Live τώρα    
32°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
32 °C
29.5°C34.1°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
35 °C
32.1°C36.6°C
2 BF 32%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
31 °C
30.0°C33.3°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.8°C30.2°C
2 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
35 °C
32.9°C34.9°C
3 BF 24%
Novartis / Αγωγή για το σκάνδαλο που «δεν υπήρξε»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Novartis / Αγωγή για το σκάνδαλο που «δεν υπήρξε»

Το σήμα της Novartis
(INTIME NEWS/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Ο διασημότερος ίσως μάγος όλων των εποχών Χάρι Χουντίνι είχε έναν συγκεκριμένο τρόπο για να κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον των θεατών που συνέρρεαν στις παραστάσεις του: διέδιδε πάντα πριν από αυτές ότι πρόκειται να δοκιμάσει ένα ταχυδακτυλουργικό κόλπο που δεν το είχε επιχειρήσει ποτέ ξανά και το οποίο θα ήταν δυσκολότερο από όλα όσα είχε κάνει στο παρελθόν. Φαίνεται ότι η μέθοδος αυτή ενέπνευσε την κυβέρνηση, που, αφού κατάφερε να εξαφανίσει την πανδημία εν μέσω 30.000 νεκρών, να μειώσει την τιμή του ρεύματος αυξάνοντάς την και τόσα άλλα, έβαλε τώρα πλώρη για το πιο σπουδαίο μαγικό: θα καταφέρει να αποσπάσει 214.000.000 ευρώ από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis ως αποζημίωση για ένα σκάνδαλο που, σύμφωνα με την ίδια, δεν υπήρξε ποτέ και που όποιον ισχυρίζεται πως υπήρξε και το ερευνά τον στέλνει στα δικαστήρια.

Αυτή, περίπου, είναι η περίληψη της καθυστερημένης κατά 18 μήνες από τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αγωγή που κατέθεσε για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εναντίον της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας. Με μια βασική λεπτομέρεια: ο Πλεύρης εντοπίζει τη βλάβη που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο από τη Novartis, επικαλούμενος μάλιστα τα αμερικανικά έγγραφα και αποφάσεις, στον χρηματισμό… γιατρών. Μόνο που τα αμερικανικά έγγραφα δεν ασχολούνται παρά ελάχιστα με τον χρηματισμό γιατρών. Επιμένουν στον χρηματισμό κυβερνητικών αξιωματούχων, δηλαδή πολιτικών προσώπων, και εκεί ακριβώς βασίζουν την αποζημίωση πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων στην οποία εξανάγκασαν τη Novartis.

Aυτό σημαίνει ότι το ελληνικό κράτος εγείρει αξιώσεις από τη φαρμακοβιομηχανία -όπως τη δέσμευε να κάνει η σχετική γνωμοδότηση- για ένα ελάσσον μόνο μέρος της αμερικανικής δικογραφίας, αφήνοντας εκτός συζήτησης το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι. Και το κάνει αυτό ενώ θα πρέπει να εξηγήσει, και κατά την εκδίκαση της αγωγής, για ποιον λόγο, αφού το Ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε από τη δράση της Novartis, κάθε δικαστικός που επιχείρησε να θεμελιώσει κατηγορίες για το σκάνδαλο βρέθηκε κατηγορούμενος για σκευωρία, κάθε δημοσιογράφος ο οποίος το ερεύνησε κλήθηκε σε απολογία και κάθε προστατευόμενος μάρτυρας ο οποίος συνεισέφερε στην τελεσίδικη συμφωνία του Αμερικανικού Δημοσίου με τη Novartis παρουσιάστηκε από την ελληνική κυβέρνηση από αναξιόπιστος έως κουκουλοφόρος. Και ο λόγος βέβαια είναι προφανής: τα πολιτικά πρόσωπα που εμφανίζονται στα αμερικανικά έγγραφα προέρχονται είτε απευθείας από την κυβερνητική παράταξη (Γεωργιάδης, Αβραμόπουλος κ.λπ.) είτε διά της τεθλασμένης (Λοβέρδος).

Πριν από αυτά, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει γιατί της πήρε 18 μήνες να καταθέσει την αγωγή, βρίσκοντας ένα καλύτερο επιχείρημα από το σύνηθες «ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ το έκανε», δεδομένου ότι τόσο η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους όσο και η τελεσίδικη απόφαση στην ΗΠΑ έγιναν επί κυβερνήσεων Ν.Δ.

Τελικά, αν η κυβέρνηση μελετά τη μέθοδο Χουντίνι, θα πρέπει ίσως να σκεφτεί ότι, σύμφωνα με τον ίδιο θρύλο, ο διαβόητος μάγος πέθανε τελικά την ώρα που επιχειρούσε το μεγαλύτερο ταχυδακτυλουργικό κόλπο του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL