Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Κορωνοϊός / Σε ποιους συνιστάται η 4η δόση - Τι ισχύει για τους κάτω των 60
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Σε ποιους συνιστάται η 4η δόση - Τι ισχύει για τους κάτω των 60

Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Σε διευκρινίσεις για την 4η δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού και τα νεότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας αναφέρθηκε σήμερα σε έκτακτη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, εν μέσω διαφωνιών στην επιστημονική κοινότητα για την χορήγηση και 2ης αναμνηστικής δόσης εμβολίου. Η Μαρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι η σύσταση της Επιτροπής για τη χορήγηση 4ης δόσης αφορά στους 70 ετών και άνω και στους 60 και άνω με υποκείμενα νοσήματα, αλλά και όσους διαμένουν σε οίκους ευγηρίας.

Αναφέρθηκε στη σύσταση της Επιτροπής στις αρχές Μαΐου, όπου με βάση τα τότε δεδομένα είχε διατυπωθεί η πρόταση για δεύτερη αναμνηστική δόση για τους άνω των 70 ετών και διαμένοντες σε ΜΑΦ, αλλά και στους άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Ξεκαθάρισε ότι η 4η δόση δεν αφορά τον γενικό και υγιή πληθυσμό. Για τις ηλικίες κάτω των 60 ετών επεσήμανε ότι το πρόσθετο όφελος είναι προσωρινώς περιορισμένο, «αλλά εφόσον το επιλέξουν μετά από σύμφωνη ιατρική γνώμη μπορούν να προχωρήσουν». Τόνισε η Επιτροπή εισηγείται να παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού με 2η αναμνηστική δόση έως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν.

Επανέλαβε τη σύσταση ότι η 4η δόση θα πρέπει να χορηγείται τουλάχιστον 4 μήνες μετά την 3η δόση, ενώ τα άτομα που έχουν νοσήσει μετά την 3η δόση, δεν έχουν ανάγκη 4ης δόσης. Σύμφωνα με την ίδια και δεδομένων των συνθηκών και της κυκλοφορίας των  νέων παραλλαγών, η τέταρτη δόση θα μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας στους άνω των 70 ετών και στους άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα. 

Σύμφωνα με την Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστάτε η 4η δόση:

  • σε άτομα 70 ετών,
  • σε όσους διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και
  • σε άτομα 60 ετών και άνω με υποκείμενα νοσήματα

Παράλληλα αναφέρθηκε στον αυξημένο αριθμό μολύνσεων του τελευταίου διαστήματος παγκοσμίως λόγω της άρσης των περιορισμών και συγκεκριμένων συμπεριφορών. Σημείωσε ότι μεγαλύτερο κίνδυνο από σοβαρή νόσηση διατρέχουν άτομα ανοσοκατεσταλμένα και μεγαλύτερης ηλικίας. 

Υπάρχει προσδοκία ότι το Σεπτέμβριο θα έχουμε τα νέας γενιάς εμβόλια, ανέφερε η Μ. Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι είναι ακόμα στο στάδιο κλινικής μελέτης και υπάρχει προβληματισμός για το ποια θα είναι πιο κατάλληλα και αν θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες. «Μέχρι να γίνουν και να εφαρμοστούν απαιτείται χρόνος και αν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο που προστατεύει σε μεγάλο ποσοστό είναι λάθος να περιμένουν για ένα καλύτερο εμβόλιο του Φθινοπώρου ή του Χειμώνα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ξεκαθάρισε ότι «δεν θα γίνει υποχρεωτική η 4η δόση ούτε από το φθινόπωρο».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL