Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
ΚΕΔΕ / Εκθέτει Βορίδη και διαδρομιστές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΕΔΕ / Εκθέτει Βορίδη και διαδρομιστές

ΒΟΡΙΔΗΣ

Έκθετος ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης για την υπό διαβούλευση διάταξη, που αφαιρεί από τους επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων τη δυνατότητα να θέτουν εκτός ημερησίας θέματα για οποία καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει απόφαση. Την πλήρη της διαφωνία εκφράζει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του αυτοδιοικητικού οργάνου να λένε: «Το υπουργείο Εσωτερικών μάς εξέθεσε!». Οι δήμαρχοι έκαναν λόγο για συναδέλφους τους «διαδρομιστές», που κάνουν «a la carte» συζητήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για «διευθετήσεις».

Ισορροπιστής ο πρόεδρος

Συμβιβαστική στάση με τις επιλογές του γαλάζιου υπουργού Εσωτερικών επέλεξε, για μια ακόμη φορά, να τηρήσει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος χαρακτήρισε μεν «ακραία» τη διάταξη, αλλά, όπως είπε, η διάταξη αφορά τις διοικήσεις δήμων που δεν έχουν πλειοψηφία και τα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης που έρχονται από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις συνιστούν «τροχοπέδη» στην λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων. Πρότεινε, μάλιστα, να τεθεί όριο, είτε χρονικό είτε αριθμητικό, στα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης. «Καμία, όμως, διοίκηση δεν θέλει να φιμώσει την αντιπολίτευση», περιορίστηκε να πει ο Δημ. Παπαστεργίου. 

Σε πολύ υψηλότερους τόνους ήταν η τοποθέτηση του α΄ αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ Λάζαρου Κυρίζογλου, που υπογράμμισε ότι η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών ελήφθη «ερήμην» του αυτοδιοικητικού οργάνου. «Τα θέματα προ ημερήσιας διάταξης ρυθμίζονται από τον κανονισμό λειτουργίας των Δημοτικών Συμβουλίων», είπε ο Λαζ. Κυρίζογλου. «Δεν μπορεί να κόβεται ο διάλογος στα Δημοτικά Συμβούλια», είπε στο ίδιο πνεύμα ο β΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Κάρναβος.

«Το υπουργείο μάς εξέθεσε!», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Λυμπέρης καταδικάζοντας τη σύλληψη της διάταξης και ζητώντας εξηγήσεις από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ. «Υποθέτω ότι κάποιοι δήμαρχοι πήγαν στο υπουργείο Εσωτερικών και ζήτησαν τη συγκεκριμένη διάταξη, χωρίς προηγουμένως να ενημερώσουν την ΚΕΔΕ», περιορίστηκε να πει ο Δημ. Παπαστεργίου.

Ντροπή για τους διαδρομιστές

Για «απαράδεκτη» διάταξη έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολος Καλογιάννης, μιλώντας για «δημάρχους - διαδρομιστές», που παρακάμπτουν τα συλλογικά όργανα και απευθύνονται απευθείας στον υπουργό Εσωτερικών. «Υπάρχει κατάχρηση με τα θέματα εκτός ημερησίας, αλλά υπάρχουν και καλές πρακτικές», σημείωσε ο Απ. Καλογιάννης εξηγώντας ότι τα εκτός ημερησίας μπορούν να συζητώνται σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. «Ντροπή» χαρακτήρισε τη διάταξη ο Γιώργος Ιωακειμίδης κάνοντας λόγο για «a la carte συζητήσεις του υπουργού Εσωτερικών με δημάρχους». «Η κυβέρνηση με διοικητικά μέτρα θέλει να ρυθμίσει τη λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων», είπε ο Κώστας Πελετίδης (ΚΚΕ) και διερωτήθηκε: «Τι θέλει να απαγορεύσει το υπουργείο Εσωτερικών; Τη δημοκρατική λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων;».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL