Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ευτυχώς που δεν γίναμε σοβιετία και πληρώνουμε τα χειρουργεία...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευτυχώς που δεν γίναμε σοβιετία και πληρώνουμε τα χειρουργεία...

Μητσοτάκης
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η μόνιμη επωδός των γαλάζιων στελεχών όταν ασκούν κριτική σε θέσεις που υπερασπίζονται τον δημόσιο τομέα είναι ότι η χώρα μετατρέπεται σε… σοβιετία. Αγαπημένη φρασεολογία, ιδιαίτερα στον χώρο της Υγείας. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), όταν ο Βασίλης-«το τζάμπα πέθανε»-Οικονόμου τις χαρακτήρισε «σοβιετία». Και ο Βασίλης Κικίλιας, όντας υπουργός Υγείας, απαντούσε «δεν είμαστε σοβιετία» στο αίτημα να μην πληρωθούν οι επιστρατεύσεις του ιδιωτικού τομέα την περίοδο της πανδημίας. Πηγαίνοντας αρκετά χρόνια πίσω, στο 1983, και στη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τα τότε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σχολίαζαν με αντίστοιχο τρόπο την εμβληματική νομοθετική πρωτοβουλία του Γιώργου Γεννηματά.

Ευτυχώς (ή δυστυχώς…) δεν γίναμε τελικά σοβιετία και έχουμε την ευκαιρία σήμερα να ακούμε απόψεις όπως αυτές που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο του ygeiamou. «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αποτελεί πάντα τον πυλώνα των παροχών Υγείας, αλλά κι αυτό θα πρέπει να δουλέψει περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Τα απογευματινά χειρουργεία, γιατί όχι; Αυτοί που μας ασκούν κριτική να μας εξηγήσουν που εδράζουν την κριτική αυτή. Ο πολίτης θα πληρώνει λιγότερο για ένα χειρουργείο που θα έκανε έτσι κι αλλιώς στον ιδιωτικό τομέα και τα χρήματα θα επιστρέφουν στο ΕΣΥ. Μιλάμε για πρόσθετες παροχές» - δηλώσεις του πρωθυπουργού που θα έκαναν και τον ΦρΊντριχ Χάγιεκ να ζηλέψει.

Ας τα πάρουμε ένα-ένα.

Πρώτον, αν το ΕΣΥ μπει στη διαδικασία να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η βασική του φιλοσοφία καταρρέει. Ο σκοπός του σήμερα είναι η ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη των αναγκών του ελληνικού πληθυσμού και όσων διαμένουν στην Ελλάδα μέσω της παροχής δωρεάν υπηρεσιών. Λειτουργώντας όμως με ιδιωτικούς όρους, ο σκοπός είναι πλέον το κέρδος. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Δεύτερον, για τα απογευματινά χειρουργεία η πραγματικότητα δεν είναι ότι «ο πολίτης θα πληρώνει λιγότερο για ένα χειρουργείο που θα έκανε έτσι κι αλλιώς στον ιδιωτικό τομέα», αλλά ότι ο πολίτης θα πληρώνει για κάτι που θα έπρεπε να είναι δωρεάν.

Τρίτον, το απογευματινό χειρουργείο δεν είναι πρόσθετη παροχή, είναι αυτονόητη ανάγκη και θα έπρεπε να παρέχεται από το κράτος.

Εν κατακλείδι, ο Κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά απειλεί τους πολίτες. Θες να μην μπεις στη μεγάλη λίστα των πρωινών χειρουργείων; Μπες στην απογευματινή, αλλά θα πληρώσεις. Λιγότερα απ’ όσα θα έδινες στον ιδιωτικό τομέα, αλλά αυτό δεν αλλάζει την αλλοίωση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ. Τουλάχιστον όμως δεν γίναμε σοβιετία, οπότε χαλάλι τα λεφτά των απογευματινών χειρουργείων…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL