Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.6°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.2°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
15.5°C16.0°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C19.1°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C18.0°C
0 BF 63%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Φθηνές συστάσεις προς δήμους και Δημόσιο για το ενεργειακό κόστος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Φθηνές συστάσεις προς δήμους και Δημόσιο για το ενεργειακό κόστος

ΚΕΔΕ

Την ώρα που οι δήμοι ζητούν ενισχυμένη χρηματοδότηση για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους, το υπουργείο Εσωτερικών ανταποκρίνεται με μόλις 90 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια των 128 εκατ. ευρώ, πυροδοτώντας επιπλέον αντιδράσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), καθότι το εκτιμώμενο ύψος του ενεργειακού κόστους προσδιορίζεται στο 1 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, μόνον εμπαιγμός μπορεί να θεωρηθεί ότι η κυβέρνηση εκδίδει Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτήρια του Δημοσίου και των ΟΤΑ με φθηνές συστάσεις να κλείνουν τις λάμπες και τα κλιματιστικά.

Η πρόσφατη κατανομή έκτακτης χρηματοδότησης των 90 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών προς τους 332 δήμους είχε μια έκπληξη. Η κατανομή δεν έγινε με βάση τα κριτήρια της τυπικής κατανομής της τακτικής επιχορήγησης των δήμων αλλά με προνομιακά κριτήρια, που ευνοούσαν κάποιους δήμους που είχαν καταγεγραμμένα μεγαλύτερα ανεξόφλητα τιμολόγια ηλεκτροδότησης και ζημίωναν τους καλοπληρωτές. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση σημαντικής μερίδας των δημάρχων και ανάγκασε τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου να απευθυνθεί με επιστολή του στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα.

Ανεκπλήρωτες εξαγγελίες

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αφού υπενθύμισε στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών τη δέσμευσή του για έκτακτη επιχορήγηση 100 εκατ. ευρώ και όχι 90 εκατ. ευρώ, υπογράμμισε: «Δεν είναι δυνατόν δήμοι να παίρνουν ποσά πολλαπλάσια της δόσης Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) και άλλοι να παίρνουν το 30% αυτής!». «Η κατανομή των χρημάτων αυτών δεν έγινε με βάση τα κριτήρια καταβολής των ΚΑΠ, αλλά, υποθέτουμε, με βάση τα στοιχεία που υποβλήθηκαν από τους δήμους και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αυτών στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας του ΥΠ.ΕΣ. έως τις 31 Μαΐου 2022» είπε ο Δ. Παπαστεργίου.

«Παρότι η καταβολή της έκτακτης επιχορήγησης θα έπρεπε να γίνει δεκτή με ικανοποίηση από το σύνολο της Αυτοδιοίκησης, δυστυχώς, με τον τρόπο και τα κριτήρια που αυτή έγινε, προκλήθηκε σωρεία αντιδράσεων» τόνισε ο Δ. Παπαστεργίου, υπογραμμίζοντας: «Αν δηλαδή ένας δήμος λόγω των καταστάσεων δεν πλήρωσε εγκαίρως μια δαπάνη, δεν πρόκειται να ενισχυθεί και δεν πρόκειται να την πληρώσει τελικά ούτε στο άμεσο μέλλον».

Άνιση κατανομή

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε ότι η κατανομή των 90 εκατ. ευρώ έγινε με βάση τα στοιχεία από τον Κόμβο Διαλειτουργικότητας, όπου εκεί αναγράφονται οι δαπάνες και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δήμων. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι επέλεξε αυτή την οδό για να εντοπίσει το ενεργειακό κόστος που είχαν οι δήμοι το 2021 και να το επανυπολογίσει με βάση τις τρέχουσες αυξήσεις.

Πάντως, μαζί με την άνιση κατανομή των 90 εκατ. ευρώ στους 332 Δήμους, η κυβέρνηση με την υπογραφή των υπουργών Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, Επικρατείας Κυριάκου Πιερρακάκη, καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, για τα μέτρα μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10% σε σχέση με το 2019.

Η ΚΥΑ αφορά όλα τα κτήρια του Δημοσίου και μεταξύ αυτών των μέτρων είναι η απενεργοποίηση ψύξης/θέρμανσης και εξοπλισμού σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι, η συντήρηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης. Για τον οδοφωτισμό προβλέπεται η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 10% τουλάχιστον μέσω βελτιστοποίησης του χρονοπρογραμματισμού του οδοφωτισμού και εξορθολογισμού του καλλωπιστικού/διακοσμητικού φωτισμού. Ενώ για τα αντλιοστάσια προβλέπονται δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητάς τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL