Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Φωτιά στη Βούλα / Αντιπαράθεση δημάρχων στα αποκαΐδια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φωτιά στη Βούλα / Αντιπαράθεση δημάρχων στα αποκαΐδια

ΒΟΥΛΑ

Πυρά ανταλλάσσουν οι δήμαρχοι Ελληνικού - Αργυρούπολης και Γλυφάδας πάνω στα αποκαΐδια των ορεινών περιοχών του Υμηττού. Το πολύπαθο βουνό της Αττικής κάηκε για μια ακόμη φορά όχι τόσο από τους ισχυρούς ανέμους, όπως ισχυρίζονται οι κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά από την έλλειψη φύλαξής του και την εδώ και πολλά χρόνια συντονισμένη προσπάθεια οικοπεδοποίησής του.

Σε αυτό το επεισόδιο αντιδικιών, ο δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος εγκάλεσε τον δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου γιατί δεν έκοψε τα ξηρά χόρτα πέριξ του υποσταθμού υψηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ, που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Γλυφάδας.

Παιχνίδι εντυπώσεων

Στο μεταξύ, ο ΔΕΔΔΗΕ ισχυρίζεται ότι ουδεμία ευθύνη φέρει για το ξέσπασμα της φωτιάς στα αγριόχορτα του Υμηττού που βρίσκονται πέριξ του υποσταθμού. Κι ενώ είναι γνωστός ο κίνδυνος με τον υποσταθμό υψηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ στα σύνορα των δήμων Ελληνικού - Αργυρούπολης και Γλυφάδας, οι δήμαρχοι επιδόθηκαν χθες σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων για το ποιος καθάριζε καλύτερα τον χώρο από αγριόχορτα, προκειμένου να μην ξεσπάσει πυρκαγιά που θα επεκταθεί στις κατοικημένες περιοχές.

Ο δε δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, που είναι και πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (ΣΠΑΥ), ο οποίος συνιστά διαδημοτικό φορέα για την προστασία του βουνού, επέκρινε τον δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου για την επιλογή του να αποχωρήσει, το 2014, από τον φορέα, πράγμα που επηρέασε τα οικονομικά του φορέα όσο και την αγορά εξοπλισμού πυρόσβεσης.

«Ο ΣΠΑΥ δεν είναι πυροσβεστικό σώμα. Επικουρικά προσπαθεί να προστατεύσει τον Υμηττό μαζί με τους εθελοντές όλων των δήμων», αντέτεινε ο δήμαρχος Γλυφάδας Γ. Παπανικολάου. Αποκρούοντας τα πυρά για την επιλογή του, το 2014, να αποχωρήσει από τον Σύνδεσμο, υπογράμμισε ότι ως δήμος θα συνεχίσει να συνδράμει μαζί με τους εθελοντές για την προστασία του βουνού.

Εξήγησε πάντως ότι ο λόγος αποχώρησης από τον ΣΠΑΥ είναι ότι, παρά τις αθροιστικές εισφορές στο ύψος του 1 εκατ. ευρώ, δεν υπήρχε ανταποδοτικότητα για τον Δήμο Γλυφάδας και αντί εισφοράς στον Σύνδεσμο δαπάνησε 130.000 ευρώ για την αγορά πυροσβεστικών οχημάτων. «Εάν δεν κάναμε άμεση παρέμβαση με τα δικά μας οχήματα, τώρα η συζήτηση θα ήταν άλλη», τόνισε ο Γ. Παπανικολάου, παρότι το σύνολο της καταστροφής είναι στα 5.000 στρέμματα.

«Προσωπική πολιτική»

Με την επισήμανση ότι περί τα 100 οχήματα των δήμων, του ΣΠΑΥ και της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν στην περιοχή της Γλυφάδας και της Βούλας, ο δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος και πρόεδρος του ΣΠΑΥ επιχείρησε να καταρρίψει τους ισχυρισμούς του δημάρχου Γλυφάδας περί μη συνεισφοράς του διαδημοτικού Συνδέσμου στην πυρόσβεση του Υμηττού.

«Μόνο η ομάδα της Αργυρούπολης έσωσε 20 με 30 σπίτια. Ο δήμαρχος της Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης μπορεί να το επιβεβαιώσει», σημείωσε αναφερόμενος στους εθελοντές του ΣΠΑΥ που έσπευσαν να σβήσουν την φωτιά στον Υμηττό. «Ο Υμηττός είναι ενιαίος και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ένα μεμονωμένο οικόπεδο», υπογράμμισε ο Γ. Κωνσταντάτος λέγοντας πως ο Γ. Παπανικολάου «επιδιώκει να κάνει προσωπική πολιτική».

Πάντως, πέρα από τις κοκορομαχίες, αυτό που προκύπτει είναι ότι κάηκαν 5.000 στρέμματα στον Υμηττό, εκ των οποίων τα 3.300 στον Δήμο Γλυφάδας και τα 1.700 στον Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης. «Δυστυχώς, όμως, ήταν το βαρύ κόστος πρασίνου για την πόλη, καθώς κάηκαν σχεδόν 1.700 στρέμματα χαμηλής και μεσαίας δασικής βλάστησης. Η Δημοτική Αρχή και προσωπικά ο δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης δεσμεύτηκε για τις άμεσες και αναγκαίες ενέργειες, σε συνεργασία με το δασαρχείο, για την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου της περιοχής», ήταν το σχόλιο του δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL