Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
Γιώργος Πατούλης / Προμήθεια 98,29 εκατ. ευρώ για την ανακύκλωση χωρίς βασικές υποδομές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Πατούλης / Προμήθεια 98,29 εκατ. ευρώ για την ανακύκλωση χωρίς βασικές υποδομές

ΠΑΤΟΥΛΗΣ

Με τυμπανοκρουσίες ανακοίνωσε χθες ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης την έγκριση από το υπουργείο Ανάπτυξης της χρηματοδότησης ύψους 98,29 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014 -2020 για τον εξοπλισμό ανακύκλωσης, χωρίς να υπάρχουν οι υποδομές επεξεργασίας των ανακυκλώσιμων υλικών. Πρόκειται για την προμήθεια που εντάσσεται στη συμφωνία - πλαίσιο την οποία συνέταξε ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και οι 50 από τους 66 δήμους της Αττικής υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση.

Η συμφωνία - πλαίσιο είχε περάσει το 2021 από το μικροσκόπιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς αρχικώς δεν προσδιοριζόταν με ποιο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων θα γινόταν η προμήθεια, μιας που είχε λήξει η ισχύς του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) που είχε εγκριθεί επί διοίκησης Δούρου. Επίσης, δεν είχε υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΕΔΣΝΑ και των 2/3 του συνόλου των δήμων της Αττικής, ενώ δεν είχαν προσδιοριστεί επακριβώς οι ανάγκες των δήμων. Παράλληλα, δεν είχε προσδιοριστεί η πηγή χρηματοδότησης. Ακολούθως, απορρίφθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο ένα τμήμα του διαγωνισμού και επιφυλάξεις διατυπώθηκαν για το ισόποσο δικαίωμα προαίρεσης, περιορίζοντας την προμήθεια στα 150 εκατ. ευρώ από 223,5 εκατ. ευρώ. 

 Η αναδίπλωση Πατούλη

Τελικώς, χθες, ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ανακοίνωσε ότι εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 2014 - 2020 οι προμήθειες εξοπλισμού ανακύκλωσης για τους 50 από τους 66 δήμους, ύψους 98,29 εκατ. ευρώ. Από τις πράξεις ένταξης των προμηθειών προς χρηματοδότηση προκύπτει ότι ο σχεδιασμός για την προμήθεια βασίζεται στο ΠΕΣΔΑ επί διοίκησης Δούρου, παρότι ο Γ. Πατούλης το είχε λοιδορήσει και υποτιμήσει, επιχειρώντας να εκπονήσει ένα νέο, το οποίο ακόμη είναι σε φάση έγκρισης. 

Η κατανομή των 98,29 εκατ. ευρώ αφορά πέντε (5) έργα ανακύκλωσης του ΕΔΣΝΑ με σκοπό την ανάπτυξη της διαλογής στην πηγή και έχει ως εξής: Για την Π.Ε. Δυτικού Τομέα και την Π.Ε. Δυτικής Αττικής αντιστοιχούν 16,9 εκατ. ευρώ για 28.860 τόνους ανακυκλώσιμων απορριμμάτων ανά έτος. Για την Π.Ε. Ανατολικού Τομέα αντιστοιχούν 18 εκατ. ευρώ για 28.860 τόνους ανά έτος. Για την Π.Ε. Βορείου Τομέα αντιστοιχούν 25,03 εκατ. ευρώ για 29.843 τόνους ανά έτος. Για την Π.Ε. Κεντρικού και Π.Ε. Νότιου Τομέα αντιστοιχούν 25,34 εκατ. ευρώ για 27.541 τόνους ανά έτος και για την Π.Ε. Πειραιώς και Νήσων αντιστοιχούν 12,9 εκατ.ευρώ για 13.608 τόνους ανά έτος.

«Βάζουμε τις βάσεις για να πάψουμε στο άμεσο μέλλον οριστικά να θάβουμε σκουπίδια», επανέλαβε ο Γ. Πατούλης προσθέτοντας: «Αλλάζουμε το τοπίο στην ανακύκλωση, αναδεικνύουμε τους πολίτες πρωταγωνιστές παρέχοντας στους δήμους σύγχρονα εργαλεία, που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τον δύσκολο στόχο του 55% ανακύκλωση ώς το 2025».

Ανοιχτά ερωτήματα 

Όμως, πέρα από τις τυμπανοκρουσίες Πατούλη, παραμένουν ανοιχτά τα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος, μιας που η απορρόφηση των 98,29 εκατ. ευρώ πρέπει να γίνει το αργότερο έως την 31η Δεκεμβρίου 2023 και ουδεμία καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών έχει γίνει, προκειμένου ο εξοπλισμός να αποφέρει τα πρώτα αποτελέσματα.

Στο μεταξύ, οι δήμοι πρέπει να επεξεργαστούν εκ νέου το περιεχόμενο των προγραμματικών συμβάσεων που είχαν υπογράψει με τον ΕΔΣΝΑ, καθώς σε αρκετές δεν περιγράφονταν επακριβώς οι ανάγκες σε εξοπλισμό ανακύκλωσης. Παράλληλα, ανακύπτει σοβαρό ζήτημα με τη χωροθέτηση μεγάλων εγκαταστάσεων ανακύκλωσης, όπως είναι τα πολύκεντρα ανακύκλωσης, καθώς σε πυκνοδομημένες περιοχές οι ελεύθεροι και μεγάλοι χώροι εκλείπουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Καλλιθέας επί του πάρκου Χαροκόπου, όπου η δημοτική αρχή, χωρίς να έχει έγκριση από την Πολεοδομία, καρατόμησε τα λιγοστά δέντρα για να τοποθετήσει τη βιομηχανικού τύπου εγκατάσταση γνωστής εταιρείας ανακύκλωσης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL