Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Πυρκαγιές / Βελτιωμένη η εικόνα, όχι όμως και του κρατικού μηχανισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρκαγιές / Βελτιωμένη η εικόνα, όχι όμως και του κρατικού μηχανισμού

ΦΩΤΙΑ

Κάποιοι κορμοί δέντρων σιγόκαιγαν ακόμη. Διάσπαρτες εστίες συνέχιζαν να εμφανίζονται. Αλλά η κατάσταση που επικρατούσε στα μέτωπα της Ηλείας και του Πόρτο Γερμενού ήταν χθες το απόγευμα σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες ώρες. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παρέμεναν ισχυρές στο σημείο για καλό και για κακό δημιουργώντας αίσθηση ασφάλειας, όμως η εικόνα αυτή δεν αντανακλούσε την πραγματικότητα για την πληρότητα των γραμμών της υπηρεσίας. Κι ακόμη περισσότερο δεν αντανακλούσε την ετοιμότητα συνολικά του κρατικού μηχανισμού απέναντι στην εκδήλωση πυρκαγιών, ακόμη και μικρότερων, οι οποίες φτάνουν, ενώ δείχνουν διαχειρίσιμες αρχικά, να παίρνουν μετέπειτα ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Τα χιλιάδες κενά στις οργανικές θέσεις της Πυροσβεστικής είναι η ανάποδη όψη της φωτιάς που περπάτησε στη Φωκίδα και έκαψε πάνω από 50.000 αρχαίες ελιές. Οι ανάγκες αναγνωρίζονται, καθώς γίνονται ενέργειες για ενίσχυση των επιχειρήσεων με δυνάμεις πυροσβεστών από τη Ρουμανία. Δεν αρκούν όμως τα μπαλώματα ως λύσεις σε μόνιμα προβλήματα. Πόσο μάλλον σε μια χώρα που μόνο πέρυσι το καλοκαίρι έχασε πάνω από 1.200.000 στρέμματα πρασίνου.

Μετά, όπως έλεγαν οι ντόπιοι στην  Άμφισσα, συμβαίνει να φτάνει έγκαιρα η Πυροσβεστική για την κατάσβεση και να μην ξέρει πώς να προσεγγίσει τα μέτωπα, με αποτέλεσμα όσο κάνουν κύκλους τα οχήματα, η φωτιά να επεκτείνεται. Η εξέλιξη θα μπορούσε να αποτραπεί αν παρέμεναν ισχυρές οι δασικές υπηρεσίες.  Άνθρωποι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν γρήγορα την Πυροσβεστική στη φωτιά, αλλά και να αποτρέψουν καταστάσεις, γνωρίζοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το βουνό και τις εργασίες που απαιτούνται για να μειωθεί η καύσιμη ύλη.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, «ανοιχτά συμβάντα», όπως αναφέρει η Πυροσβεστική για τις φωτιές που δεν έχουν ακόμη σβήσει τελείως, υπήρχαν στην Κορυφή Πύργου, με πρόσκαιρη αναζωπύρωση το μεσημέρι που ελέγχθηκε, στο Πόρτο Γερμενό με μικροεστίες και στον  Έβρο, στο 639ο χιλιόμετρο της Εγνατίας, κοντά στους Κήπους.

ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

Το περσινό πάθημα δεν έγινε μάθημα στην κυβέρνηση

Τη γύμνια και της φετινής αντιπυρικής περιόδου, η οποία «συνεχίζεται όπως τελείωσε πέρυσι», αναδεικνύει η Χ. Καφαντάρη, βουλευτής Δυτικής Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. και αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής.  Όπως επισημαίνει σε δήλωσή της, «εκκενώσεις οικισμών, έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου αντιμετώπισης των πυρκαγιών, έλλειψη πολιτικών πρόληψης, καθαρισμοί περιοχών. Ούτε οι πολυδιαφημισμένοι “δασοκομάντος”» ούτε η μετάκληση ξένων (όπως Ρουμάνων, με την αποδειχθείσα στην πράξη άρτια οργάνωση και υψηλή αποτελεσματικότητα) σώζουν την κατάσταση.

Ακόμα μια φορά η μάχη με τις φλόγες αφήνεται στο φιλότιμο των πυροσβεστών και στα απαρχαιωμένα, ή γηρασμένα, μέσα που τους παρέχονται». Εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου, δυστυχώς, η κυβέρνηση και το αρμόδιο νεοσύστατο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «φαίνεται» ότι δεν διδάχθηκαν τίποτα από τις περσινές πυρκαγιές και τις τραγικές συνέπειές τους, με τα 1.332.140,67 καμένα στρέμματα, όπως σχολιάζει.  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, πυρκαγιές ξεσπούν σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Η Ιτέα και οι δελφικοί ελαιώνες της, το Κρανίδι, η Αχαΐα και η Ηλεία, το Πόρτο Γερμενό δοκιμάστηκαν ή συνεχίζουν να δοκιμάζονται από τις αγροτοδασικές (σύμφωνα με την ταξινόμηση του Πυροσβεστικού Σώματος) πυρκαγιές.

«Παρά την κλιματική κρίση, που ενισχύει τη συχνότητα και τη σφοδρότητα φυσικών καταστροφών και δασικών πυρκαγιών, η Πολιτεία οφείλει να είναι προετοιμασμένη. Η εφαρμογή πολιτικών πρόληψης, σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, επιχειρησιακά σχέδια αντιμετώπισης των κινδύνων, σαφές νομοθετικό πλαίσιο για μια σύγχρονη και αποτελεσματική Πολιτική Προστασία και, βέβαια, επαρκές προσωπικό, κατάλληλα εκπαιδευμένο» καταλήγει η βουλευτής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL