Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Σε «σημείο βρασμού»...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε «σημείο βρασμού»...

ΚΛΙΜΑ

Σε «σημείο βρασμού» βρίσκεται ο κόσμος, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για τον πλανήτη. Το γεγονός επιβάλλει την αλλαγή της σχέσης της ανθρωπότητας με τη φύση και την αντιμετώπιση της κλιματικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης μέσα από την ανάληψη τολμηρών αποφάσεων, στη βάση των επιστημονικών δεδομένων. Αυτό είναι το συμπέρασμα της Έκθεσης του Περιβαλλοντικού Ινστιτούτου της Στοκχόλμης και του Ινδικού, μη κυβερνητικού, Συμβουλίου Ενέργειας Περιβάλλοντος και Νερού, με τίτλο «Στοκχόλμη + 50: ξεκλειδώνοντας ένα καλύτερο μέλλον».

Η Έκθεση δημοσιοποιήθηκε ενόψει της διεθνούς συνάντησης του ΟΗΕ στη Στοκχόλμη, την εβδομάδα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, με αφορμή τα 50 χρόνια από τη συνάντηση - ορόσημο του 1972 στη σουηδική πόλη. Τότε ο διεθνής οργανισμός είχε επιχειρήσει να θέσει ένα πλαίσιο δράσης και μια παγκόσμια ατζέντα για την ανθρωπότητα και το περιβάλλον, με τους επικεφαλής των κρατών να δεσμεύονται για την προστασία και την προώθηση της υγείας και της ευημερίας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.

Φέτος, στη σκιά των παγκόσμιων αρνητικών συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, ο στόχος είναι το «ξεκλείδωμα ουσιαστικής και συστημικής αλλαγής»: μια νέα αρχή για μια «δεκαετία δράσης» του ΟΗΕ, έτσι ώστε οι δεσμεύσεις κρατών και επιχειρήσεων για την κλιματική αλλαγή, τη βιοποικιλότητα και την προσαρμογή στην μετά την πανδημία ανάκαμψη να γίνουν πράξη... «Με πολλούς τρόπους, ο κόσμος βρίσκεται σε σημείο βρασμού, με ακραίες θερμοκρασίες στη Νότιο Ασία, με την κατακόρυφη αύξηση των τιμών της βενζίνης και των τροφίμων και με τον πόλεμο και τη σύγκρουση», παρατήρησε η επικεφαλής ερευνήτρια του Περιβαλλοντικού Ινστιτούτου της Στοκχόλμης Åsa Persson. 

«Κοιτάζοντας πίσω, ο κόσμος έχει αλλάξει πάρα πολύ αλλά όχι προς τις κατευθύνσεις στις οποίες καλούσε η Σύνοδος του ΟΗΕ τον Ιούνιο του 1972 για το ανθρώπινο περιβάλλον», σημειώνεται υπογραμμίζοντας ότι το «χάσμα είναι σημαντικό: έχει επιτευχθεί μόλις το 10% των παγκόσμιων περιβαλλοντικών στόχων». Ωστόσο «σήμερα είμαστε εξοπλισμένοι καλύτερα από ποτέ» καθώς υφίστανται όλα τα συστατικά για αλλαγή, από την υποστήριξη των πολιτών σε νέες πολιτικές ώς τις επιταχυνόμενες καθαρές τεχνολογίες.

Παρατηρείται όμως εντυπωσιακό έλλειμμα δράσης. «Στην έκθεσή μας προσπαθούμε να συνδέσουμε τη μεγάλη εικόνα ενός διασυνδεδεμένου πλανήτη, που χαρακτηρίζεται από σοβαρές κρίσεις ανισότητας, με την προοπτική του momentum για αλλαγή που διακρίνουμε στη δημόσια συνειδητοποίηση και τις τεχνολογίες - κλειδιά, για να περάσουμε από την επείγουσα κατάσταση στην πράξη»”, παρατήρησε η Persson. 

Έτσι, συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν ότι η μετασχηματιστική αλλαγή μπορεί να γίνει πράξη, κάνοντας τον βιώσιμο τρόπο ζωής την εύκολη επιλογή που προτιμούν οι πολίτες και οι κοινότητες και προωθώντας επιχειρηματικά μοντέλα που επικεντρώνονται στην παροχή υπηρεσιών και όχι στην κατασκευή προϊόντων. Συγκεκριμένα, η Έκθεση καλεί για βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών για την αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης και των υπόλοιπων κρίσεων, σε συνδυασμό με ισχυρή λογοδοσία εκείνων που αποτυγχάνουν να δράσουν.

«Χώρες, εταιρείες και πολίτες πρέπει να λογοδοτούν για τις πράξεις και την απραξία τους», σημειώνεται χαρακτηριστικά. «Χρειαζόμαστε νέους μηχανισμούς για την ανάπτυξη εποικοδομητικής λογοδοσίας, που να δίνουν κίνητρα και να οδηγούν σε τολμηρή δράση και αλλαγή». Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονται η αντικατάσταση του ΑΕΠ ως του μοναδικού μέσου για την καταμέτρηση της προόδου, με δείκτες σχετικά με τον «συμπεριληπτικό πλούτο» και την οικονομία της φροντίδας, η δημιουργία μόνιμου φόρουμ του ΟΗΕ για βιώσιμο τρόπο ζωής, η υλοποίηση παγκόσμιας εκστρατείας για εκπαίδευση των παιδιών βασισμένη στη φύση, η αλλαγή της καθημερινής σχέσης των ανθρώπων με τη φύση, με την ένταξή της στις πόλεις, η προστασία της ευζωίας των ζώων, η στροφή προς χορτοφαγική διατροφή κ.ά. 

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL