Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Covid-19 / Το έκτο κύμα είναι εδώ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Covid-19 / Το έκτο κύμα είναι εδώ

ΕΝΤΑΤΙΚΗ

Βρισκόμαστε ακόμα στην πρώτη φάση του έκτου κύματος κορωνοϊού, όπως προειδοποιεί ο Νίκος Καπραβέλος, απαντώντας ουσιαστικά στον καθησυχαστικό Θάνο Πλεύρη, ο οποίος τονίζει ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν μεταφέρεται σε πίεση στο Σύστημα Υγείας. Μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, ο διευθυντής της ΜΕΘ του «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη εξηγεί ότι θα ακολουθήσουν η δεύτερη και η τρίτη φάση, όπου θα νοσήσουν μεγαλύτεροι σε ηλικία και ευάλωτοι πολίτες, με αποτέλεσμα την αύξηση των σκληρών δεικτών (διασωληνωμένοι και θάνατοι) και τη μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας.

Ήδη, μάλιστα, στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται περισσότεροι από 1.300 ασθενείς με κορωνοϊό. Σημειώνεται ότι στη χειρότερη φάση της πανδημίας είχαμε φτάσει τους 4.000 και 5.000 ασθενείς. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, μέσα στην εβδομάδα:

- Στον Ευαγγελισμό νοσηλεύονται 100 ασθενείς.

- Στο Αττικόν νοσηλεύονται 55 ασθενείς στις κλινικές και 11 στη ΜΕΘ.

- Στο «Γεννηματάς» νοσηλεύονται 61 ασθενείς.

- Στο «Σωτηρία» νοσηλεύονται 129 ασθενείς.

Τα στελέχη που προβληματίζουν

Σύμφωνα με τον Ν. Καπραβέλο, η επικράτηση των στελεχών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της  Όμικρον προκαλεί πονοκέφαλο, καθώς προσβάλλουν το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, σε αντίθεση με τις δύο πρώτες υποπαραλλαγές. Επομένως, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το Σύστημα Υγείας θα δεχτεί ισχυρή πίεση. «Αποτέλεσμα αυτών είναι να μιλάμε όλοι για άμεση εφαρμογή μέτρων και αναθεώρηση της στρατηγικής πριν δημιουργηθεί το “τσουνάμι”. Δηλαδή, πριν επηρεαστούν οι σκληροί δείκτες, γιατί τότε η κατάσταση δύσκολα ελέγχεται. Οι συνέπειες θα ήταν ολέθριες και καταστροφικές, με απώλειες ανθρώπινων ζωών» υπογραμμίζει ο διευθυντής της ΜΕΘ του «Παπανικολάου».

Ακραία χαλαρωτικά μέτρα

Πάντως για τον ίδιο η επιδημιολογική έξαρση ήταν αναμενόμενη και προβλέψιμη λόγω των «ακραία χαλαρωτικών μέτρων, με κατάργηση βασικών υγειονομικών κανόνων». Προσθέτει δε ότι αρκετοί επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει πως η χώρα θα πληρώσει μέσα στο καλοκαίρι την τακτική της κυβέρνησης. «Είναι ανεπίτρεπτα τόσο χαλαρωτικά μέτρα. Δεν μπορώ να κατανοήσω την πολιτική αυτή. Οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε επιδείνωση της πανδημίας και στο ρίσκο της εμφάνισης νέων στελεχών» δηλώνει ο Ν. Καπραβέλος, κατακεραυνώνοντας την κυβέρνηση.

Όπως συμπληρώνει, αρνητικός παράγοντας της θερινής επιδείνωσης είναι το γεγονός ότι τα νέα στελέχη παρακάμπτουν τη φυσική και την τεχνητή ανοσία.  Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα. «Δεν είμαστε οι τρομοκράτες που θέλουμε να κλείσουμε τον κόσμο στα σπίτια ούτε υποστηρίζουμε ακραία περιοριστικά μέτρα» ξεκαθαρίζει ο γιατρός από τη Θεσσαλονίκη. Με γνώμονα ένα προσαρμοσμένο πλέγμα μέτρων «χρειαζόμαστε την υποχρεωτικότητα των μασκών σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, ενώ πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι στα σημεία εισόδου της χώρας, ώστε να σπάσει η αλυσίδα της διασποράς» καταλήγει.

Σε κορωνοκλοιό όλη η χώρα

Στον αθλητισμό οι αριθμοί είναι ένας πολύ καλός τρόπος να πεις ψέματα. Στην πανδημία, όμως, συνήθως κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει από την πραγματικότητα. Και αυτήν τη στιγμή η εικόνα που αποτυπώνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Είναι διαφωτιστικός ο χάρτης που δείχνει την εβδομαδιαία μεταβολή του επταήμερου μέσου όρου κρουσμάτων ανά περιφερειακή ενότητα. Οι δείκτες που μπαίνουν σε σύγκριση (επταήμερος μέσος όρος κρουσμάτων στις 22 και στις 29 Ιουνίου) δίνουν τη δυνατότητα να σχηματίσουμε εικόνα σε μεγάλο και πιο αξιόπιστο βάθος χρόνου.

Μόλις τρεις περιοχές της χώρας παρουσιάζουν μείωση κρουσμάτων (Ιθάκη, Καστοριά και Λευκάδα). Οι υπόλοιπες 71 περιφερειακές ενότητες έχουν αυξητική τάση, με τις 14 εξ αυτών να ξεπερνούν τη διπλάσια μεταβολή. Μάλιστα, στα Γρεβενά και στη Θάσο υπερτριπλασιάστηκαν οι μολύνσεις.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt έχει σκαρφαλώσει στο 1,35, που σημαίνει ότι ένας φορέας του ιού μεταδίδει κατά μέσο όρο σε 1,35 πολίτες. Επομένως, όσο αυτός ο δείκτης είναι πάνω από τη μονάδα τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα. Είναι χαρακτηριστικό δε πως όλες οι περιφερειακές ενότητες ξεπερνούν τη μονάδα, σύμφωνα με το Κρητικό Επιδημιολογικό Παρατηρητήριο Δημόσιας Υγείας.

Επίσης, η θετικότητα των τεστ στην επικράτεια υπολογίζεται στο 12,07%, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Σημειώνεται ότι το όριο συναγερμού είναι το 4%. Μόλις 5 από τις 74 περιφερειακές ενότητες είναι κάτω από αυτό το όριο.

Πονοκέφαλος οι εισαγωγές

Ένα βασικό κυβερνητικό επιχείρημα για την αποκλιμάκωση των μέτρων είναι η πίεση στο ΕΣΥ. Μάλιστα, στο τέλος της άνοιξης είχαμε φτάσει στο σημείο οι εισαγωγές να είναι λιγότερες από τα εξιτήρια. Ωστόσο αυτό έχει αντιστραφεί, με αποτέλεσμα ο λόγος εισαγωγών προς εξιτήρια να είναι στο 1,44. Μάλιστα, μέσα στην εβδομάδα οι ημερήσιες εισαγωγές ξεπέρασαν τις 300! Είναι σαφές ότι το καλοκαίρι είναι ήδη θερμό τόσο σε επίπεδο θερμοκρασιών όσο και επιδημιολογικά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL