Για τα μέλη των επιτροπών ή των ομάδων εργασιών προβλέπεται αποζημίωση, όπως αντιστοιχεί στα συλλογικά όργανα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL