Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.6°C
2 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C14.1°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.9°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.8°C14.1°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.5°C
2 BF 100%
Ιστορίες χωρίς φωνή / Αίμα αλόγων για περισσότερο μπέικον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιστορίες χωρίς φωνή / Αίμα αλόγων για περισσότερο μπέικον

ΑΛΟΓΑ

Για χρόνια τα άλογα στην Ισλανδία αποτελούσαν ένα ακόμη ζώο στην υπηρεσία της ανθρώπινης διατροφής και αντιμετωπίζονταν σαν ένα κομμάτι κρέας μέχρι που η «επιστήμη» έκανε το θαύμα της και άλλαξε τη χρήση των συγκεκριμένων ζώων σε κάτι πολύ πιο διεστραμμένα επικερδές. Ήταν η επιστήμη που έδειξε πως το αίμα μιας εγκύου φοράδας αξίζει πολύ περισσότερο από το κρέας της.

Ήταν η επιστήμη που ανακάλυψε πως μια ορμόνη -η χοριακή γοναδοτροπίνη- που περιέχεται στο αίμα μιας εγκύου φοράδας αποτελεί το βασικό συστατικό ενός σκευάσματος που χρησιμοποιείται από τη βιομηχανική χοιροτροφία για την επιτάχυνση του οίστρου στις αναπαραγωγικές χοιρομητέρες λίγες μόλις μέρες μετά τον τοκετό.

Με απλά λόγια, όταν ένα θηλυκό γουρούνι γεννήσει, αμέσως μετά του χορηγείται η γοναδοτροπίνη της εγκύου φοράδας και έτσι μπορεί να υποστεί άμεσα μια νέα τεχνητή γονιμοποίηση ώστε να μην χαθεί καθόλου παραγωγικός χρόνος και να μπορεί να χρησιμεύει σαν μια αναπαραγωγική μηχανή που γεννάει ασταμάτητα μέχρι εξαντλήσεως. Το αίμα ενός αλόγου είναι αυτό που βοηθάει ώστε η ανθρώπινη αγορά να μην ξεμένει ποτέ από μπέικον, λουκάνικα και χοιρινές μπριζόλες.

Σήμερα, στην Ισλανδία, έχουν καταμετρηθεί 119 φάρμες αίματος που εκμεταλλεύονται με τον πιο βάρβαρο τρόπο περίπου 5.500 ημιάγρια ισλανδικά άλογα. Τα πουλάρια στην Ισλανδία είναι απλώς ένα φτηνό υποπροϊόν της επιχείρησης του αίματος. Οι εκτροφείς αλόγων κερδίζουν περίπου τέσσερις φορές περισσότερα για το αίμα μιας φοράδας από ό,τι για το πουλάρι της καθώς υπολογίζεται πως για κάθε 100 γραμμάρια ορμόνη κερδίζουν περίπου 1.000 ευρώ.

Η πρακτική της αφαίμαξης των εγκύων είναι να τους αφαιρούν πέντε λίτρα αίμα την εβδομάδα μετά την τεσσαρακοστή ημέρα κύησης και για διάστημα δύο μηνών. Αν και οι εταιρείες που διαχειρίζονται τη συγκεκριμένη ορμόνη και την διοχετεύουν σε Μεγάλη Βρετανία και Ε.Ε. ονομάζουν τα θηλυκά αυτά ζώα «δωρήτριες φοράδες», η αλήθεια είναι πως τίποτα το εθελοντικό δεν υπάρχει στο μαρτύριο και στον πόνο που βιώνουν τα αισθανόμενα αυτά όντα. Τα βίντεο ακτιβιστών που έχουν καταγράψει το τι συμβαίνει στις «φάρμες αίματος» είναι ανατριχιαστικά, καθώς οι προσπάθειες των φοράδων να αποφύγουν την αφαίμαξη αντιμετωπίζονται με άγριο και βάρβαρο τρόπο.

Τα βίντεο που έχουν σταλεί και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. καταγράφουν εργάτες στις φάρμες αίματος να χτυπούν τις φοράδες με ηλεκτροφόρες ράβδους στα γεννητικά τους όργανα. Όταν οι φοράδες ακινητοποιούνται, τους τοποθετούν φλεβοκαθετήρες και παρότι η αφαίμαξη κρατά περίπου δέκα λεπτά τα ζώα, όπως δείχνουν τα βίντεο, καταρρέουν από την εξάντληση.

Όταν η συνολική διαδικασία της αφαίμαξης ολοκληρωθεί, οι φοράδες υπόκεινται σε τεχνητή άμβλωση είτε με ενέσεις είτε από το χέρι ενός εργάτη που εισέρχεται στο ζώο και σπάει τον αμνιακό σάκο, απομακρύνονται από τις φάρμες και επιστρέφουν προσωρινά στην άγρια φύση, όπου, χωρίς την παραμικρή φροντίδα ή παρακολούθηση από κτηνιάτρους, θα πρέπει μόνες να ανακάμψουν ώς την επόμενη τεχνητή γονιμοποίηση και εγκυμοσύνη. Αυτή είναι μια ιστορία που οι πρωταγωνιστές της δεν μπορούν να μας την πουν γιατί δεν έχουν φωνή να την πουν. Ας γίνουμε η φωνή τους.

ΑΛΟΓΟ

Η Ε.Ε. καλείται να πάρει θέση

Στις αρχές του 2021 και όταν δημοσιοποιήθηκαν τα ανατριχιαστικά βίντεο από τις φάρμες αίματος κατατέθηκε ένα νομοσχέδιο στο ισλανδικό Κοινοβούλιο, που ζητούσε την απαγόρευση της συλλογής αίματος από έγκυες φοράδες. Το νομοσχέδιο βρίσκεται υπό αξιολόγηση από κοινοβουλευτική επιτροπή. Ταυτόχρονα, μια ομάδα εργασίας που συστάθηκε από τον υπουργό Γεωργίας εξετάζει τη νομική βάση και τον οικονομικό αντίκτυπο της δραστηριότητας και υποτίθεται ότι θα δημοσιεύσει τα πορίσματα και τις συστάσεις της έως τον Ιούνιο του 2022. Την ίδια ώρα, χιλιάδες πολίτες από όλη την Ευρώπη ζητούν από την Ε.Ε. να σταματήσει την εισαγωγή της (χοριακής γοναδοτροπίνης) PMSG ως προϊόντος που προέρχεται από τη βάναυση κακοποίηση αισθανόμενων όντων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL