Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.1°C17.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.4°C13.8°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.4°C14.4°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C14.1°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
1 BF 75%
Προσφυγικό / Χωρίς σχέδιο κλείνει οριστικά η δομή προσφύγων του Ελαιώνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Χωρίς σχέδιο κλείνει οριστικά η δομή προσφύγων του Ελαιώνα

ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

«Μην μας βλέπετε ως πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία. Θέλουμε να ενσωματωθούμε και να ζήσουμε μαζί σας με όρους ειρήνης» είπε η 40χρονη Νικλέτ Μαβίγκα από το Κονγκό, που κρατώντας το μωρό της στην αγκαλιά της απευθύνθηκε στον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη ζητώντας του να μην κλείσει τη δομή προσφύγων στον Ελαιώνα. Το θέμα έφεραν στο δημοτικό συμβούλιο πέντε παρατάξεις, με αίτημα να μην κλείσει άμεσα η δομή και παράλληλα να αναπτύξει ο Δήμος Αθηναίων ολοκληρωμένη πολιτική ένταξης για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο.

«Μην μας στέλνετε μακριά! Θέλουμε να μείνουμε στην Αθήνα και θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας» είπε στον ίδιο σπαρακτικό τόνο η Ντεκλέρ Μαβίγκα, εκφράζοντας τους 1.000 ανθρώπους που μαζί με τις οικογένειές τους μένουν στη δομή του Ελαιώνα, που κλείνει και θα δώσει τη θέση της στα μεγαλεπήβολα σχέδια της διπλής ανάπλασης και του γηπέδου του Παναθηναϊκού που θα ανεγερθεί στην περιοχή.

Η απομάκρυνση της δομής προσφύγων του Ελαιώνα είναι το πρώτο βήμα του «εξευγενισμού» της περιοχής που αναπτύσσει ο Κ. Μπακογιάννης. «Ο Ελαιώνας έχει κλείσει τον κύκλο του. Δεν βρισκόμαστε στο 2015 που υπήρχε πρόβλημα» περιορίστηκε να πει ο Κ. Μπακογιάννης. Εγκαλούμενος, μάλιστα, από την αντιπολίτευση ότι η δομή του Ελαιώνα είναι κατά σημαντικό μέρος ευθύνη του δήμου, αφού φτιάχτηκε από αυτόν επί δημαρχίας Καμίνη, ο Κ. Μπακογιάννης πέταξε την ευθύνη από πάνω του λέγοντας: «Η δομή του Ελαιώνα δεν είναι στην ευθύνη του δήμου. Αυτό που κάνουμε είναι ότι αναλαμβάνουμε το κλείσιμο της δομής για να δώσουμε αξιοπρέπεια σε αυτούς τους ανθρώπους».

Ο Κ. Μπακογιάννης δεν άνοιξε καν τη συζήτηση για τη μετέπειτα πορεία της διαβίωσης των ανθρώπων που μένουν στη δομή του Ελαιώνα, ούτε και ανέπτυξε σκέψεις για την πολιτική ένταξης που είχε αναπτύξει η διοίκηση Καμίνη στον Δήμο Αθηναίων.

«Παρότι είμαι της άποψης ότι η θέση των προσφύγων δεν είναι μέσα στους καταυλισμούς, θα σας πως ότι ο Ελαιώνας δεν μπορεί να κλείσει χωρίς προγραμματισμό» είπε ο Κυριάκος Αγγελάκος (Ανοιχτή Πόλη), υπογραμμίζοντας ότι «αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορεί να βρεθούν στον δρόμο». Ο ίδιος πρόκρινε την αναζήτηση χώρων στέγασης, όπως είναι το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ. «Η διπλή ανάπλαση δεν μπορεί να τίθεται πάνω από μια μειοψηφία που θίγεται βάναυσα» είπε ο Παύλος Γερουλάνος, προκρίνοντας ολοκληρωμένες πολιτικές ένταξης και στήριξης των προσφύγων. «Εάν δεν αναλαμβάνει η κυβέρνηση, πρέπει να αναλάβουμε εμείς» τόνισε.

«Είχαμε ειδοποιήσει ήδη από τον Οκτώβριο του 2021 ότι έπρεπε να ληφθούν μέτρα για εξατομικευμένα προγράμματα στέγασης. Δεν κάνατε τίποτα και τώρα είμαστε προ τετελεσμένων» είπε ο Νίκος Σοφιανός (Λαϊκή Συσπείρωση) απευθυνόμενος στον Κ. Μπακογιάννη. «Η δομή του Ελαιώνα επί διοίκησης Καμίνη λειτουργούσε ως δομή ένταξης των προσφύγων» υπενθύμισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), επισημαίνοντας την ανάγκη για λειτουργία προγραμμάτων στέγασης και ένταξης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL