Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C15.8°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.6°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.1°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
3 BF 55%
Υπουργείο Περιβάλλοντος / Λόγια χωρίς αντίκρισμα ξανά για το πυρόπληκτο Μάτι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Περιβάλλοντος / Λόγια χωρίς αντίκρισμα ξανά για το πυρόπληκτο Μάτι

Το Μάτι

Xωρίς, ακόμη, το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το πυρόπληκτο Μάτι να έχει θεσμοθετηθεί με Προεδρικό Διάταγμα, αυτό που η κυβέρνηση έταζε ότι θα έχει εκδοθεί από τον Οκτώβριο του 2020, και παρά το πλήθος των παρατηρήσεων που διατύπωσε επί του σχεδίου Π.Δ. πρόσφατα το ΣτΕ, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σπεύδει να πανηγυρίσει.

Με αφορμή την εκκίνηση υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας, από χθες έως στις 23 Ιουνίου, στο πλαίσιο του υπό εκπόνηση ρυμοτομικού σχεδίου στις περιοχές πολεοδόμησης σε τμήματα των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας-Πικερμίου, σε χθεσινή του ανακοίνωση ισχυρίζεται πως «πραγματοποιείται ένα σημαντικό βήμα για την ανοικοδόμηση και τη δημιουργία υποδομών στην πυρόπληκτη περιοχή». Ανακοίνωση που ξεπατικώνει τμήμα τής πρόσκλησης που δημοσιοποίησαν προς τους πολίτες την περασμένη Πέμπτη 19 Μαΐου οι δύο δήμοι. Με αυτήν καλούνται οι κύριοι και νομείς των ακινήτων που βρίσκονται εντός των ορίων των «περιοχών βιώσιμης πολεοδόμησης» και συγκεκριμένα των Πολεοδομικών Ενοτήτων MΠΕ1 Αγία Μαρίνα και MΠΕ2 Μάτι του Δήμου Μαραθώνα, καθώς και ΡΠΕ1 Κόκκινο Λιμανάκι, ΡΠΕ2 Σκουφέικα και ΡΠΕ3 Πευκώνας του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου (όπως απεικονίζονται στο κτηματογραφικό διάγραμμα που αναρτάται στις ιστοσελίδες των δήμων) να υποβάλουν τις προβλεπόμενες δηλώσεις ιδιοκτησίας με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και νομιμοποιητικά έγγραφα.

Υπενθυμίζεται ότι το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με το 60 σελίδων Πρακτικό Επεξεργασίας «Έγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) στην πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας-Πικερμίου, αντίστοιχα, καθορισμός ζωνών βιώσιμης πολεοδόμησης και ζωνών εκτός πολεοδόμησης, χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης, περιβαλλοντική έγκριση του ΕΠΣ και επικύρωση καθορισμού οριογραμμών ρεμάτων» απαιτεί σειρά αλλαγών, διαγραφών, προσθηκών και αναδιατυπώσεων. Μεταξύ αυτών να διασφαλιστεί στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος η αύξηση της προσπελασιμότητας του παράκτιου μετώπου σε όλο του το μήκος. Επίσης, σε εφαρμογή του άρθρου 24 συντάγματος για το περιβάλλον, να απαγορευθούν οι οικοδομικές εργασίες εντός της ζώνης πλημμύρας των ρεμάτων και εντός της ζώνης των γραμμών οριοθέτησης και να επιβληθεί η κατεδάφιση υφιστάμενων κτηρίων. Την περιοχή διατρέχουν οκτώ ρέματα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL