Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C13.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.6°C
0 BF 100%
Δίκη Λιγνάδη / Καθένας με ό,τι έχει και ο Κούγιας με απειλές και λάσπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη Λιγνάδη / Καθένας με ό,τι έχει και ο Κούγιας με απειλές και λάσπη

ΚΟΥΓΙΑΣ

Κυρία Πρόεδρε, έχετε πολλά χρόνια μπροστά σας. Κι ο κύριος εισαγγελέας έχει. Αν δεν του συμβεί κανένα απρόοπτο τύπου Τουλουπάκη». Μέχρι τη μέση της αγόρευσής του ο Αλέξης Κούγιας δεν είχε επιφυλάξει κάποια έκπληξη στην έδρα και στο ακροατήριο που παρακολουθούσε.  Ένα πολύωρο ομοφοβικό και σεξιστικό παραλήρημα λάσπης, όχι πολύ διαφορετικό από όσα είχαμε συνηθίσει να ακούμε αυτούς τους μήνες, ίσως με την εξαίρεση ότι αυτήν τη φορά ο διαβόητος ποινικολόγος τα είχε μαζέψει όλα, με αποτέλεσμα το θέαμα να είναι πολλαπλασιαστικά ενοχλητικό. Ακόμα και για την έδρα, που έδειχνε εμφανώς να κουράζεται.  

Όταν, όμως, έφτασε να απειλήσει ευθέως τον εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος 3 μέρες πριν είχε προτείνει την καταδίκη του πελάτη του για κατά συρροή βιασμούς 3 ανδρών, ότι θα πέσει θύμα διώξεων, όπως η προσφάτως απαλλαχθείσα πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, μια γενική αίσθηση υπήρξε μέσα στην αίθουσα: ότι ο άνθρωπος αυτός έχει τόσο μπει στο πετσί του ρόλου του, ώστε ενίοτε χάνει τον έλεγχο των πράξεών του. Ο απόλυτος κυνισμός του αρχίζει να χάνει σε ελαστικότητα και έτσι να καταστρέφει όποια υπόνοια αποτελεσματικότητας μπορεί να (φανταζόταν ότι) του έχει απομείνει.  Ή, αλλιώς, ότι έκανε μια έσχατη, και για να λέμε την αλήθεια άκομψη προσπάθεια να υπενθυμίσει στη Νέα Δημοκρατία ότι βρίσκεται στην ίδια βάρκα με αυτήν. Αυτό, άλλωστε, το κάνει σαφές ο Κούγιας από την πρώτη μέρα της δίκης.

Ο εισαγγελέας δεν απάντησε στο σχόλιό του και παραμένει αμφίβολο αν θα ζητήσει τον λόγο επ’ αυτού την Πέμπτη, οπότε και θα συνεχιστεί η αγόρευση του Κούγια, ο οποίος αν τηρήσει τον σχεδιασμό του, θα χρειαστεί ίσως 4 συνεδρίες, παίζοντας επικίνδυνα με τα νεύρα και τις αντοχές της έδρας - όχι μόνο των δικαστικών, αλλά και των ενόρκων στους οποίους ενδεχομένως απευθύνονται και τα επαναλαμβανόμενα και χωρίς καμία νομική σημασία alt right ξεσπάσματά του.

 Ο Κούγιας ανέγνωσε... Κούγια

Σε ένα κρεσέντο παραληρηματικού ναρκισσισμού, ο Κούγιας προσήλθε χθες στο δικαστήριο με ένα υπόμνημα 300 σελίδων -τις οποίες ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι τις ξεχώρισε ανάμεσα σε 3.000 που είχε αρχικά γράψει- και με την πρόθεση να το διαβάσει όλο. Δεν αρκέστηκε, ωστόσο, στην ανάγνωσή του, αλλά προχώρησε και στον σχολιασμό του δικού του υπομνήματος, ξεπερνώντας το οριακό σχήμα «ο Κούγιας διαβάζει Κούγια» και περνώντας στο απονενοημένο διάβημα «ο Κούγιας σχολιάζει Κούγια που διαβάζει Κούγια», κάνοντας αρκετούς και αρκετές στην αίθουσα να αναρωτηθούν αν η ακραία γραφικότητα είναι μέρος της στρατηγικής του.

Η δίκη του Λιγνάδη, του διορισμένου πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, δείχνει να τελειώνει όχι με πάταγο, μήτε όμως με λυγμούς, παρά με ένα βουνό κοπριάς που κουβάλησε ο συνήγορός του στη δικαστική αίθουσα για να το αδειάσει μπροστά στα μάτια των δικαστών και του κοινού - μεταξύ των οποίων και των θυμάτων, που δεν στάθηκαν όλα στη δικαστική αίθουσα για να ακούσουν τον Κούγια να τα προσβάλλει επί 4 ώρες. Αυτό, κατά τον ίδιο, συνιστά απόδειξη σκευωρίας! Αν ο Λιγνάδης ήταν ένοχος, τα θύματα του βιασμού θα έπρεπε να βρίσκονται στην αίθουσα να τον ακούν. Στη θέση του βρίσκονταν δημοσιογράφοι, όπως ισχυρίστηκε, και αυτό αποτελεί απόδειξη συνωμοσίας.  Άγνωστο ποιοι συνειρμοί έγιναν στους νευρώνες του ποινικολόγου, ωστόσο αυτό είπε.

Υπερασπιστική αμετροέπεια

«Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι σαν τα παιδιά μου και σαν τα παιδιά σας, κυρία πρόεδρε, είναι άνθρωποι που πάνε σε gay bar και λένε στους γονείς τους “είμαι ομοφυλόφιλος και αν σας αρέσει”» σχολίασε με ύφος συνταξιούχου χωροφύλακα ο Κούγιας, που, πριν απειλήσει τον εισαγγελέα, είχε εξαπολύσει τις συνήθεις επιθέσεις κατά της δημοσιογράφου Ναταλί Χατζηαντωνίου, με την οποία ξεκίνησε και τελείωσε χθες την αγόρευσή του.  Όταν το δικαστήριο χρειάστηκε να του πει «κλείνουμε», όπως θα αναγκαζόταν να κάνει ένας ευσυνείδητος μπάρμαν σε μεθυσμένο πελάτη, είχε φτάσει στη σελίδα 25. Μένουν ακόμα 240 να διαβαστούν από έναν άνθρωπο που εμφανώς έχει απολέσει την ψυχραιμία του.

Νωρίτερα, ο βασικός συνήγορος κατηγορίας Γιάννης Βλάχος είχε χρειαστεί πολύ λιγότερο χρόνο για να στηρίξει το κατηγορητήριο, μένοντας σχεδόν ασκητικά στην αποδεικτική διαδικασία και αρκούμενος να επισημάνει στην έδρα και στους ενόρκους τον «αριστοκρατικό» και βαθιά ταξικό τρόπο με τον οποίον ο Λιγνάδης δρούσε όταν επρόκειτο να χειραγωγήσει τα θύματά του: αν επρόκειτο για ανήλικους μετανάστες χωρίς οικογενειακή στήριξη, αρκούνταν να τους ναρκώνει και να τους βιάζει. Σε διαφορετική περίπτωση, ξεκινούσε από τις υποσχέσεις.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο Δημήτρης Λιγνάδης, σε μια στιγμή ειλικρινούς χαλαρότητας, δήλωσε για τον εαυτό του: «Είμαι γύπας». Καθώς παρακολουθούσε σήμερα την καταλυτική υπεροχή του κατηγορητηρίου απέναντι στην επίμονη προσπάθεια του συνηγόρου του για λασπομαχία, θα είχε ίσως την ευκαιρία να σκεφτεί ότι τα όρνεα δεν κάνουν ποτέ το λάθος να επιτίθενται σε ζωντανούς.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL