Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Θωμαΐδης - Τζανάκης / Αύξηση ιικού φορτίου 200% στην Αττική - Μπροστά μας ένα ακόμη έτος με κύματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θωμαΐδης - Τζανάκης / Αύξηση ιικού φορτίου 200% στην Αττική - Μπροστά μας ένα ακόμη έτος με κύματα

ΠΕΖΟΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Διέλυσαν κάθε αυταπάτη «επιστροφής στην κανονικότητα» με όσα είπαν σε ΣΚΑΪ και Ant1 αντίστοιχα ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Ο μήνας δεν θα είναι πάρα πολύ καλός όσον αφορά την πανδημία, γιατί κορυφώνεται σε δέκα-δεκαπέντε ημέρες αυτό το κύμα ... οι αναλύσεις των λυμάτων στην Περιφέρεια Αττικής δείχνουν εδώ και τρεις συνεχόμενες εβδομάδες σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου, αθροιστικά πάνω από 200% ... Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες είναι πάνω από 80%, που σημαίνει ότι κλιμακώνεται, είναι εκθετική η αύξηση του ιικού φορτίου, υπάρχει σοβαρή διάδοση στον πληθυσμό», είπε ο κ. Θωμαΐδης.

Παραδέχθηκε επίσης ότι η ταχεία άφιξη νέων στελεχών «τυφλώνει» τα μοντέλα πρόγνωσης. «Αυτή την περίοδο δεν θα μπορέσουμε να μεταφράσουμε το ιικό φορτίο από την Όμικρον σε συγκεκριμένα κρούσματα, ... τα στελέχη άλλαξαν πάλι τον τελευταίο μήνα, τώρα είναι τα Όμικρον 4 και Όμικρον 5. Όλα τα μοντέλα θα πρέπει να "επανεκπαιδευτούν" ... αυτό που έχει σημασία είναι ότι τα λύματα δείχνουν μια τάση σαφώς αυξητική, αυτό αποτυπώνεται και στην κλινική επιτήρηση».

Προσδιόρισε επίσης στο 30% το ποσοστό κρουσμάτων που αφορά επαναμόλυνση από νέο στέλεχος του ιού. «Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού μπορεί να νοσήσει ξανά», όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης.

Ακόμη πιο προβληματισμένος, ο κ. Τζανάκης προέβλεψε ότι «θα ζήσουμε μια περίοδο επάλληλων εξάρσεων ίσως για ένα χρόνο ακόμη, μέχρι η αναπτυχθείσα ανοσολογική ανταπόκριση από τον πληθυσμό να είναι τέτοια που ναι μεν θα υπάρχει ο ιός μαζί μας, αλλά δεν θα προκαλεί πρόβλημα που να μας ανησυχεί ή να προκαλεί πρόβλημα. Ως τότε, θα ζήσουμε επάλληλα πανδημικά κύματα ή εξάρσεις που θα μας βάζουν σε εγρήγορση, ανησυχία και πίεση στο σύστημα Υγείας».

«Ο ιός θα μας επιφυλλάξει και άλλη έκπληξη. Ήδη στη Δανία και την Αγγλία εντοπίζονται διαφορετικά στελέχη, με ακόμη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Πιθανότατα θα βρεθούν και στην Ελλάδα αν δεν έχουν ήδη έρθει. Τα επάλληλα κύματα που θα ζήσουμε δεν θα πρέπει να μας προκαλούν έκπληξη», όπως υπογράμμισε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL