Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Αστυνομική βία / Αυξήθηκαν οι επιθέσεις κατά μεταναστών και προσφύγων το 2021
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αστυνομική βία / Αυξήθηκαν οι επιθέσεις κατά μεταναστών και προσφύγων το 2021

ΜΑΤ και πρόσφυγες
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Τάση άσκησης βίας κατά προσφύγων και μεταναστών από ένστολους καταγράφηκε για το 2021, σύμφωνα τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την καταγραφή περιστατικών βίας με ρατσιστικό κίνητρο για το προηγούμενο έτος, από το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

Την Πέμπτη, το Δίκτυο παρουσίασε την ετήσια έκθεση του στην οποία αναφέρεται ότι το φαινόμενο της αστυνομικής βίας με ρατσιστικό κίνητρο παρουσιάζει αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια (2018-2021) και δη εντός της περιόδου της πανδημίας.

«Η αποστροφή για τη διαφορετικότητα και η ανάπτυξη μίας υπεραπλουστευμένης αντίληψης για τους δεσμούς αίματος μεταξύ των πολιτών ενός Κράτους», αποτυπώθηκε σε περιστατικά κατά ατόμων που θεωρούνται “λιγότερο” Έλληνες, σύμφωνα με το Δίκτυο το οποίο χαρακτηρίζει εμβληματική την υπόθεση του θανάτου του Ν. Σαμπάνη από αστυνομικά πυρά στο Πέραμα.

Για μια ακόμη χρονιά, το Δίκτυο διαπίστωσε ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα γίνονται στόχος ευρείας κατηγορίας δραστών, η οποία περιλαμβάνει πολίτες, δημόσιους υπαλλήλους και ένστολους, ακόμα και μέλη της οικογένειάς τους. Η στοχοποίηση τονίζει το Δίκτυο εντάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας με κυρίαρχα τα μοτίβα της ενδοοικογενειακής βίας αλλά και παρενοχλητικών συμπεριφορών κατά τον έλεγχο μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Ωστόσο, αξιοσημείωτη είναι η μείωση των περιστατικών οργανωμένης ρατσιστικής βίας, στην οποία «σίγουρα συνέβαλε η δικαστική απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης στα τέλη του 2020».

Παράλληλα, το Δίκτυο επισημαίνει ότι επειδή το συγκεκριμένο μοτίβο επιθέσεων φαίνεται να βρίσκει εφαρμογή σε άλλα πλαίσια στοχοποίησης, όπως εντός σχολικού περιβάλλοντος, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη διαρκούς εγρήγορσης από τις αρμόδιες αρχές, ώστε να εστιάσουν σε πολιτικές αποτελεσματικής πρόληψης και καταπολέμησης οποιασδήποτε σχετικής τάσης οργανωμένης βίας.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε την παρουσίαση της 10ης έκθεσης του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας αναγνωρίστηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί την τελευταία δεκαετία ως προς την ανάδειξη και την τεκμηρίωση των περιστατικών βίας με ρατσιστικό κίνητρο, καθώς και ο σημαντικός ρόλος του Δικτύου σε αυτή την κατεύθυνση.

rvrn.org

Επισημάνθηκε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού και ότι είναι ανάγκη να προτεραιοποιηθεί από την πλευρά των αρμόδιων Αρχών η προώθηση ενός αποτελεσματικού συστήματος υποστήριξης και προστασίας των θυμάτων εγκλημάτων ευρύτερα, αλλά και των θυμάτων με ιδιαίτερες ευαλωτότητες όπως στις περιπτώσεις ρατσιστικής ή έμφυλης βίας, ανεξάρτητα από την καταγγελία ή όχι του περιστατικού βίας.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τα 72 περιστατικά ρατσιστικής βίας που καταγράφηκαν κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2021:

  • Σε 28 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες, πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο, λόγω εθνικής καταγωγής, θρησκείας ή/και χρώματος, καθώς και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της σύνδεσής τους με πρόσφυγες και μετανάστες. Σε ένα εκ των περιστατικών στοχοποιήθηκαν ταυτόχρονα πρόσφυγες λόγω εθνικής καταγωγής και ένας ανήλικος Έλληνας πολίτης λόγω εθνοτικής καταγωγής.
  • Σε 5 περιστατικά στοχοποιήθηκαν Έλληνες πολίτες λόγω εθνοτικής καταγωγής.  
  • Σε 2 περιστατικά στοχοποιήθηκαν εβραϊκοί ιεροί χώροι.
  • Σε 36 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤKI+ άτομα καθώς και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της σύνδεσής τους με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Σε τρία από τα εν λόγω περιστατικά στοχοποιήθηκαν πρόσφυγες λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.
  • Σε 1 περιστατικό η στοχοποίηση αφορά στην αναπηρία.
  • Σε 19 περιστατικά, τα θύματα δήλωσαν ότι έχουν βιώσει ξανά ρατσιστική βία, ενώ σε 39 περιστατικά η επίθεση τελέστηκε από ομάδα (τουλάχιστον 2 ατόμων).

Αναφορικά δε με το προφίλ των δραστών καταγράφηκε ότι:

  • Σε 43 περιστατικά συμμετείχαν πολίτες.
  • Σε 7 περιστατικά οι δράστες ήταν δημόσιοι λειτουργοί.
  • Σε 20 περιστατικά οι θύτες ήταν ένστολοι.
  • Σε 1 περιστατικό ο θύτης ήταν εργοδότης σε αγροτικές εργασίες και, με βάση τη μαρτυρία του θύματος, αστυνομικός στο επάγγελμα.
  • Σε 1 περιστατικό, που φαίνεται να κατέληξε σε άτυπη αναγκαστική επιστροφή στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, τα θύματα δέχτηκαν επίθεση με την άφιξή τους στη στεριά από ομάδα κουκουλοφόρων που επέβαιναν σε αυτοκίνητα και μηχανάκια.

Από τα περιστατικά που κατέγραψε το Δίκτυο, η πρόσβαση των θυμάτων στην καταγγελία διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για 1 περιστατικό είχε γίνει καταγγελία στην αστυνομία κατά την καταγραφή του.
  • Για 1 περιστατικό είχε γίνει αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη.
  • Για 5 περιστατικά είχε κινηθεί η ποινική διαδικασία.
  • Σε 8 περιστατικά το θύμα δήλωσε κατά την καταγραφή ότι δεν είχε καταγγείλει ακόμα το περιστατικό, αλλά θα ήθελε να προβεί σε καταγγελία.
  • Σε 46 περιστατικά, το θύμα δήλωσε ότι δεν ήθελε να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες λόγω φόβου, έλλειψης εμπιστοσύνης προς τις Αρχές ή λόγω της γραφειοκρατίας.

Αναλυτικά η Ετήσια Έκθεση του Δικτύου για το 2021

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL