Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Νομοσχέδιο Κεραμέως / Βάζει «μαχαίρι» στις αρμοδιότητες των πρυτάνεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νομοσχέδιο Κεραμέως / Βάζει «μαχαίρι» στις αρμοδιότητες των πρυτάνεων

Κεραμέως
EUROKNISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με φόντο τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του πρύτανη και την επαναφορά του θεσμού των Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ, αναμένεται η αυριανή παρουσίαση του νέου νόμου-πλαίσιο για τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το alfavita.gr η υπουργός Παιδείας προσανατολίζεται στην «αποψίλωση» αρμοδιοτήτων του πρύτανη. Παράλληλα οι ο πρύτανης δεν θα ψηφίζεται από τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ, αλλά θα διορίζεται από το Συμβούλιο Διοίκησης του Ιδρύματος.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες του ίδιου μέσου αναφέρουν ότι με βάση το νέο νόμο Κεραμέως η συγκρότηση των Συμβουλίων Διοίκησης θα γίνεται με εκλογή των εσωτερικών μελών από τους πανεπιστημιακούς του κάθε ιδρύματος. Επίσης τα εσωτερικά μέλη θα επιλέγουν τα υπόλοιπα, λεγόμενα «εξωτερικά» μέλη -που θα προέρχονται από ελληνικά ή και ξένα ιδρύματα, όπως γινόταν και επί Διαμαντοπούλου. 

Η διαφορά είναι όμως ότι τα Συμβούλια Διοίκησης στη συνέχεια θα επιλέγουν τον πρύτανη του ιδρύματος ο οποίος δεν θα εκλέγεται από τους πανεπιστημιακούς όπως γίνεται τώρα. Υπενθυμίζεται ότι παλιότερα στις πρυτανικές εκλογές συμμετείχαν και οι φοιτητές.

Εάν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, η αρμοδιότητες του πρύτανη -και κατ' επέκταση του πρυτανικού συμβουλίου- αποδυναμώνονται καθώς θα έχουν να κάνουν κυρίως με ακαδημαϊκά θέματα.

Τις καίριες αποφάσεις για την πορεία των ΑΕΙ θα τις λαμβάνουν τα Συμβούλια, ενώ ουσιαστική διοίκηση θα ασκεί και ο γραμματέας - μάνατζερ που σχεδιάζεται, στη λογική του επιχειρηματικού πανεπιστημίου που επιθυμεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μετά από την παρουσίασή του, ενώ οι πρυτάνεις των ΑΕΙ αναμένεται να συγκαλέσουν έκτακτη Σύνοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL