Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Κηφισός / Αποψιλώνεται το τελευταίο φυσικό τμήμα του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κηφισός / Αποψιλώνεται το τελευταίο φυσικό τμήμα του

ΚΗΦΙΣΟΣ

Με την κλιματική κρίση να δείχνει τα δόντια της στη Μεσόγειο με φαινόμενα ανόδου της στάθμης της θάλασσας, ανόδου της θερμοκρασίας, ξηρασίας και λειψυδρίας, η ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις είναι κάτι περισσότερο από επιτακτική. Όμως, στο Λεκανοπέδιο Αττικής δεν γίνεται καμία προσπάθεια για να διασωθεί ο φυσικός πλούτος. Οι περιβαλλοντικές παρεμβάσεις εκ μέρους των διοικούντων δεν στρέφονται στη διάσωση των ζωντανών υγροτόπων και επιλέγεται τα ποτάμια να περιορίζονται, οι κοίτες τους να αποψιλώνονται από βλάστηση, τα πρανή τους να στενεύονται με όγκους μπετόν και συρματόπλεκτα κιβώτια ως μέτρα αντιστήριξης.

Αυτό αποφασίστηκε να συμβεί και στην ανοιχτή κοίτη του ποταμού Κηφισού, μετά από εισήγηση της διοίκησης Πατούλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Συγκεκριμένα, προβλέπονται παρεμβάσεις διευθέτησης και οριοθέτησης του ποταμού Κηφισού για το ανοικτό τμήμα μήκους 2,15 χιλιομέτρων από τις Τρεις Γέφυρες έως την Αττική Οδό και αφορά το τμήμα που διαπερνά τους Δήμους Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας, Μεταμόρφωσης, Αχαρνών και Αγ. Αναργύρων - Καματερού.

Αν και προβλέπεται ότι το τμήμα των 5,45 χιλιομέτρων θα παραμένει ανοιχτό, η διευθέτησή του περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε τμήμα 2,15 χιλιομέτρων με αδρανή υλικά, που ενσωματώνονται στα συρματοκιβώτια και σκυρόδεμα για τα πρανή. Από τις παρεμβάσεις προβλέπεται «αποψίλωση της παρόχθιας βλάστησης, κυρίως καλαμιώνες και σε μικρότερο βαθμό τη θαμνώδη και την υψηλή / δενδρώδη βλάστηση κατά μήκος του π. Κηφισού», όπως αναφέρεται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). 

Παράλληλα, προβλέπεται διατάραξη της ιχθυοπανίδας, «που σχετίζεται με τη διατάραξη της υδρόφιλης βλάστησης και της φυσικής κοίτης», αν και, όπως αναφέρεται στην ΜΠΕ, «οι έντονες ανθρωπογενείς συνθήκες έχουν συντελέσει στη χαμηλή βιοποικιλότητα της πανίδας». «Η αποκατάσταση της βλάστησης είναι δυνατό να επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό με τη λήψη κατάλληλων μέτρων, όπως περιγράφεται στη φυτοτεχνική μελέτη», αναφέρεται στην ΜΠΕ, αλλά, όπως είναι γνωστό, το φυσικό περιβάλλον δεν μπορεί να αποκατασταθεί πάνω σε μπετόν!

Καταστροφή

Πρόκειται για μια ακόμη παρέμβαση, που αντιβαίνει στη διεθνή τάση των προηγμένων κρατών, για τη διαφύλαξη των φυσικών υγροτόπων εντός του αστικού ιστού. «Τα τσιμέντα μάς έχουν πνίξει και όχι τα ποτάμια», τονίζει ο περιβαλλοντικός σύλλογος «Ροή», ο οποίος υπογραμμίζει ότι ενώ το τμήμα «Κόκκινος Μύλος - Αττική οδός», μήκους 2.15 χλμ., προστατεύεται από το ΠΔ «Καθορισμός ζώνης προστασίας του Κηφισού ποταμού και των παραχειμάρρων’ (ΦΕΚ 632/Δ/27-6-1994)», «η Πολιτεία σχεδιάζει την καταστροφή του τελευταίου φυσικού τμήματος του Κηφισού ποταμού». 

Με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών, ο περιβαλλοντικός σύλλογος «Ροή» καλεί σήμερα στις 6.30 μ.μ. σε περιήγηση στο ανοιχτό τμήμα του ποταμού Κηφισού, με σημείο συνάντησης έναντι του κοιμητηρίου στον Κόκκινο Μύλο. Θα μιλήσουν επιστήμονες για το έργο που πρόκειται να γίνει και θα καταστρέψει το τελευταίο φυσικό τμήμα του ιστορικού ποταμού του Λεκανοπεδίου, όπως επίσης για την πανίδα και τη χλωρίδα του ποταμού, την ύπαρξη αρχαιολογικών μνημείων όπως το υδραγωγείο της μεταβυζαντινής περιόδου και τα πηγάδια του (18ος αιώνας), τα οποία ακόμη διασώζονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL