Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Θάνος Πλεύρης / Κοροϊδία με άσφαιρα πυρά κατά της Novartis
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θάνος Πλεύρης / Κοροϊδία με άσφαιρα πυρά κατά της Novartis

ΠΛΕΥΡΗΣ

Με καθυστέρηση ενάμιση χρόνου και με τρόπο που προοικονομεί πιθανή αποτυχία, καθώς εξαιρεί το βασικότερο κομμάτι της υπόθεσης, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ότι κατέθεσε την αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου, ύψος 214 εκατομμυρίων ευρώ, εναντίον της φαρμακοβιομηχανίαςNovartis.

Η αγωγή κατατίθεται σε απόσταση σχεδόν 18 μηνών από τη σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία καθιστούσε εξαρχής υποχρεωτική αυτή την κίνηση, χωρίς ποτέ να εξηγηθεί από την κυβέρνηση αυτή η καθυστέρηση. Μάλιστα, τις ελάχιστες φορές που σε κάποιο ΜΜΕ τέθηκε η σχετική ερώτηση σε εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας, η συνήθης απάντηση ήταν ότι «ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδίκησε ποτέ αυτά τα λεφτά».

Φευ, το δικαίωμα αγωγής του Ελληνικού Δημοσίου κατά της φαρμακοβιομηχανίας κατοχυρώνεται από την τελεσίδικη απόφαση αποζημίωσης του Αμερικανικού Δημοσίου από τη Novartis για τη δράση της στην Ελλάδα και τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έγιναν -και οι δύο- επί κυβερνήσεως Ν.Δ.

Ωστόσο, αυτό που καθιστά ουσιαστικά «άσφαιρα πυρά» την αγωγή που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι σε αυτή γίνεται ρητή αναφορά στην απόφαση των αμερικανικών αρχών περί «χρηματισμού γιατρών». Μόνο που η αποζημίωση του Αμερικανικού Δημοσίου ουδόλως σχετίζεται με τον χρηματισμό γιατρών και ούτε οι ΗΠΑ θα εξανάγκαζαν τη Novartis σε αποζημίωση εκατοντάδων εκατομμυρίων για τη δωροδοκία… γιατρών στην Ελλάδα.

Αντίθετα, ρητά στις αμερικανικές αποφάσεις γίνεται λόγος για χρηματισμό κυβερνητικών αξιωματούχων, δηλαδή πολιτικών προσώπων, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση και επιχειρεί να αποκρύψει και εξαιρεί από την αγωγή της. Και ο λόγος είναι προφανής: τα πολιτικά πρόσωπα αυτά προέρχονται είτε από τις τάξεις της είτε από εξαιρετικά όμορους χώρους - τον Α. Λοβέρδο, που επιμένει μόνος του σχεδόν στο ΠΑΣΟΚ να υπερασπίζεται τις κυβερνήσεις Παπαδήμου και Σαμαρά.

Δύσκολες εξισώσεις

Εξάλλου, η κυβέρνηση στην εκδίκαση της αγωγής της, που θεωρητικά δεν μπορεί να αργήσει πάνω από μερικούς μήνες, θα πρέπει να εξηγήσει πώς γίνεται να ζητά από τη Novartis αποζημίωση 214 εκατομμυρίων ευρώ για τη δράση της στην Ελλάδα τη στιγμή που οποιοσδήποτε δικαστικός ή δημοσιογράφος ερεύνησε αυτή τη δράση βρέθηκε κατηγορούμενος πως εξυφαίνει κάποια σκευωρία για να σπιλώσει πρόσωπα.

Οι δε βασικοί μάρτυρες που οδήγησαν στην ομολογία της Novartis ότι ανέπτυξε παράνομη δράση στην Ελλάδα έχουν επανειλημμένα αποκληθεί «κουκουλοφόροι» και συκοφάντες από στελέχη της κυβέρνησης, η οποία με τη σειρά της αρνείται να νομοθετήσει την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, όπως απαιτεί η Ε.Ε.

Με λίγα λόγια, το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να εξηγήσει στην αγωγή του πώς γίνεται το σκάνδαλο Novartis να του προξένησε βλάβη και ταυτόχρονα να είναι ανύπαρκτο. Δύσκολες εξισώσεις, που δεν λύνονται με ιστορικά δικαιώματα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL