Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / Πάνδημο «όχι» στο νομοσχέδιο Κεραμέως
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / Πάνδημο «όχι» στο νομοσχέδιο Κεραμέως

ΚΟΜΜΑΤΑ

Τη σχεδόν καθολική απόρριψη του νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια από την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και τη διάθεσή της για κινητοποιήσεις ανέδειξε η δημόσια διαβούλευση που διοργάνωσε η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Σήμερα, άλλωστε, πραγματοποιείται η πρώτη απεργία κατά του αντιδραστικού νομοσχεδίου που υπονομεύει τον δημοκρατικό χαρακτήρα των πανεπιστημίων προκειμένου να υπάρξει διείσδυση επιχειρηματικών συμφερόντων.

Όπως φάνηκε στην πολύωρη διαβούλευση, στην οποία προέδρευσε η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μερόπη Τζούφη, η διάθεση της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις ακόμα κι αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί. Στόχος είναι να πάρει με το μέρος της το κομμάτι της κοινωνίας που έχει πιστέψει τις συκοφαντίες κυβέρνησης - ΜΜΕ κατά του δημόσιου πανεπιστημίου.

Την ανάγκη «να ανοίξει και να μην κλείσει το ζήτημα με την ψήφιση του νόμου» επισήμανε κι ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκος Φίλης, υπογραμμίζοντας ότι η συντριπτική πλειονότητα των φορέων της ακαδημαϊκής κοινότητας έχει απορρίψει το νομοσχέδιο Κεραμέως. Μάλιστα, ο Ν. Φίλης αναρωτήθηκε τι ακριβώς διαβούλευση σχεδιάζει να κάνει για το νομοσχέδιο η υπουργός Παιδείας όταν το «όχι» της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι καθολικό. Επισήμανε, μάλιστα, ότι αυτή η σχεδόν πάνδημη απόρριψη του νομοσχεδίου από την ακαδημαϊκή κοινότητα «δείχνει τις δυνατότητες ενός κοινωνικού μετώπου».

Πρυτάνεις: Κερκόπορτα για πελατειακές σχέσεις

Οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων που τοποθετήθηκαν έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην παγκόσμια πρωτοτυπία ενός τόσο συγκεντρωτικού μοντέλου διοίκησης, που καθιστά τη Σύγκλητο διακοσμητική, ενώ καταργώντας τον δημοκρατικό τρόπο εκλογής αφαιρεί από τον πρύτανη την απαραίτητη νομιμοποίησή του εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας. Οι πρυτάνεις υπογράμμισαν ακόμα ότι ο εξαιρετικά συγκεντρωτικός τρόπος επιλογής της διοίκησης των πανεπιστημίων αποτελεί την κερκόπορτα για πελατειακές σχέσεις στο ανώτατο επίπεδο.

Μεταξύ πολλών άλλων, τον λόγο πήρε ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που επισήμανε ότι «το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο περιορίζεται προς όφελος των ιδιωτικών κολεγίων και εις βάρος των περιφερειακών πανεπιστημίων». Η Χριστίνα Κουλούρη, πρύτανης του Πάντειου Πανεπιστημίου, προειδοποίησε ότι «το πανεπιστήμιο κλείνει τις πόρτες του σε όλα τα παιδιά που δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν». Την ουσιαστική κατάργηση της ισχύος των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων από τον κατακερματισμό των προγραμμάτων σπουδών υπογράμμισε ο Σπύρος Κίντζιος, πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Μετατρέπεται σε κερδοσκοπική επιχείρηση

Τη μετατροπή του δημόσιου πανεπιστημίου σε κερδοσκοπική επιχείρηση χωρίς δημόσια χρηματοδότηση κατήγγειλαν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές. Το νομοσχέδιο αποτελεί παράλληλα «μια βαθιά προσβολή προς τον  Έλληνα πανεπιστημιακό, του λέει “δεν κάνεις”», όπως σημείωσε ο Δημήτρης Καλιαμπάκος, κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών Μεταλλουργών του ΕΜΠ. Για σχεδιασμούς συγχώνευσης των παιδαγωγικών τμημάτων προειδοποίησαν οι καθηγητές των παιδαγωγικών σχολών.

Για περαιτέρω κατακερματισμό του χώρου της έρευνας με ακόμα πιο έντονη ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας έκαναν λόγο οι ερευνητές, ενώ αντίστοιχη εικόνα μετέφεραν κι οι διοικητικοί υπάλληλοι. Τους ταξικούς φραγμούς που εντείνονται στα πανεπιστήμια και τον σχεδιασμό για ουσιαστική διοίκησή τους από ανθρώπους της αγοράς επισήμαναν οι εκπρόσωποι των φοιτητών, που ήδη αντιμετωπίζουν την ποινικοποίηση των αγώνων τους από τη Νίκη Κεραμέως.

Εικόνα από το μέλλον οι αλλαγές Μακρόν

Τις επιπτώσεις από την εφαρμογή ενός παρόμοιου σχεδίου για τα πανεπιστήμια στη Γαλλία μετέφερε η Δέσποινα Σίνου, επίκουρη καθηγήτρια στη Σορβόνη. Η Δ. Σίνου τόνισε ότι οι αλλαγές της κυβέρνησης Μακρόν έφεραν πάγωμα μισθών και προσλήψεων, και κατάργηση τμημάτων, με πρώτα θύματα τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες.

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Διπλασιασμός χρηματοδότησης και μελών ΔΕΠ

Ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τονίζοντας ότι είναι πλήρως κοστολογημένες. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προβλέπει τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, όπως και του αριθμού των μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας, καθώς κι ένα ειδικό κονδύλι για να γίνουν δωρεάν τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεσμεύτηκε, επίσης, για την άμεση κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που αποκλείει τόσα παιδιά από τα πανεπιστήμια, όπως και την ίδρυση ξεχωριστού υπουργείου Πανεπιστημίων κι  Έρευνας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL