Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.4°C16.3°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.7°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
13.8°C15.4°C
2 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C18.0°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.5°C
0 BF 87%
Φωτιά στην Άμφισσα / Κάηκε το λάδι που έχουμε να τρώμε και τα ξύλα που ρίχνουμε στη σόμπα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φωτιά στην Άμφισσα / Κάηκε το λάδι που έχουμε να τρώμε και τα ξύλα που ρίχνουμε στη σόμπα

ΦΩΤΙΑ

Αργά το απόγευμα οι φλόγες των δεκάδων πύρινων μετώπων ανά τη χώρα δεν έδειχναν ικανές να ανησυχήσουν άλλο τους πυροσβέστες. «Μας βοήθησε κι ο καιρός» σημείωνε για το Πόρτο Γερμενό, μιλώντας χθες στην ΑΥΓΗ, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μάνδρας, Παναγιώτης Κολοβέντζος. Από την άλλη, κοιτάζοντας πίσω κανείς τη διαδρομή της φωτιάς, δεν θα ένιωθε ακριβώς ανακούφιση. Μέχρι να δεήσει ο «στρατηγός άνεμος» να βοηθήσει, είχαν προλάβει να καούν μια εξοχική κατοικία, χιλιάδες στρέμματα πευκόφυτου δάσους και να ζήσει επί ώρες μες στην αγωνία ένας οικισμός που εκκενώθηκε άρον άρον (Μύτικας).

Ανυπολόγιστες οι καταστροφες στην Ιτέα

Βαρύτερες είναι οι πληγές που αφήνει πίσω της η φωτιά στην  Άμφισσα. Από τη μία, η τεράστια ζημιά στον παραδοσιακό ελαιώνα. «Η καταστροφή είναι τεράστια. Μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες δέντρα καμένα» δήλωσε στην ΑΥΓΗ ο πρόεδρος της κοινότητας  Άμφισσας Παναγιώτης Μερινόπουλος, που είναι και πυροσβέστης. Με τον ασύρματο ν’ ακούγεται απ’ το βάθος, μας είπε ότι η φωτιά έκαιγε ακόμη στην περιοχή μετά από αναζωπύρωση.  Όσο για τον ιστορικό ελαιώνα, πρέπει να σημειωθεί ότι ξεκίνησε να καλλιεργείται ήδη από τους Πελασγούς στα προϊστορικά χρόνια και βρίσκεται μέσα στο νοητό τρίγωνο μεταξύ της  Άμφισσας, του Μαντείου των Δελφών και του λιμανιού της Ιτέας.

Βαρύ είναι το τίμημα και για τα σπίτια των ντόπιων. «Οι γείτονές μου, άνθρωποι της δίπλα πόρτας κανονικά, έχασαν ένα κτήμα με 33 ελαιόδεντρα στο Σερνικάκι (σ.σ. περιοχή μεταξύ Ιτέας και  Άμφισσας, όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά). Κάηκε το περιβόλι που φρόντιζαν. Και κάηκε επίσης αποθήκη που κρατούσαν ξυλεία για τον χειμώνα, να ’χουν να ρίχνουν στις σόμπες» λέει η Αργυρώ Γκούνη, μέλος της Δημοτικής Ενότητας  Άμφισσας.  Όπως εξηγεί, η φωτιά τούς είχε βρει και παλιότερα, τον Αύγουστο του 2013 (σ.σ. τότε είχαν καεί 50.000 με 60.000 ελιές στον παραδοσιακό ελαιώνα), και δεν είναι εύκολο «να γίνει πάλι η ελιά. Δεν είναι κουνουπίδι, το ’βαλες φέτος και θα φυτρώσει του χρόνου. Θέλει πολλά χρόνια για ν’ αρχίσει να παράγει και το κόστος είναι μεγάλο». «Κι εμείς, τι είμαστε, μικροκαλλιεργητές. Να έχουμε το λάδι του σπιτιού μας προσπαθούμε».

Φυσικά, όλα αυτά, ειδικά όσα δεν φαίνονται καν στις φωτογραφίες, δεν θα ήταν γνωστά αν περιμέναμε η ενημέρωση του κόσμου να βασιστεί στα κανάλια. Γιατί την ώρα που η νύχτα τρόμου στην  Άμφισσα εκτυλισσόταν σ’ ένα μέτωπο 10 χιλιομέτρων, σ’ ένα παράλληλο τηλεοπτικό σύμπαν έπαιζαν «Άγριες μέλισσες» χωρίς έκτακτο.

Η σιωπή των ΜΜΕ

Για τη συντριπτική πλειονότητα των καναλιών η φωτιά δεν υπήρχε.  Όχι μόνο στην  Άμφισσα και στο Πόρτο Γερμενό, αλλά κι όπου αλλού. Στον  Άγιο Ιωάννη Κορινθίας, στο Καλαμάκι Αχαΐας, στο Πικέρμι, στην Τζια. Τη φωτιά που τύλιξε το ξενοδοχείο στο Κρανίδι Αργολίδας την είδαμε στο Twitter, όπου διαβάσαμε το μάλλον εύστοχο «πως αν ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, τη φωτιά στην Ιτέα θα την έδειχνε μέχρι και το Nickelodeon». Υπήρξαν φυσικά και μια-δύο εξαιρέσεις.  Όμως ήταν οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα μιας ενημέρωσης με το βλέμμα στις εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό, ψηλά στην ιεράρχηση των ειδήσεων έπαιζε η σύλληψη υπόπτου για τη φωτιά στο Πόρτο Γερμενό, σκεπάζοντας έτσι ακαριαία τη στάχτη που είχε προλάβει να καλύψει χιλιάδες ακόμη στρέμματα γης στη χώρα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL