Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.2°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C14.5°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.7°C22.0°C
6 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.3°C25.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
3 BF 100%
Δίκη Χρυσής Αυγής / Η Λεωφόρος Αλεξάνδρας ήταν και πάλι γεμάτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη Χρυσής Αυγής / Η Λεωφόρος Αλεξάνδρας ήταν και πάλι γεμάτη

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ήταν όλοι εκεί. Άνθρωποι των μικρών αλλά πολύτιμων καθημερινών αγώνων. Άνθρωποι που βρίσκονται στο πόδι συνέχεια για τον αντιφασιστικό αγώνα και κρατάνε μια πικέτα στην πλάτη με τη σβάστικα θρύψαλα. Νεότεροι και μεγαλύτεροι σε ηλικία διαδηλωτές, άνθρωποι που αγκαλιάζονταν πριν 18 μήνες στο άκουσμα της απόφαση για καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. Ήταν όλοι εκεί.

Δεν είχαμε μια συγκέντρωση κόπια σε μέγεθος με τότε. Είχαμε όμως ένα δυναμικό παρών, ένα πλήθος που γέμισε τον δρόμο μπροστά απ’ το Εφετείο κι έκλεισε την Λ. Αλεξάνδρας στο ρεύμα για Πατησίων. Ένα κόσμο που πολιτικά χωριζόταν σε τέσσερα κομμάτια, τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (με πιο έντονη την παρουσία της ΚΕΕΡΦΑ) και του ΜέΡΑ 25, αλλά και του ακηδεμόνευτου - αναρχικού χώρου.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κρατούσε πανό που έγραφε «τη φτώχεια και τον φασισμό θα πολεμάμε πάντα» και τα μέλη της φώναζαν συνθήματα όπως: «Κανένας χρυσαυγίτης ποτέ δεν απεργεί - δούλοι των αφεντικών θα είναι μια ζωή», «Ούτε στην Αθήνα, ούτε πουθενά - Τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά», «Ο Παύλος ζει - Τσακίστε τους ναζί».

Από βουλευτές- στελέχη του κόμματος καταφέραμε να δούμε σίγουρα τους Δημήτρη Βίτσα, Πάνο Σκουρλέτη, Θοδωρή Δρίτσα, Πάνο Λάμπρου, Αννέτα Καββαδία, Γιώργο Ψυχογιό, Γιάννη Μπαλάφα, Τρύφωνα Αλεξιάδη, Μαρία Κανελλοπούλου, Σία Αναγνωστοπούλου και Νάσο Ηλιόπουλο.

Σε ό,τι αφορά το αστυνομικό παρών, αυτό δόθηκε με διμοιρίες ΜΑΤ μπροστά από κάθε είσοδο των δικαστηρίων και φραγμούς με κλούβες στις οδούς Δέγλερη και Κυρίλλου Λουκάρεως. Πιο πίσω, για... παν ενδεχόμενο, βρίσκονταν αύρες. Δεν καταγράφηκε ωστόσο κάποια ένταση.

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Συγκινητική συνάντηση Φύσσα - Μάγγου

Αντίθετα, επιπλέον ενδιαφέρον στην κινητοποίηση έδωσε ξανά η παρουσία της Μάγδας Φύσσα, η οποία κατά την είσοδό της στα δικαστήρια δήλωσε πως έχει τα ίδια αισθήματα με τότε, «προχωράμε», είπε, ζητώντας αυτό που ζητούσε και πριν, «την καταδίκη». Και εκείνη και ο πατέρας του Παύλου Φύσσα, Παναγιώτης Φύσσας, είχαν θερμή χειραψία με τον Γιάννη Μάγγο, πατέρα του Βασιλείου Μάγγου.

«Πότε πήγες πότες ήρθες, μωρέ;», τον ρώτησε η Μ. Φύσσα. Το περασμένο Σάββατο (11/6) ο Γ. Μάγγος μίλησε σε εκδήλωση για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στα Εξάρχεια, στο πλαίσιο της αναστήλωσης του μνημείου του, τη στιγμή που μένει στον Βόλο, ακολούθως τη Δευτέρα βρέθηκε στην πλατεία Ελευθερίας, στην πόλη του, για τη συγκέντρωση μνήμης στον γιό του, και μετά, για να παρίσταται εγκαίρως χθες στο Εφετείο, πήρε το πρώτο ΚΤΕΛ στις 4.30 τα ξημερώματα.

«Είμαστε σήμερα εδώ για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας ενάντια σ' αυτό το φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, είμαστε εδώ γιατί η θέση της Χρυσής Αυγής, μετά απ’ όλα αυτά που αποδείχτηκαν εις βάρος της ότι είναι εγκληματική οργάνωση, είναι στη φυλακή», δήλωσε στην ΑΥΓΗ.

Λίγο μετά τη διακοπή της δίκης, λίγο πριν τις 11 π.μ. (τα καλέσματα ξεκινούσαν από τις 8), η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε. Ο νέος δικαστικός μαραθώνιος είχε μόλις αρχίσει. Οι κινητοποιήσεις έξω από τα δικαστήρια θα συνεχιστούν. Όπως και στις γειτονιές. Όπως και σε πολλές ακόμη περιστάσεις που θα απαιτείται απάντηση στον δρόμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL