Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ / Στη Βουλή το νομοσχέδιο Κεραμέως - Στους δρόμους η ακαδημαϊκή κοινότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ / Στη Βουλή το νομοσχέδιο Κεραμέως - Στους δρόμους η ακαδημαϊκή κοινότητα

νόμος πλαίσιο φοιτητές
(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Επιμένει να μην ακούει το πάνδημο «όχι» από την ακαδημαϊκή κοινότητα η κυβέρνηση και προχωρά ακάθεκτη στην επίθεση που έχει βάλει μπρος ενάντια στα δημόσιο πανεπιστήμιο. Μετά τα μεσάνυχτα κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο Κεραμέως, που αφορά στο νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ, το οποίο θα εισαχθεί στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων την Πέμπτη.  

Άμεση ήταν η αντίδραση των πανεπιστημιακών. Όπως είχε προειδοποιήσει η ΠΟΣΔΕΠ, με την κατάθεση του νομοσχεδίου οι πανεπιστημιακοί καθηγητές προχωρούν σήμερα Τρίτη σε προειδοποιητική απεργία, ενώ μαζί με τους φοιτητές πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις», ένα ογκωδέστατο κείμενο 408 σελίδων, βάζει στο στόχαστρο το δημόσιο πανεπιστήμιο, καταργώντας τις δημοκρατικές δομές του και μεταλλάσσοντάς το ώστε να προσομοιάζει σε ιδιωτική εταιρεία.

«Έχουμε μπροστά μας ακόμα μία προσπάθεια υποβάθμισης του πανεπιστημίου. Πρέπει να την αντικρούσουμε συλλογικά. Είναι ζήτημα υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος» τόνισε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του κατά τη δημόσια διαβούλευση που διοργάνωσε η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Δημόσια διαβούλευση, που απέφυγε να κάνει το υπουργείο Παιδείας γνωρίζοντας ότι όλοι διαφωνούν με το περιεχόμενό του. Οι Σύγκλητοι, η Σύνοδος των πρυτάνεων, η ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού), οι σύλλογοι καθηγητών, οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι φοιτητές διαφωνούν, έχουν συγκεντρωθεί 1.000 υπογραφές διαμαρτυρίας από γνωστούς επιστήμονες από το εξωτερικό, η αντιπολίτευση διαφωνεί.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με το πρώτο μέρος, «μεταρρυθμίζεται και βελτιώνεται συνολικά το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), μέσω μίας ολοκληρωμένης προσέγγισης που περιλαμβάνει τη συγκέντρωση, την κωδικοποίηση και τη ριζική αναμόρφωση των υφιστάμενων διατάξεων. Στόχος της μεταρρύθμισης αυτής είναι η αναβάθμιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και εν γένει επιστημονικού έργου των Α.Ε.Ι., καθώς και των επιμέρους ακαδημαϊκών και ερευνητικών μονάδων και δομών τους, η ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού τους, η διασύνδεσή τους με τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας και η παροχή πρόσθετων εργαλείων για την υλοποίηση του στρατηγικού τους σχεδίου, της Εθνικής Στρατηγικής στην Ανώτατη Εκπαίδευση και της Εθνικής Στρατηγικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας».

Αναφέρεται επίσης ότι «εισάγονται ρυθμίσεις για το νέο μοντέλο διακυβέρνησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.)» και ότι «το νέο μοντέλο διοίκησης και η κατανομή των αρμοδιοτήτων ανά όργανο διοίκησης έχει ως στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της λειτουργικότητας, τον περιορισμό του υπερσυγκεντρωτισμού, την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, την ουσιαστική προαγωγή της αυτονομίας των Πανεπιστημίων και του εξωστρεφούς χαρακτήρα τους, που μεταξύ άλλων συνδράμουν στην ανάπτυξη της χώρας και προσφέρουν πολλαπλά οφέλη προς την κοινωνία».

 


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL