Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Εμβόλιο / Αδικημένοι στην επιτροπή, παρά τη σύγχυση που δημιούργησαν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβόλιο / Αδικημένοι στην επιτροπή, παρά τη σύγχυση που δημιούργησαν

ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Άδικη χαρακτήρισαν την κριτική που ασκείται στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών από επιστήμονες, αναφορικά με την έλλειψη τεκμηρίωσης ως προς το όφελος της τέταρτης δόσης, οι Μ. Θεοδωρίδου και Μ. Θεμιστοκλέους. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της ΑΥΓΗΣ στη χθεσινή έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ανέφεραν πως υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι επιτυγχάνεται ενίσχυση της ανοσιακής αντίδρασης.

Ωστόσο, δεν απάντησαν κατά πόσο η απόφαση της επιτροπής μείωσε την αξιοπιστία της απέναντι στους πολίτες, ειδικά μετά και τις δηλώσεις της Μίνας Γκάγκα, η οποία είχε πει ότι η πλατφόρμα άνοιξε για όσους... φοβούνται.

Μάλιστα, επιχειρήθηκε η αλλοίωση του ερωτήματος και ερμηνεύτηκε ως αμφισβήτηση από την πλευρά της ΑΥΓΗΣ προς το εμβόλιο. «Ίσως, αναλογιζόμενοι ότι πιο νωρίς από τους άλλους αρχίσαμε την τρίτη δόση, που αποδείχθηκε σωτήρια, αυτή σας την αναστολή να εμπιστευθείτε την επιτροπή να την επανεξετάσετε» ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου. Δόθηκαν, όμως, οι απαραίτητες διευκρινίσεις πως η κριτική αφορά μόνο την ανακοίνωση της επιτροπής για την τέταρτη δόση και σε καμία περίπτωση η εφημερίδα δεν αμφισβητεί την επιστημονική κατάρτιση της επιτροπής ή την ασφάλεια του εμβολίου.

Στο μεταξύ, η ενημέρωση, που πραγματοποιήθηκε για να δοθούν διευκρινίσεις μετά τη σύγχυση που δημιούργησε η ανακοίνωση της επιτροπής, δεν έκρυβε κάτι καινούργιο για την τέταρτη δόση, καθώς η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επανέλαβε ότι το όφελος στους πολίτες 30-59 ετών είναι μικρό.

Απαιτείται χρόνος για τα εμβόλια νέας γενιάς

Παράλληλα, η Μ. Θεοδωρίδου εξήγησε ότι υπάρχει μια προσδοκία και πεποίθηση ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε τα νέας γενιάς εμβόλια. Ωστόσο, είναι ακόμα στο στάδιο κλινικής μελέτης και υπάρχει προβληματισμός για το ποια θα είναι πιο κατάλληλα και αν θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες. «Μέχρι να γίνουν και να εφαρμοστούν απαιτείται χρόνος και αν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο που προστατεύει σε μεγάλο ποσοστό, είναι λάθος να περιμένουν για ένα καλύτερο εμβόλιο του φθινοπώρου ή του χειμώνα. Μακάρι να το έχουμε».

ΚΑΠΡΑΒΕΛΟΣ

Αύξηση 100% στις προσελεύσεις και 600% στις εισαγωγές

Συνεχείς είναι οι ροές των ασθενών προς τα νοσοκομεία της χώρας, καθώς, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 323 ασθενείς Covid εισήχθησαν στα νοσοκομεία της χώρας τις τελευταίες 24 ώρες, παρουσιάζοντας ημερήσια μεταβολή +24,23%. Αύξηση είχαμε και στους διασωληνωμένους, με 97 ασθενείς να νοσηλεύονται στις Εντατικές.

Αποκαλυπτικός ήταν ο διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος ανέφερε πως η εικόνα από τα νοσοκομεία δείχνει αύξηση 100% των προσελεύσεων και 500%-600% των εισαγωγών. «Δεν είναι πλέον τα κρούσματα. Αδειάσαμε χειρουργική κλινική, αρχίζουμε να έχουμε επιπτώσεις και στις υπόλοιπες παθήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η νέα υποπαραλλαγή είναι η χειρότερη από αυτές της  Όμικρον, καθώς παρακάμπτει και τη φυσική και την τεχνητή ανοσία. «Γι’ αυτό απαιτούνται μέτρα για να έχουμε ένα πολύ ήρεμο καλοκαίρι» εξήγησε ο γιατρός.

Μάσκες παντού

Το πρόβλημα έχει αρχίσει να παίρνει μεγάλες διαστάσεις, σύμφωνα με τον Ν. Καπραβέλο. Προτείνει στην παρούσα φάση, πριν εξελιχθεί σε τσουνάμι που θα μας καταστρέψει με τους «σκληρούς» δείκτες, να ληφθούν κάποια ανώδυνα μέτρα που δεν θα επηρεάσουν την κινητικότητα. «Μάσκες παντού. Ας βάλουμε και ένα τεστ, rapid ή PCR, στους τουρίστες που έρχονται στη χώρα» τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL