Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Δίκη Λιγνάδη / Εισαγγελική πρόταση- σφυριά για Λιγνάδη και Κούγια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη Λιγνάδη / Εισαγγελική πρόταση- σφυριά για Λιγνάδη και Κούγια

ΛΙΓΝΑΔΗΣ

Όταν ξεκινούσε η εισαγγελική αγόρευση, χθες το πρωί, στη δίκη του Λιγνάδη, ο πρώην διορισμένος από τη Λίνα Μενδώνη καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και ο συνήγορός του δεν θα μπορούσαν να φανταστούν κάτι χειρότερο από αυτό που συνέβη. Με τον έναν από τους τέσσερις μηνυτές να μην έχει παρουσιαστεί στο δικαστήριο, ο Κ. Κούντριας έπραξε το αυτονόητο κι αυτό που ανέμεναν όλοι ανεξαιρέτως: έστρεψε την αμφιβολία υπέρ του κατηγορουμένου και πρότεινε την απαλλαγή του Λιγνάδη από την κατηγορία του ενός βιασμού. Ωστόσο, για τους υπόλοιπους τρεις, η εισαγγελική αγόρευση υπήρξε καταιγιστική. Ο Κ. Κούντριας πρότεινε την ενοχή του Λιγνάδη και για τους τρεις κατά το κατηγορητήριο, δηλαδή κατά συρροή βιασμό ανηλίκων, και με το σκεπτικό του αποδόμησε πλήρως όχι μόνο την απολογία που παρουσίασε ο κατά δήλωσή του εκφραστής της ελληνοπρέπειας στο θέατρο σκηνοθέτης, αλλά και την τακτική που ακολούθησε επί μήνες ο συνήγορός του Αλ. Κούγιας.

Ο εισαγγελέας με αποφασιστικό λόγο παρουσίασε τις αιτίες που καθιστούν αξιόπιστες τις καταθέσεις των μηνυτών, αλλά και των μαρτύρων κατηγορίας, για τις οποίες τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της αποδεικτικής διαδικασίας ισχυροποιήθηκαν, ειδικά καθώς ο ίδιος ο Λιγνάδης και ο δικηγόρος του σταμάτησαν να τις αρνούνται και εξαναγκάστηκαν να τις προσεγγίσουν με μια εναλλακτική αφήγηση. Ειδικότερα αναφέρθηκε μάλιστα στο γεγονός ότι ο Λιγνάδης κατά την απολογία του υποχρεώθηκε να αποδεχθεί καταστάσεις τις οποίες οι μάρτυρες υπεράσπισης αρνήθηκαν με εμφατικό τρόπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η «φιλοξενία» ανηλίκων στο σπίτι του Λιγνάδη, την οποία διέψευσαν η ηθοποιός και πάλαι ποτέ υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη Ελ. Κούρκουλα (προσωπική φίλη του σκηνοθέτη) και η οικιακή βοηθός του, πλην όμως έσπευσε να παραδεχθεί ο ίδιος ο πρώην διευθυντής κατά την απολογία του. Ο εισαγγελέας βάσισε σ’ αυτό τη χαμηλή αξιολόγηση της σημασίας των όσων κατέθεσαν οι μάρτυρες υπεράσπισης όχι τόσο γιατί θεώρησε ότι συνειδητά ψεύδονταν όσο γιατί δεν μπορούσαν να γνωρίζουν τι έπραττε ο Λιγνάδης όταν δεν ήταν παρόντες και παρούσες.

Δεν υπήρξε καμία σκευωρία

Ο Κ. Κούντριας απέκλεισε επίσης το σενάριο της «σκευωρίας» λέγοντας ότι αυτή δεν προκύπτει από πουθενά. Ειδικότερα, ανέφερε ότι η κριτική που δεχόταν ο Λιγνάδης για τις επιλογές του ήταν στο πλαίσιο της δόκιμης δημόσιας κριτικής, ενώ ούτε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών βρισκόταν σε κάποια διαμάχη μαζί του που να δικαιολογεί το σενάριο της σκευωρίας. Ειδικότερα για τον ισχυρισμό του Λιγνάδη ότι ο στόχος της «επίθεσης» εναντίον του ήταν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία τον διόρισε, ο εισαγγελέας στάθηκε στο ότι ουδέποτε η ίδια η Μενδώνη υποστήριξε κάτι τέτοιο.

Η εισαγγελική αγόρευση περιείχε και σαφείς αιχμές κατά της τακτικής που ακολούθησε ο δικηγόρος του Λιγνάδη Αλέξης Κούγιας, ο οποίος σε όλη την αποδεικτική διαδικασία είχε τη συνήθεια να προβαίνει σε παραληρηματικά ομοφοβικά ξεσπάσματα εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας. Ο Κ. Κούντριας τόνισε ότι «οι σεξουαλικές προτιμήσεις του καθενός είναι προσωπικό του δικαίωμα, όμως η άσκηση βίας είναι αδίκημα και δη κακούργημα» και πρόσθεσε ότι «τα θύματα του βιασμού δεν έχουν φύλο, καταγωγή και κοινωνικό στάτους».

Αλκοόλ και ναρκωτικά

Ο εισαγγελέας έκανε λόγο για εμφανή δόλο του Λιγνάδη, ο οποίος επέλεγε θύματα ανάμεσα στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, κάνοντας λόγο για την καταγωγή, την οικογενειακή κατάσταση, αλλά και το γεγονός ότι τα θύματά του ήταν ανήλικα, κάτι το οποίο, όπως τόνισε, καθιστούσε πιο δύσκολο το να μιλήσουν γι’ αυτό που τους συνέβη κατηγορώντας έναν αναγνωρίσιμο ηθοποιό.

Τέλος, στάθηκε αρκετά στην εκτεταμένη χρήση αλκοόλ και μαλακών ναρκωτικών την οποία επέβαλλε ο Λιγνάδης στα θύματά του και η οποία συνδέεται με τον βιασμό.

Την εισαγγελική αγόρευση ακολούθησαν οι αγορεύσεις των δύο συνηγόρων πολιτικής αγωγής Μαρίνη και Κουρτέση, οι οποίοι εξέφρασαν αρχικά την επιθυμία να μην αγορεύσουν την ίδια μέρα. Για τις 5 Ιουλίου προσδιορίστηκε η αγόρευση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Ι. Βλάχου, ο οποίος τόνισε ότι δεν θα εξαντλήσει τη δικάσιμο, κάτι που σημαίνει ότι θα ακολουθήσει την ίδια μέρα και ο Κούγιας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL