Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Ανεμογεννήτριες στην Άνδρο / Πρωτοφανής μεθόδευση Σκρέκα για να προσπεραστεί η προσωρινή απαγόρευση του έργου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανεμογεννήτριες στην Άνδρο / Πρωτοφανής μεθόδευση Σκρέκα για να προσπεραστεί η προσωρινή απαγόρευση του έργου

ΣΚΡΕΚΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Προκαλεί το δημόσιο αίσθημα η μεθόδευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, για την υποστήριξη εταιρείας που εγκαθιστά ανεμογεννήτριες, κόντρα στο νόμο, την κοινότητα της Άνδρου και την προστατευόμενη πανίδα του νησιου. Το χρονολόγιο των τελευταίων εξελίξεων είναι σαφές:

24 Μαρτίου 2022: Απόφαση για άμεση, προσωρινή διακοπή κατασκευής αιολικού σταθμού στην Άνδρο λόγω παραβίασης όρων και περιορισμών που προβλέπει η άδεια εγκατάστασης, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Τέλη Μαρτίου:  Προσφυγή της εταιρείας κατά της απόφασης, ενώπιον του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Αρχές Απριλίου 2022: Ο κ. Σκρέκας ζητάει να απαντήσει ως τις 31 Μαΐου η Αποκεντρομένη Διοίκηση Αιγαίου στην ένσταση της Εταιρείας.

14 Απριλίου: Ο κ. Σκρέκας κάνει δεκτή την προσφυγή της εταιρείας ενώ υπολείπεται ενάμισης μήνας για την προθεσμία απάντησης που ο ίδιος έδωσε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, υιοθετώντας πρακτικά την επιχειρηματολογία της εταιρείας.

Προσπαθώντας να εξηγήσει το γιατί ο υπουργός του «ξεγέλασε» την Αποκεντρωμένη με την δήθεν προθεσμία που στη συνέχεια καταπάτησε, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς αναφέρθηκε σε «αόριστες» και «μη εξειδικευμένες» αναφορές στις παραβάσεις, στην απόφαση της Αποκεντρωμένης να διακόψει την κατασκευή.

Στις κατά Αμυρά και ουσιαστικά κατά Σκρέκα «αόριστες» αναφορές περιλαμβάνονται είναι μεταξύ άλλων η «μη τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας των ανεμογεννητριών (Α/Γ) αρ. 1, 2 και 3 από κοινόχρηστο χώρο».

Σημειώνεται ότι ήταν το ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ζήτησε τη γνώμη της Αποκεντρωμένης, καθώς πρόκειται για την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία.

Η κατάσταση στην Άνδρο είναι κάθε άλλο παρά ειρηνική, σε σχέση με το συγκεκριμένο έργο που φαίνεται να προσπαθεί με κάθε τρόπο να υλοποιηθεί η ηγεσία του υπουργείου και η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πολίτες που διέσχιζαν την περιοχή «έφαγαν» πρόστιμα, η εταιρεία έχει μηνύσει εκπροσώπους εννέα περιβαλλοντικών οργανώσεων, ο τόπος έχει αλλοιωθεί από την διάνοιξη τεράστιων δρόμων.

Το απολύτως καλύτερο: Προκειμένου να προσπεραστεί τυπικά το θέμα του προστατευόμενου Σπιζαετού που ενδημεί στην περιοχή, με έγγραφο του γενικού διευθυντή του υπουργείου, «άλλαξε» και η επισήμως αναγνωριζόμενη περίοδος αναπαραγωγής του!

«Αποφασίζει ο ίδιος να συνεχιστούν τα έργα που κρίθηκε από την Αποκεντρωμένη ότι παραβιάζουν όρους της άδειας. Πρόκειται για σκάνδαλο: υπουργός υιοθετεί τα επιχειρήματα μιας εταιρείας παραβιάζοντας τη νόμιμη διαδικασία, παραβιάζοντας τη νομιμότητα», είπε στην σχετική επερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ήταν απών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL