Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
ΣτΕ / Οριστικά αντισυνταγματικός ο νόμος Θεοδωρικάκου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣτΕ / Οριστικά αντισυνταγματικός ο νόμος Θεοδωρικάκου

ΣΤΕ
ΙΝΤΙΜΕ NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αντισυνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις μετεκλογικές αλλαγές της ΝΔ του 2019  για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα τη διάταξη για τον ορισμό αντιδημάρχων στις νησιωτικές δημοτικές κοινότητες μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ είναι ηχηρό «ράπισμα» κατά του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, καθώς άλλαξε τον νόμο «Κλεισθένη» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.  Η νομοθετική αλλαγή κρίθηκε από το ΣτΕ αντίθετη στο άρθρο 5 του Συντάγματος για το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι καθώς νοθεύει την εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων των νησιωτικών δημοτικών κοινοτήτων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Γ' τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) είχε κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο Θεοδωρικάκου, τον Απρίλιο όσον αφορά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή. Ήταν μια απόφαση κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη που έρχεται να προστεθεί στη σημερινή της Ολομέλειας. Είχαν κριθεί αντισυνταγματικές η μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα δημοτικά συμβούλια στις Οικονομικές Επιτροπές και στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής και η συγκρότηση των επιτροπών αυτών με πλειοψηφίες 3/5 υπέρ των παρατάξεων των δημάρχων.

Σήμερα με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Δημήτρη Σκαλστούνη και εισηγήτρια τη Σταυρούλα Κτιστάκη, έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η μεταβολή (νόμος 4623/2019) του τρόπου ανάδειξης αντιδημάρχου δημοτικού συμβουλίου Κοινότητας άνω των 300 κατοίκων αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019 καθώς είναι αντίθετη στο άρθρο 5 του Συντάγματος.

Επιπλέον, κρίθηκε ότι παραβιάζει τις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού και της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης του λαϊκού φρονήματος, που διέπουν και τις εκλογές για την ανάδειξη των αρχών των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης και απορρέουν από τα άρθρα 1, 4, 5,  51, 52 και 102 του Συντάγματος.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο δημοτικός σύμβουλος Σχοινούσας Νίκος Νομικός, μέλος της παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας» που ήρθε τρίτη σε δύναμη στις εκλογές για τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Διεκδικώντας το δικαίωμα να εκπροσωπήσει το νησί του –καθώς, με βάση τον «Κλεισθένη», θα έπρεπε να είναι αυτός αντιδήμαρχος Σχοινούσας– ο κ. Νομικός προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Το Γ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε με την υπ΄ αριθμ. 2037/2021 απόφασή του  ότι είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα η ρύθμιση με την οποία τροποποιήθηκε το πλαίσιο ορισμού αντιδημάρχων σε νησιωτικές δημοτικές ενότητες της χώρας. Και το θέμα έφτασε στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Σύμφωνα με την απόφαση ο νομοθέτης επεμβαίνει, μετά τη διεξαγωγή των εκλογών και μάλιστα σε χρόνο κατά τον οποίο έχουν ήδη εξαχθεί τα εκλογικά αποτελέσματα, στην ανάδειξη οργάνου διοίκησης Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την οποία είχε εξαρτήσει η ισχύουσα κατά τον χρόνο των εκλογών ρύθμιση από το εκλογικό αποτέλεσμα σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

«Η Ελλάδα χρειάζεται μια αλλαγή το βράδυ των εκλογών»

Για την οριστική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματική τη μετεκλογική αλλαγή νόμου από την κυβέρνηση της ΝΔ, ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Ζαχαριάδης και ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών & υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, τονίζουν ότι αρχίζει να ξετυλίγεται, σε επίπεδο Ολομέλειας πλέον, το κουβάρι των αντισυνταγματικών τροποποιήσεων μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Υπογραμμίζουν ότι η αρχή έγινε με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (1189/2022) - και αναμένονται οι αποφάσεις της Ολομέλειας για τις παραπεμπτικές αποφάσεις 760/2022 και 2366/2021 - με την οποία κρίθηκε αντίθετη προς το Σύνταγμα η τροποποίηση ρύθμισης για τον ορισμό Αντιδημάρχου μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών σε νησιωτικές δημοτικές κοινότητες.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, η  Νέα Δημοκρατία, μόλις πριν τέσσερις ημέρες, δια στόματος του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Πέτσα σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης που είχαν καταθέσει οι δύο τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κουνούσε το δάχτυλο, λέγοντας ότι αναμένουν τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ.  «Τώρα που ξεκίνησαν να εκδίδονται αποφάσεις περί αντισυνταγματικών νομοθετημάτων της κυβέρνησης, ελπίζουμε να μην σταλούν για μετάφραση και χαθούν και εκεί τα καίρια σημεία. Δυστυχώς, όμως, η χώρα μας και η Αυτοδιοίκηση τα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας φαίνονται χαμένοι στη μετάφραση».

«Η Ελλάδα, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες χρειάζονται μια αλλαγή όχι μετεκλογική, αλλά το βράδυ των εκλογών» σημειώνουν Ζαχαριάδης και Χατζηγιαννάκης τονίζοντας ότι «χρειάζονται νέα προοδευτική προοπτική με σεβασμό στη Δημοκρατία, στου Θεσμούς, στους Πολίτες. Χρειάζονται τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στη διακυβέρνηση του τόπου».

Πάνος Σκουρλέτης: Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου μας επιβεβαίωσε

Νόθευση της λαϊκής βούλησης στην Αυτοδιοίκηση από την κυβέρνηση της ΝΔ, έκρινε η Ολομέλεια του ΣτΕ τονίζει σε δήλωση του ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης και νυν Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η απόφαση υπ’ αρ. 1189/2022, του ΣτΕ είναι η πρώτη από μια σειρά σχετικών αποφάσεων που αναμένονται, έκρινε οριστικά ως αντισυνταγματική την τροποποίηση της ρύθμισης του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» (ν. 4555/2018) για τον ορισμό Αντιδημάρχων στις νησιωτικές δημοτικές κοινότητες μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών.

Όπως τονίζει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, «οφείλουμε να θυμίσουμε στον τότε Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο και την κυβέρνηση της ΝΔ, ότι ο πρώτος έλεγχος για τη συνταγματικότητα ενός νόμου γίνεται στη Βουλή πριν την ψήφιση των νομοσχεδίων. Σε αυτό το πλαίσιο είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως, ως οφείλαμε, την κυβέρνηση και τον υπουργό ότι οι τροποποιήσεις για το «ξήλωμα» του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ με άμεση εφαρμογή και ενώ είχαν εξαχθεί τα εκλογικά αποτελέσματα, παραβίαζαν το Σύνταγμα και την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας»

«Ήταν όμως τέτοια η σπουδή για την κατάργηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, που η κυβέρνηση έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις δικές μας ενστάσεις και έκανε το Σύνταγμα «κουρελόχαρτο».

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου μας επιβεβαίωσε, υπογραμμίζει ο Π. Σκουρλέτης. Και ως προς τους ισχυρισμούς μας για νόθευση της λαϊκής βούλησης και όσον αφορά τα έωλα επιχειρήματα περί «κυβερνησιμότητας», τα οποία η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι δεν συνιστούν λόγο υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, τον οποίο πρόταξε τότε η κυβέρνηση. Πριν καν προλάβει να εφαρμοστεί ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» και αξιολογηθεί στην πράξη, η κυβέρνηση προχώρησε σε αλλαγές όχι για να ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές, αλλά ανατρέποντας, αντισυνταγματικά και αντιδημοκρατικά, τα ίδια τα εκλογικά αποτελέσματα και αλλοιώνοντας τη λαϊκή βούληση.

Σύμφωνα με τον Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, ο νόμος «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ», στο γενικότερο πλαίσιο της αναλογικής συγκρότησης των Δημοτικών Συμβουλίων και εισάγοντας την κουλτούρα των συνεργασιών μεταξύ των διαφορετικών παρατάξεων, προέβλεπε επίσης ότι ως αντιδήμαρχοι μπορούν να οριστούν δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις δημοτικές παρατάξεις και όχι μόνο από εκείνη του Δημάρχου, όπως ίσχυε πριν, εφόσον εξασφαλιζόταν η έγκριση της πλειοψηφίας των συμβούλων της παράταξης στην οποία ανήκε ο αντιδήμαρχος.

«Αυτού του είδους οι διατάξεις, όμως, ήταν… πολύ δημοκρατικές για την κυβέρνηση» υπογραμμίζει ο Π. Σκουρλέτης, η οποία «επιδόθηκε σε ένα αντισυνταγματικό όργιο αλλαγών, οι οποίες δεν άντεξαν στον χρόνο. Δυστυχώς και οι επιπρόσθετες αλλαγές της κυβέρνησης της ΝΔ για το εκλογικό σύστημα σηματοδότησαν την επιστροφή της Αυτοδιοίκησης στο παρελθόν, σε ένα πλειοψηφικό σύστημα και μάλιστα όχι απόλυτης πλειοψηφίας, που αγνοεί πλήρως τις αρχές στις οποίες εδράζονται η δημοκρατική νομιμοποίηση και η λαϊκή κυριαρχία.»

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL