Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C23.2°C
5 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.7°C
5 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.7°C19.4°C
4 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.3°C22.8°C
5 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.9°C
4 BF 26%
Κορωνοϊός / Ξεκινά το καλοκαίρι με ατομική ευθύνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Ξεκινά το καλοκαίρι με ατομική ευθύνη

ΜΑΣΚΑ

Τέλος και επίσημα η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους από σήμερα, γεγονός που σηματοδοτεί ένα ακόμα καλοκαίρι ατομικής ευθύνης. Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Θάνος Πλεύρης, οι μάσκες καταργούνται σε όλους τους εσωτερικούς χώρους - πλην νοσοκομείων, μονάδων φροντίδας και μέσων μαζικής μεταφοράς αστικού τύπου.

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας παραδέχεται στις δημόσιες εμφανίσεις του ότι η χαλάρωση των μέτρων είναι παροδική και οι περιορισμοί θα επανεξεταστούν τον Σεπτέμβριο. Είναι χαρακτηριστική δε η βεβαιότητα με την οποία προεξοφλεί την πίεση που θα δεχτεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας το φθινόπωρο. Με πρόφαση τη μείωση των σκληρών δεικτών και τη χαμηλή πληρότητα στις ΜΕΘ, η κυβέρνηση αποφάσισε να άρει τα όποια μέτρα έχουν απομείνει, παρότι οι επιστήμονες (Έλληνες και ξένοι) και το ECDC προειδοποιούν ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί.

Επίσης, όπως έχει προεξοφλήσει ήδη ο Θάνος Πλεύρης, η Επιτροπή σήμερα θα συζητήσει το πρωτόκολλο των πλοίων και αναμένεται να αποφασίσει την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι για ακόμα μία χρονιά η κυβέρνηση λειτουργεί με οικονομικά κριτήρια και όχι υγειονομικά. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι οι μονάδες Υγείας στα νησιά δεν είναι προετοιμασμένες να υποδεχτούν τον μεγάλο όγκο πληθυσμού που θα τα επισκεφθεί.

Στο Δημόσιο οι συνταγογραφήσεις 

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι η συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες θα γίνεται μόνο από ιατρούς δημόσιων νοσοκομείων και δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από 1η Ιουλίου. Η συγκεκριμένη απόφαση έχει πάρει συνεχείς παρατάσεις, αφενός λόγω των αντιδράσεων από τους υγειονομικούς φορείς, αφετέρου επειδή τα νοσοκομεία του δημόσιου συστήματος Υγείας δεν είναι έτοιμα να αντεπεξέλθουν στην πίεση.

Όπως μεταφέρουν στην ΑΥΓΗ γιατροί που υπηρετούν στο ΕΣΥ, η συγκεκριμένη απόφαση θα φέρει τεράστιο βάρος στο δημόσιο σύστημα και θα επιβαρύνει εκ νέου τις ήδη επιβαρυμμένες λίστες, καθυστερώντας επιπλέον τις -απαραίτητες για την υγεία των ασθενών- διαγνώσεις.

Ο Θάνος Πλεύρης, θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υπέγραψε χθες απόφαση που προβλέπει εξαιρέσεις για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αυτές αφορούν ανασφάλιστους έως 18 ετών, ανασφάλιστους ασθενείς με αναπηρία, ανασφάλιστους ασθενείς με παθήσεις, περιλαμβανόμενες στον «Κατάλογο παθήσεων, τα φάρμακα των οποίων χορηγούνται με μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου», όπως τροποποιήθηκε και έκτοτε ισχύει, καθώς και οι ανασφάλιστοι ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS). Τέλος, η εξαίρεση αφορά όλα ανεξαιρέτως τα εμβόλια σε όλους ανεξαιρέτους τους ανασφάλιστους.

Εφόσον, πάντως, ένας ασθενής επιλέξει να κάνει συνταγογράφηση σε ιδιώτη, επειδή είναι επείγουσα η κατάσταση, θα συμμετέχει 100% στο κόστος!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL